Predstavljamo Tot tarot karte Aleistra Crowleyja

Tarot je simboličen zemljevid zavesti in starodavna knjiga modrosti, ki vizualno razkriva ustvarjalne zamisli in stanja zavesti, zabeležena v vseh kulturah.

25. 10. 2012

78 simbolov tarota upodablja arhetipe notranjih in zunanjih doživetij človekovega življenja. Karte nas tako skoraj zagotovo v celoti prevzamejo tako z razkošjem simbolike kot izjemno sugestivno močjo.

Tarot kot orodje za samorazvoj

Svoje čase je tarot s svojim bogastvom simbolike in arhetipov očaral tudi Carla G. Junga. Že v svoji knjigi Človek in njegovi simboli je tarotu namenil spoštljiv del svoje dragocene pozornosti. In leta 1980 je prav o tem v svoji knjigi Jung And Tarot pisala tudi Sallie Nichols.

Jung je bil vsekakor ena tistih redkih avtoritet svojega področja, ki je v tarotu videl in našel tisto več.

Prav takšnega mnenja je tudi avtorica Priročnika za tarot, Angeles Arrien, antropologinja, učiteljica in poslovna svetovalka, specializirana na področju kulturne simbolike, mitov in ritualov:

"Uvidela sem, kako pomembno osebno orodje za samorazvoj bi lahko bil tarot, če ne bi ostal nerazumljen v ozkih okvirih prerokovanja."

K razumevanju tarota kot orodja, ki lahko potrdi in obudi posameznikove intuitivne procese, jo je navedla knjiga Frances Vaughan Awakening Intuition:

"Doumela sem ga kot zahodno različico I Chinga, vzhodnjaške Knjige premen. Obe sta knjigi modrosti, ki opisujeta človekovo izkustvo in njegov odnos do sprememb in preobrazbo. Obe sta uporabni za svetovanje in preverjanje konkretnih življenjskih situacij; obe sta prerokovalni in sinhronistični ogledali notranjih in zunanjih sprememb."

Simboli kot transformatorji energij

Angeles Arrien je tekom svojih študij različnih vrst tarotov spoznala, da se Jung ni motil, ko je trdil, da je 'simbol psihološki mehanizem za preoblikovanje energije'. Še več. Spoznala je, kako so vizualni simboli sami na sebi sposobni priklicati spommine, asociacije, navdih, razjasnitev in potrditev posameznikovih trenutnih problemov, ciljev in možnosti izbire.

In ker jo je od vseh dostopnih kompletov za tarot najbolj privlačila Thoth, ki jo je zasnoval Aleister Crowley, naslikala pa Frieda Harris, se je še posebno poglobila prav vanj:

"Nanjo sem postala pozorna zlasti zaradi vizualne kakovosti umetniške izvedbe in primerjalnega simbolizma. Takrat je bila to edina zbirka, ki je vsebovala egipčanske, srednjevečje in krščanske simbole. Bila je tudi edina, ki je upoštevala numerologijo, astrologijo, alkimijo in kabalo. Zajemala je simboliko izročil mnogih kultur, bila pa je tudi interdisciplinarna."

K pisanju knjige Priročnika za tarot pa jo nazadnje spodbudilo še branje o Friedi Harris, še posebno naslednji stavek:

'Tarot lahko opišem kot božjo slikanico, lahko ga primerjamo z nebeško partijo šaha, kjer barve kart premikamo po šahovnici štirih elementov.' - Frieda Harris, Navodila za uporabo Aleister Crowleyevega tarota Thoth.

Tako je nastala knjiga, ki se ne pozabi posvetiti splošni zgodovini in uporabi tarota.

Priporočamo!

Tot tarot karte Aleistra Crowleyja

Tot tarotKomplet, ki ga boš našla v spletni knjigarni Primus, vsebuje komplet 78 kart, ki jih je zasnoval Aleister Crowley in naslikala Frieda Harris. Priložen pa je tudi veliki priročnik za tarot, ki ga je napisala Angeles Arrien, v katerem boš našla podrobne in razumljive razlage simbolike in pomena kart, ki te bodo naučile dela s tarotom.

Poglavje o veliki arkani globinsko raziskuje splošna načela ali arhetipe, ki jih vsak človek izkusi v različnih življenjskih obdobjih. Naslednji govori o stopnjah mojstrstva, ki jih dosežemo v življenju, predstavljene pa so s kraljevskimi kartami. Sledijo jim karte od asa do desetice v vseh štirih barvah, mala arkana, ki odseva naše duševne, čustvene in duhovne izzive in prirojene talente. Metodološka pravila, ki sledijo, pa je avtorica razvijala dolgo časa in preizkusila na več tisoč ljudeh, da bi odkrila, kako simboli delujejo.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri