So temne sile res na pohodu?

Veliko ljudi je prepričanih, da svet postaja vse bolj zloben in da temne sile postajajo vse močnejše. Njihovo prepričanje naj bi temeljilo na domnevnem porastu primerov eksorcizma v svetu.

28. 4. 2007

Enega takšnih so marca letos posneli tudi v Rusiji. Eksorcizem nad dobri dve desetletji starim fantom, ki so ga mučile depresivne episode in glasovi, je v mestu Orel, slabih šest ur vožnje iz Moskve, izvajal duhovnik Vladimir.

Izvira iz šamanskih verovanj

Koncept obsedenosti z zlimi duhovi in praksa eksorcizma ima dolgo preteklost in je razširjena širom sveta. Pravijo, da ima svoje korenine v šamanizmu. Danes je eksorcizem najpogostejši v držabah vzhodne Evrope in Afrike.

Z razvojem psihologije in z njo s spoznanji o delovanju in strukturi človeškega uma je primerov eksorcizmov veliko manj (v porastu je le pojavljanje takšnih zgodb v medijih), za večino primerov, ki so bili v preteklosti predmet eksorcizma, pa bi danes prej pripisali mentalnim boleznim in bi jih kot take tudi zdravili.

Žrtve 'neuspelih' eksorcizmov

Danes je potrjeno dejstvo, da eksorcizem pogosto povzroči precejšnje fizične poškodbe nad domnevnimi žrtvami 'zlih duhov', še posebno, kadar so eksorcizem izvajali tisti, ki so verjeli, da eksorcizem mora biti nasilen.

Nekaj takšnih primerov:

  • Leta 1967 je v Čikagu za posledicami eksorcizma umrla najstnica Sarah. Eksorcizem je zabeležen tudi v tamkajšnjih cerkvenih arhivih.
  • Istega leta je za posledicami eksorcizma umrla tudi nemška študentka Anneliese Michel. Bavarski duhovnik, ki je eksorcizem izvajal, je bil kasneje tudi obsojen. Film Eksorcizem Emily Rose je bazira prav na njeni zgodbi.
  • V Ontariu leta 1996 je dveletna Kira Canhoto umrla, potem, ko jo je njena babica Ana Maria silila piti blagoslovljeno vodo …
  • Leta 1998 se je v New Yorku zadušila Charity Miranda in sicer pod plastično vrečko, ki sta ji jo tekom kubanskega vudu rituala za eksorcizem nadeli njena mama in sestra.
  • In še nedavnejši primer iz leta 2005. Eksorcizem je nad 23-letno romunsko nuno, ki so ji pred tem že postavili diagnozo shizofrenije, izvedel 29-letni ortodoksni duhovnik. Nuna je umrla med eksorcizmom.