Tai chi vadba v Zalogu

Vadba tai chija dandanes navdušuje številne Slovence, mestom, kjer ga je mogoče vaditi, pa se po novem pridružuje tudi pred kratkim osnovana manjša vadbena skupina v Zalogu.

3. 11. 2011

Tai chi vadbi pod vodstvom Marjetke Zavrl, ki je namenjena tako začetnikom kot poznavalcem veščine, se zainteresirani lahko pridružijo kadarkoli, torej tudi tekom leta, saj za vadbo v skupini ni potrebno kakšno predznanje.

Kdaj poteka vadba?

Ob torkih, od 18. do 19.30 ure.

Kje poteka vadba?

V mali telovadnici osnovne šole Adolfa Jakhla v Zalogu, Ljubljana.

Informacije in prijave?

Marjetka Zavrl, telefon: 031 735 616.

Tai chi

Starodavna kitajska oblika gibanja

Tai chi je v svoji zasnovi borilna veščina, ki se je v različnih formah obdržala vse do danes.

Vsem formam vadbe tai chija je skupno to, da nas učijo obvladovanja, spoznavanja in krepitve tako telesa kot duha. S kombinacijo enostavnih vaj tai chija si lahko obetamo zdravo, prožno, pokončno in čvrsto telo, umirjen in naravno bister um, uravnotežena čustva ter živ, otroško igriv in radoveden duh.

Tai chi se v svojem bistvu močno naslanja na naravne ritme narave in se uči iz modrosti gibanja živali iz gorskega sveta: tigrih, opicah, kačah, žerjavih in medvedih.

Vadba tai chija dandanes značilno temelji na počasnem in zavestnem gibanju telesa, ki ga občasno prekinjajo hitri gibalni vložki. Stremi po usklajenosti med dihanjem in gibi – figurami, z namenom, da si s pomočjo vitalne življenjske energije (chi/qi) hkrati okrepimo ter sprostimo telo in um ter si posledično izboljšamo zdravje, okrepimo samozavest in sposobnost za samoobrambo.

Tehnika tai chija, ki neguje duha, skrbi za zdravje in daje notranji mir, prinaša številne dobrobiti tudi za telo. Naj jih v nadaljevanju naštejemo le nekaj:

  • vadba je primerna za vsakogar, saj so vaje običajno sestavjene tako, da poleg telesa v celoti krepijo tudi naše sklepe, ki s procesom staranja in raznoraznih obrab slabijo,
  • nadvse ugodno pa vadba tai chija vpliva tudi na mišice. V nasprotju s fitnesom te pri tai chiju postajajo gibke in elastične, ustroj mišičnega telesa pa v nadaljevanju skladen, mehak in energijsko pretočen.


Več o borilni veščini Tai chi Chuan.