Strah in trepet šarlatanov svojega časa

Eden največjih čarovnikov in iluzionistov vseh časov, Harry Houdini, je bil v 20. letih prejšnjega stoletja strah in trepet takrat popularnih medijev in spiritualistov.

1. 3. 2008

Še nikoli slišala zanj?

Morda se ga boš spomnila po njegovem najbolj razvpitem podvigu: mojstrske rešitve iz prisilnega jopiča, medtem ko je visel z glavo navzdol – visoko ‘pod oblaki’, z neke stolpnice - pripet za verigo, v katero je imel uklenjene gležnje ... Več o Velikem Houdiniju in čarovniških trikih, s katerimi se je zapisal v zgodovino, si lahko prebereš tudi tukaj.

Šarlatani razjezili Velikega Houdinija

A Houdini ni bil zgolj veliki iluzionist, temveč ga je za časa svojega življenja goreče zanimalo tudi okultno in paranormalno.

Sprva Houdini v sposobnosti za njegovega časa popularne medije ni dvomil, kasneje pa, ko je v praksi videl, da med njimi kar mrgoli šarlatanov, ki seveda niso mogli prevarati ostrega očesa slavnega čarodeja, se je tako razjezil, da je poslej večino svoje energije usmeril v to, da je razkrinkaval vse te lažne spiritualiste.

In še zanimivost:

  • Houdini je bil eden prvih, ki je ponudil denarno nagrado (10.000 dolarjev) tistemu, ki bo dokazal resnične paranormalne sposobnosti. Kolikor je znano, mu nagrade nikoli ni bilo potrebno izplačati.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri