Transilvanija – domovanje grofa Drakule

Ko si je izmislil Drakulo, si Bram Stoker ni niti predstavljal, da bo čez nekaj stoletij njegova zgodba postala prvovrstna turistična znamenitost.

4. 11. 2011

V Transilvanijo, v ta divji in zelo malo znani del Evrope, se vsako leto zgrinja na tisoče turistov.

Tu so skrivnostni karpatski prepadi, zaviti v meglo, v krošnjah dreves nekoliko zlovešče šumi veter, v strmih gorah dremljejo zapuščena srednjeveška naselja, gotski gradovi pa skrivajo svoje mračne skrivnosti.

Današnji Romuni so daljni potomci dveh velikih antičnih ljudstev, Getodakijcev in Rimljanov. V 15. stoletju sta bila južna Vlahija in vzhodni del Moldavije vključena v Otomansko cesarstvo, Transilvanija pa je svojo deželo branila pred Turki na eni in Madžari na drugi strani. Takrat se je na politični areni pojavil Vlad Drakula, resnični prototip literarne osebe. Vendar bojeviti vlaški vojvoda Vlad Tepeš ni bil prvi Drakula. Nasledil je svojega očeta Vlada II., ki se je pridružil viteškemu redu Zmajev, Draco po romunsko.

In tako je nastalo ime Vlad Drakula. Med drugim je bil vse do 19. stoletja Drakula znan kot ustanovitelj Bukarešte in narodni junak Romunije, s spretno roko pisatelja Brama Stokerja pa je trdno zasedel mesto glavnega vampirja vseh časov in narodov. Danes je največja turistična zanimivost Romunije.

Dvorec Bran

Dvorec Bran so odkrili radovedni ameriški turisti in ga zaradi razpadajočega videza poimenovali Drakulov grad.

Na vrhu strme stene je gotska stavba iz 14. stoletja resnično videti svojevrstna. Pomembnejšemu zgodovinskemu dejstvu, da je bila to sprva utrdba nemških vitezov zaradi nadzora nad trgovskimi potmi, nihče ni več posvečal pozornosti. Zgodovinarji so se neradi morali zediniti, da je Vlad Drakula nekoč res živel v dvorcu Bran.

Toda to je bil šele začetek. Po tem so se pojavile govorice, da je živel tudi v Brasovu, Pelešu, Sibiu, Snagovu ...

Da bi vsaj nekaj časa preživel na vseh domnevno svojih posestvih, bi moral biti Vlad skoraj nesmrten.

Od kod ste, grof?

Dejansko je z življenjem zgodovinske osebnosti po imenu Vlad Drakula povezano le manjše transilvansko mestece Sighisoara, ki se od daljnega 15. stoletja ni spremenilo skoraj nič. V njem so 164 hiš, ozke uličice, strme stopnice, ki se vzpenjajo na hrib, glavni trg citadele in urni stolp. Dveh enakih stavb ne najdeš.

Drakulova rojstna hiša je na trgu Citadele. Lahko jo je prepoznati po rumeno rjavi barvni fasadi in kovanem zmaju nad vrati. Tu je Drakula preživel svoje otroštvo. V pritličju hiše je danes restavracija (krvavi zrezki so izredno priljubljeni med turisti), v prvem nadstropju pa je muzej srednjeveškega orožja.