Scientologija - religija, ki je obnorela slavne

Slavna religija, ki se ji reče scientologija in na katero prisegajo številne znane osebnosti iz sveta šovbiznisa, je kot takšna priznana samo v Združenih državah Amerike.

9. 7. 2012

Scientologijo je v petdesetih letih prejšnjega stoletja osnoval pisec znanstvene fantastike L. Ron Hubbard, kmalu pa je ustanovil tudi scientološko cerkev, ki jo je razglasil za religijo.

Glavna scientološka načela so:

  • Človek je nesmrtno duhovno bitje.
  • Človekove izkušnje sežejo mnogo dlje od ene življenjske dobe, njegove sposobnosti pa so neomejene, tudi če se jih trenutno ne zaveda.
  • Človek je v osnovi dober. Teži k obstanku. Njegov obstanek je odvisen od njega samega, njegovih bližnjih in njegovega doseganja skupnosti z vesoljem.

V svojih knjigah Dianetika je Hubbard trdil, da so ljudje nesmrtna bitja, ki so pozabila svojo pravo naravo, in da se lahko samo s pomočjo duhovne rehabilitacije spomnijo preteklosti in se osvobodijo kakršnihkoli omejitev. V medijih pa je največ prahu vendarle dvignil njegov nauk, da so ljudje inkarnacije bitij z drugih planetov. Da bi zajeli, izvedeli in usvojili vse nauke, pa morajo privrženci te religije odšteti na tisoče dolarjev. Prav zaradi takšnega načina učenja scientologijo številni kritizirajo in ji očitajo, da uporablja prisilne metode prodaje, s katerimi izsiljuje denar od svojih članov.

Kljub tem očitkom pa se scientologom ni uspelo upreti niti nekateri od najbolj znanih igralcev na svetu, kot so Tom Cruise, John Travolta, Will Smith in njegova soproga Jada Pinkett Smith, Kirstie Alley, režiser Oliver Stone in številni drugi.

Igralca Toma Cruisea, ki je trenutno sredi boleče ločitve od stanovske kolegice Katie Holmes, je s scientologijo seznanila njegova prva soproga Mimi Rogers.

Njegova za zdaj še uradna soproga Katie se je menda odločila, da bo pobegnila in tako rešila sebe ter svojo hčerko iz krempljev scientologov. Tom naj bi njuno razvajeno šestletno hčerkico Suri namreč nameraval poslati v rigorozni scientološki kamp.

Da scientologija ni ravno najboljša ali najpametnejša zadeva, pa menijo tudi tisti, ki so sveto prepričani, da igralec John Travolta prav zaradi svojih trdnih scientoloških prepričanj ni dovolil, da bi zdravniki zagotovili potrebno medicinsko pomoč njegovemu 16-letnemu avtističnemu sinu, ki naj bi prav zaradi tega tudi umrl.

Tim Jeras za Novo