Aromaterapija: Ustvari si svoj naravni parfumi!

V zadnjem času je najti vse več žensk, ki so prenehale uporabljati parfume. Naj je vzrok alergija, občutljivost na sintetične dišave ali odpor do kemikalij. Ženske čedalje bolj pazimo na to, da je v naši torbici čim več zelenih sestavin.

Aromaterapija: Ustvari si svoj naravni parfumi!  (foto: shutterstock) shutterstock
21. 9. 2012

Na policah drogerij ne boš našla naravnih parfumov. Tam se v razkošnih stekleničkah gnetejo sintetične dišave, umetna barvila in ftalati, ki imajo med drugim hormonsko delovanje. Proizvajalcem parfumov ni potrebno navajati sestavin, saj velja sestava parfuma za poslovno skrivnost.

A ker bi vsaka ženska vseeno rada poudarila svojo ženstvenost s parfumom, je na mestu naslednja dobra novica:

  • parfum si lahko izdelaš sama, iz povsem naravnih sestavin.

Pri izdelavi parfumov se poslužujemo eteričnih olj, ki poleg tega, da lepo dišijo, blagodejno vplivajo na naša čustva in telo. Eterična olja se nahajajo v rastlinah, in sicer v različnih delih rastlin. Pridobivamo jih iz listov, cvetov, lesa, smole, lupin, korenin, trave ali semen.

Postopek izdelave parfuma ni preprost in potrebno je kar nekaj vaje, da ustvariš harmonično kompozicijo vonja. Izdelava parfumov je najbolj podobna komponiranju glasbe in vsako eterično olje vibrira s svojo frekvenco. Parfum ima uvodni stavek, podlago, podton in kontrast. Ni naključje, da so eterična olja v parfumeriji razdeljena po notah; poznamo gornje, srednje in spodnje note.

Kaj so zgornje, srednje in spodnje note?

Note nakazujejo hlapljivost eteričnih olj.

V zgornji noti bomo našli eterična olja, ki so najbolj hlapljiva in jih bomo v našem parfumu zaznali najprej. Eterična olja srednje note hlapijo počasneje in so srce parfuma. V spodnji noti so eterična olja, ki imajo težak, globok vonj in so fiksativi v parfumu. Dober parfum vsebuje uravnoteženo kompozicijo zgornjih, spodnjih in srednjih not. Prehodi med notami morajo biti gladki, kar pomeni, da mor zgornja nota vsebovati malo srednje, prav tako se mora spodnja nota povezati s srednjo.

Poglejmo si, katera eterična sodijo v posamezno noto.

  • Zgornja nota: pomaranča, mandarina, limona, limeta, meta, evkalipt, črni poper
  • Srednja nota: sivka, pelargonija, muškatna kadulja, ilang ilang, melisa, roževina, cipesa, petitgrain
  • Spodnja nota: pačuli, jasmin, vrtnica, sandalovina, cedra, kadilo, vetiver, vanilija

Kako se lotimo izdelave parfuma?

Parfum naj bi vseboval 10 % spodnjih not.

Srednje note so srce parfuma, zato v parfumu navadno prevladujejo. Pomembno je, da začnemo z manj kapljicami in jih po potrebi dodajamo.

V vsako noto lahko vključimo več različnih eteričnih olj, vendar je na začetku bolje, da izberemo samo po eno eterično olje iz vsake note. Zavedati se moramo, da vsako eterično olje vsebuje od dvesto do tristo aromatičnih molekul – če zmešamo tri različna eterična olja, imamo kar tisoč aromatičnih molekul!

Nikar ne pozabi zapisati recepture – morda ustvariš vrhunski parfum in bi ga lahko prodala kakšni parfumski hiši!

Parfumu daj čas, da se razvije – podobno kot vino.

Ko ga boš poduhala čez teden ali dva, bo vonj povsem drugačen kot ob izdelavi.

Pomembne spletne povezave:

Nina Medved je aromaterapevtka, ki se je izobraževala v New Yorku in Zagrebu. V svojem studiu v Ljubljani prireja delavnice aromaterapije in izdelave naravne kozmetike. Več o delavnicah si preberite na spletni strani www.magnolija.si