Učitelja joge in zvoka sta združila moči!

IgorT je učitelj integralne joge, Dušan Mamut Badovinac Zupanjič pa učitelj zvoka in njegovih funkcij. Skupno točko sta našla v Plesnem Mestu, kjer vsako prvo soboto v mesecu vodita zvočne kopeli.

22. 4. 2012

"Igorja sem prvič opazil na delavnici o zvoku kot masaži s himalajskimi pojočimi posodami, potem pa sva se postopoma zbliževala na delavnicah o 'hatmara merkavi' (bioorgonomija) in delavnici kriya joge najinega učitelja joge in zvoka Dona Conreauxa iz ZDA," nam je zaupal Dušan, ki ga je v stik s prvinskimi instrumenti, med katerimi je tudi zdravilen gong, popeljalo življenje samo.

Veliko časa in svoje pozornosti je posvetil izvajanju prekrasnih zvokov, da lahko danes ljudem zaigra in jim z zvokom pomaga se sprostiti in regenerirati telo po principu resonance.

"Običajno na delavnico prinesem več glasbil, uporabim pa jih po občutku – odvisno od prostora, števila ljudi, razporeditve, časa, tudi stanja po uvodnem delu in vremena," je dejal Dušan, ki uvodni del s kriya jogo prepusti Igorju.

Čiščenje in aktivacija

Kriya joga pred koncertom zvokov, ki jih udeleženci poslušajo v zatemnjenem prostoru leže pod toplo odejo in navadno z zaprtimi očmi, aktivira človekova energijska središča.

"Kriye so namenjene čiščenju in aktiviranju čaker – energijskih središč v telesu –, od katerih vsako napaja del našega organizma," je pojasnil Igor in dodal, da s kriyami očistimo in aktiviramo glavne energetske poti, po katerih vitalna energija potem lahko začne krožiti nemoteno. In takšna priprava telesa, duha in uma na zvočno kopel omogoči intenzivnejše doživljanje zvočnega koncerta.

"Kriye in zvočne kopeli lahko delamo ločeno, ampak po naših spoznanjih ti dve dejavnosti spadata skupaj, sta komplementarni," je razložil mojster joge.

Joga smeha

"Ko omenjamo 'komplementarnost' dejavnosti, bi bilo zelo narobe, če ne bi omenil tudi naše druge delavnice, ki se v Plesnem Mestu odvija vsako drugo soboto v mesecu, kjer poskušamo doseči popolno sproščenost uma, duha in telesa z zaporedjem izvajanja joge smeha, ki ji neposredno sledi nidra joga. Po naših izkušnjah dosegamo neverjetne rezultate v sproščanju prav s konsekutivnim izvajanjem teh dveh dejavnosti. Pri jogi smeha 'pokurimo' ves adrenalin v krvi in v organizmu aktiviramo hormone, kot sta serotonin in dopamin. V jogi nidri pa dopustimo tem hormonom nemoteno delovati. To nas popelje v svet popolne umirjenosti, lahkotnosti in sproščenosti bivanja," je še dodal Igor, ki ga je joga prevzela že pred leti.

Joga ni samo telovadba - zvok, ki ni samo ton

  • "Joga ni obiskovanje plesnih vaj, fitnes studia ali telovadbe. Joga je način življenja. Treba jo je jemati integralno – od filozofije, fiziologije in psihologije vse do ajurvedske medicine, ki je le eden od delov celotnega spleta aktivnosti, ki so usmerjene v popolnoma skladno in uglašeno delovanje uma, duha in telesa. Ta vzhodnjaška filozofija človeka prevzame v celoti."
  • Gong nosi zdravilne učinke v svoji mogočni široki paleti različnih in počasnih tonov, nadtonov, podtonov in v belem šumu.

Povzeto reviji Lea