Skrivnost Elizabeth Taylor

Britanska igralka Elizabeth Taylor si šele zadnjih nekaj let upa govoriti o izkušnji, ki jo je doživela pred več desetletji.

12. 1. 2008

V poznih 50tih letih prejšnjega stoletja je Elizabeth skoraj umrla na operacijski mizi in doživela pravo obsmrtno izkušnjo. Prvič je o njej javno spregovorila šele v intervjuju z Larry Kingom za televizijo CNN.

Srečanje z možem

Elizabeth je povedala, da je v trenutku svoje klinične smrti na operacijski mizi videla duha Michaela Todda, njenega bivšega moža št. III, ki je leta 1958 umrl v letalski nesreči. Čeprav si je želela ostati s Toddom, naj bi ji on prigovarjal, da se mora vrniti v življenje, ker mora tam še veliko tega opraviti.

“Silil me je, da se vrnem v življenje,’ je povedala Elisabeth.

Drama v operacijski

V trenutku njene osebne drame na duhovnem nivoju, se je medicinsko osebje – enajst medicinskih sester in zdravnikov – na vse pretega zaman trudilo, da bi jo ponovno oživeli.

“... v trenutku, ko sem videla in slišala, da so me razglasili za klinično mrtvo, sem zagledala močno svetlobo ... o tem mi je težko govoriti! Sliši se tako patetično ... potem pa sem videla tudi Mika ...”

Ko se je spet zavedla, je bilo v sobi enajst ljudi. Osuplih! Ker je bila klinično mrtva že pet minut in oživljanje ni obrodilo sadov, so namreč nad njo že obupali in na zid izobesili notico o njeni smrti.

Izkušnja, ki je ne gre deliti?

Vse kar sem doživela v teh nekaj minutah – vizijo svetlobe in srečanje z Mikom – sem povedala nekaj svojim sopacientom v svoji sobi in kasneje tudi nekaj svojim prijateljem, potem pa se zaradi različnih reakcij, ki sem jih bila deležna odločila, da je morda bolje, če o tem ne govori več.

In Elizabeth o svoji obsmrtni izkušnji potem zares ni več spregovorila več desetletij, pa tudi dandanes ji je še vedno težko govoriti o tem.

Ko je trenutek pravi

“Sem pa v zadnjih nekaj letih svojo izkušnjo nekajkrat že delila z ljudmi, ki so oboleli za AIDSom. Ker, ko je trenutek pravi, je to zares lahko izkušnja, ki globoko povezuje. Ker je resnična! Zaradi nje me ni nikoli več bilo strah smrti. Zakaj bi se je bala, ko pa jo dobro poznam?”

Svojo obsmrtno izkušnjo je Liz takole opisala tudi v intervjuju za časnik America’s AIDS:

“Bila sem v tistem tunelu. Videla sem belo svetlobo. In videla sem Mika. Rekla sem: ‘Joj Mike, želim si ostati tukaj.’ On pa mi je rekel, ‘Ne, srček. Moraš se vrniti nazaj. Nekaj zelo pomembnih stvari moraš še opraviti. Ne smeš še vreči puške v koruza.’ Prav ljubezen in moč Mika sta me pripeljala nazaj v življenje.”