So njihove družine preklete?

Vero v prekletstvo najdemo v vseh kulturah sveta. Medtem ko nekateri verjamejo, da gre le za vraževerje in principe psihosomatike, so drugi prepričani, da so prekletstva in uroki še kako realni.

13. 3. 2014

A tudi največji skeptiki osupnejo, ko slišijo za usode nekaj najbolj slavnih družin na svetu. Človek si ne more kaj, da se ne bi vprašal: ‘Hm, kaj pa, če je res?

Družina Kennedy

Senator Ted Kennedy je nekoč javno izjavil, da meni, da je njegova družina prekleta.

Tragicna zgodba slavne družine se je zacela s 35. ameriškim predsednikom Johnom F. Kennedyjem, ki je 22. novembra 1963 umrl v atentatu, nadaljevala pa s spontanimi splavi, možganskimi infarkti, karcinomi, strmoglavljenji letal, atentati, prevelikimi odmerki mamil, samomori, smučarskimi nesrečami in drugimi tragedijami njegovih sorodnikov, ki bi se jih morda celo dalo preprečiti.

Strela udari v letalo

Med novejšimi tragičnimi dogodki sta bila najbolj odmevna dva lanska – avtomobilska nesreča z zadrogiranim kongresnikom Patrickom Kennedyjem v glavni vlogi in strmoglavljenje letala, v katerem se je skoraj utopil njegov oče, Ted Kennedy. Da bi moral začeti Ted počasi razmišljati o možnosti prevažanja po kopnem, pa je dokončno potrdil lanskoletni dogodek, ko je strela udarila naravnost v njegovo letalo.

Zgodba družine Kennedy verjetno tudi največje skeptike prisili k razmišljanju o tem, da morda res obstajajo neke nadnaravne sile …

Družina Lee

Premiera filma V zmajevem gnezdu, kung fu klasike, se je odvila leta 1973, njen glavni junak, mojster borilnih veščin Bruce Lee, pa je na žalost nikoli ni dočakal.

Teorije zarote

Umrl je na vrhuncu slave, in sicer zaradi navadne tablete proti glavobolu, ki je izzvala zanj usodno alergijsko reakcijo. Komaj 32-letnemu akcijskemu zvezdniku so otekli možgani in je umrl za posledicami cerebralnega edema. Pozneje so se – kljub uradnemu medicinskemu poročilu o smrti – razširile precej neumne zgodbice o tem, da je bil preklet, ker so ga preganjali njegovi demoni, in da so ga ubili kitajski menihi, ker je tujce učil veščin kung fuja. Pojavila pa se je tudi razvpita teorija zarote, da so za njegovo smrt poskrbeli člani kitajske mafije, ki so v tistem času menda nadzorovali vse kitajske igralce v Ameriki.

Imel hude slutnje

Dvajset let pozneje je nesreča doletela tudi njegovega 28-letnega sina Brandona, ko so na snemanju akcijskega filma Vran namesto imitacije naboja pomotoma uporabili pravega, ki je zadel Brandona in bil usoden zanj. Najbolj zanimivo pri vsem tem pa je, da je Brandon že nekaj dni pred nesreco svojim prijateljem, med katerimi sta bila tudi igralca Lou Diamond Phillips in Kiefer Sutherland, zaupal, da ga preveva slab občutek, da se bo zgodilo nekaj hudega.

Se boji uspeha?

Po vsem tem seveda ni čudno, da se je zacelo govoriti, da je družina Lee prekleta. V filmskem svetu se je preskusila tudi Brandonova sestra Shannon, ki pa nima ravno uspešne kariere. Verjetno je ugotovila, da je bolje, da igra v slabih filmih, da ne bi slučajno postala preveč slavna in bi jo uspeh – tako kot njenega oceta in brata – stal glave ...

Družina Brando

Anna Kash, prva soproga pokojnega igralca Marlona Branda, je – tako kot Brandova mama – gojila pretirano ljubezen do alkohola, ki ga je rada kombinirala s tabletami. Opojnim substancam in posledično odvisnostim se je prepustila potem, ko je luč sveta ugledal njen sin Christian.

Okužena kri?

In Christian je čez nekaj let prav pod vplivom mamil in v napadu norosti ubil fanta svoje polsestre Cheyenne. Zaradi umora je bil obsojen na deset let zaporne kazni, a jih je za rešetkami preživel le šest. Oče Marlon je hotel preprečiti Cheyennino pričanje na sodišču proti Christianu, zato jo je poslal na Tahiti, kjer je le leto dni pred prihodom njenega brata iz zapora storila samomor.

Družina Hemingway

Prekletstvo družine slavnega književnika Ernesta Hemingwaya je bila kronična depresija.

Strel v glavo

Ko je bil Ernest star komaj 29 let in se je začela njegova pisateljska kariera strmo vzpenjati, se je moral soočiti z očetovim samomorom. Po tem grozljivem dogodku je prejel Pulitzerjevo nagrado, pozneje pa še Nobelovo, a tudi to ni bilo dovolj, da bi našel duševni mir – 2. julija 1961, le 19 dni pred svojim 62. rojstnim dnem, je vzel pištolo in se ustrelil v glavo.

Za pest tablet

Pet let pozneje se je po dolgi in težki bitki s tumorjem in hudo depresijo za enako potezo odločila tudi njegova sestra Ursula, ki pa si je življenje vzela s prevelikim odmerkom tablet.

Še vnukinja ...

Šestnajst let zatem je samomor storil še Ernestov edini brat Leicester, zadnja samomorilka v družini pa je bila Ernestova vnukinja Margaux, ki si je življenje vzela pri 35 letih.

Vir: Lea