Prvenec Paula Coelha Magov dnevnik že v knjigarnah

Magov dnevnik je prva knjiga priljubljenega brazilskega pisatelja Paula Coelha, ki je te dni v slovenskem prevodu našla pot tudi na police naših knjigarn.

Prvenec Paula Coelha Magov dnevnik že v knjigarnah (foto: shutterstock) shutterstock
25. 7. 2012

Paulo Coelho velja za enega najvplivnejših pisateljev našega časa. Njegova dela so prevedena v 71 jezikov, njegove knjige pa dobro poznajo v kar 160 državah širom celega sveta.

In medtem ko smo ga v Sloveniji do sedaj najbolje poznali po njegovem legendarnem Alkimistu, pa tudi knjigi, ki jo je Coelho zapisal Sloveniji, Veronika se odloči umreti, bodo ljubitelji njegovih knjig gotovo veseli tudi prevoda njegovega prvenca, v katerem opiše svoje romanje po Jakobovi poti od Saint-Jean-Pied-de-Porta v Franciji do Santiaga de Compostela v Španiji, na katero se je podal leta 1986.

Duhovna iskanja

V kakšnem stanju je bil pred začetkom te dolge poti nazorno ponazori odlomek iz predgovora knjigi, ki ga je napisal dvajset let kasneje:

"Razmišljam, kako sem podlegel prevari, da je duhovno iskanje nekaj, v čemer ni nikakršnega smisla ali logike, in bi bilo bolje ostati v Braziliji, kjer bi se lahko ukvarjal z rečmi, ki so mi od nekdaj veliko pomenile. Pričenjam dvomiti o iskrenosti svojega duhovnega iskanja - iskanja Boga, ki ga nikoli ne vidimo, molitve ob natanko določenih urah, hoja po nenavadnih poteh, ubogljivost in sprejemanje ukazov, ki se mi zdijo naravnost absurdni, namreč zahtevajo čisto preveč truda."

V spremstvu vodnika je tistega leta Coelho nato prehodil več kot 700 kilometrov in se na poti seznanil s spretnostmi reda RAM, spoznal tri oblike ljubezni (Eros, Filos in Agape), se udeleževal Obredov tradije in končno doumel ...

Skrivnost.

Pot, po kateri so stopale noge Paula Coelha, je v dvanajstih stoletjih sem ter tja iz Santiaga prehodilo že na milijone ljudi. Da so prispeli tja, kamor so želeli, je bilo pri njih zgolj vprašanje časa. Paulu pa je Tradicija ves čas nastavljala nove in nove pasti - še eno prepreko, ki jo je treba premostiti, še en preizkus, ki ga je bilo treba prestati.

"Dovolj je bilo teh absurdnosti, psov, s katerimi sem se moral spopadati, in slapov, po katerih je bilo treba plezati. Že drugič sem razmišljal o tem, a je bila želja še močnejša, zato sem bil prepričan, da se bom zdaj zdaj predal."

Čudovita prilika o iskanju lastne življenjske poti, ki vodi do spoznanja, da se izjemnost skriva v poteh navadnih ljudi ter da delo, opravljeno z navdušenjem odpira vrata v nebesa ter vzbuja ljubezen, se na tem mestu seveda ni končala.

Vendar pa boš zares vse o tem, kako se je končalo Paulovo veliko duhovno potovanje in kakšno je bilo nenazadnje veliko Razodetje, izvedela šele, ko boš v roke tudi sama vzela to čudovito knjižno novost. Verjemi nam le še na naslednjo besedo: