Srečonosna rdeča na silvestra

Vraža, ki pravi, da bodo na prestopu s starega v novo leto rdeče stvari odgnale nesrečo (velja za celo prihajajoče leto), se menda napaja iz stare kitajske legende.

31. 12. 2012

O pošasti Nian, kar v kitajščini pomeni novo leto, naj bi krožilo veliko legend in raznoraznih strašljivih zgodb. Vsem tem starodavnim štorijam pa je skupno eno:

  • zver, ki je na novoletni večer, privršala v vas in požrla vse (in vsakogar), so vsi po vrsti ugnali na isti način!

Kako naj bi bila videti Nian - ta pol zver in pol demon - ni povsem jasno.

Medtem ko so nekatera izročila trdila, da ima rogove, so jo druga opisovala kot hibrid iz leva in bika.

Njihove zgodbe si morda niso enotne prav zato, ker srečanja z Nian nobeno živo bitje - pa naj je šlo za žival ali človeka - ni preživelo.

Razkrita velika skrivnost

No, vaščani so k sreči le ugotovili, kako se je mogoče ubraniti nenasitne pošasti.

Po eni od legend, naj bi jim veliko skrivnost razkril nek berač, po drugi pa veliki modrec - naj bi se zverina (pa tudi drugi zli duhovi in nesreča sama) strašno bala rdeče barve, svetlobe in močnega hrupa!

Tudi ropot ima svoj namen

Zato so vsako leto na podboje vrat lepili rdeče trakove, prižigali ognje in zganjali hrup!

In še to:

Tik pred polnočjo so odprli še vsa vrata in okna, da bi tako simbolično povabili v hišo srečo in s hvaležnostjo v slovo pospremili tudi staro leto.

Rdeča na silvestra

Ker je vraževerje eno nalezljivejših 'prepričanj', se ne gre čuditi, da dandanes tudi mnogi zahodnjaki ob vstopu v novo leto umestijo nekaj malega rdeče v silvestersko garderobo doma, smrečic ali lastnih oblačil.

Še posebno dekleta si ob tej priliki omislijo najmanj kakšen modni rdeči dodatek, pa četudi so to le tople rdeče nogavičke, rutica okoli vratu ali rdeče spodnje perilo.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri