Pozdravi sonce ;)

Joga, ki je čedalje bolj priljubljena tudi v Sloveniji, izredno pozitivno učinkuje na telo in duha. V nadaljevanju ti zato predstavljamo eno najbolj celovitih in priporočljivih vaj pri jogi - pozdrav soncu!

8. 2. 2010

Izvajanje te starodavne indijske veščine blagodejno vpliva na prav vse vidike življenja.

Izvajaš lahko:

  • asane (položaji telesa),
  • pranajame (tehnike dihanja),
  • mudre (položaji rok, ki predstavljajo psiho),
  • bandhe (blokade za usmerjanje energije)
  • in šatkarme (čistilne tehnike).

Vse te tehnike pripravijo telo in um za višje prakse meditacije in za najvišjo izkušnjo kozmične zavesti.

Učinke jogijskih praks med izvajanjem vaj in po njem so natančno raziskovali znanstveniki in zdravniki po vsem svetu. Rezultati kažejo, da z redno jogijsko prakso obnavljamo in vzdržujemo fizično in mentalno zdravje.

Veliki poklon novemu dnevu

Pozdravi soncu (surja namaskara), sklop asan (položajev), ki se izvajajo skoraj pri vseh stilih joge na začetku vadbe in kot poklon ter pozdrav ali zahvala novemu dnevu, imajo nešteto koristi in so ena izmed najbolj celovitih in priporočljivih vaj pri jogi.

Pozdrave soncu so nam zapustili razsvetljeni modreci vedske dobe.

V jogi sonce predstavlja vitalno silo, ki daje življenje.

Idealen čas za vadbo te asane je ob sončnem vzhodu, najmirnejšem času dneva, ali ob sončnem zahodu, ko z vadbo spodbudimo prebavni ogenj. Vendar je vadba ob katerikoli uri dneva koristna, če le vadimo na prazen želodec.

Pozdrave soncu naj bi ponovili po 12-krat v enakomernem, ritmičnem zaporedju, ki izraža ritme vesolja, 24 ur dneva, 12 faz zodiaka in bioritme telesa.

S to obliko vadbe ogrejemo telo, ga pripravimo na nadaljnjo vadbo (če želimo), izboljšamo koncentracijo uma, odpremo pljuča, odpravimo odvečno težo, toniziramo in okrepimo celo telo, vnesemo ravnotežje v živčni sistem, zmasiramo ledvice in notranje trebušne organe ter žleze z notranjim izločanjem, toniziramo jetra, pospešimo prebavo, prekrvavimo, okrepimo in raztegnemo mišice celega telesa.

Oglej si pravilno izvedbo na videu!