Poosebljena popolnost stvari

Okroglost je univerzalna kot oblika in osnova nekaterih najpomembnejših oblik našega snovnega sveta.

Poosebljena popolnost stvari (foto: shutterstock) shutterstock
6. 12. 2009

Okrogli so planeti, okroglo je sonce in okrogel je materin trebušček, ki nosi nerojenega otroka. Okroglo je harmonično in mehko. To je oblika, ki nam je v uteho, je nadvse prijetna in povrhu še popolna.

Okroglo po feng šuiu

Kitajci že štiri tisoč let opazujejo neposreden vpliv naravnih sil na človeka.
Iz tega so razvili vedo feng šui, ki pomeni veter in voda. Obe sili naj bi nežno tekli in ne bi smeli biti ovirani. Ta cilj zastopa tudi veda o feng šuiu, kjer mora vse delovati harmonično na človeka in njegovo okolje. Feng šui zato upoštevamo v samem bivališču, pri izbiri barv in na vrtu ...

Z vetrom

Načelo feng šuia lahko dobro razložimo na primeru razvoja osebnega avtomobila. Avto mora v testni fazi v vetrni kanal, da dobi optimalno obliko. Pri takem testu lahko torej 'chi' (kitajsko za energijo) nemoteno teče. Manj kot ima avto vogalov in kotov, manjše je trenje in s tem poraba goriva. In ker je okroglo tako ljubko na pogled, je bil Volkswagnov hrošč do leta 2002 najbolj prodajan avtomobil na svetu.

Začetek življenja

Tudi razvoj človeka je povezan s kroglo. Žensko jajčece ima okroglo obliko. Le nekaj ur po svoji oploditvi pa se ponovno porazdeli na okrogle oblike.

Okrogle oči

Narava si je izmislila še veliko več, še bolj koristnega. To je tako imenovana otoška shema. Izraz je ustvaril raziskovalec vedenja Konrad Lorenz, pojmuje pa značilnosti obraza majhnega otroka, torej okroglo glavo, okrogle oči in ljubka 'dudasta' usta. Temu čaru se ne more upreti nihče in v nas nagonsko prebudi skrbniško plat. Tako je zagotovljeno, da starši poskrbijo za svoje otroke.

Okrogli in zdravi

Seveda tudi ženske potrebujejo svoje 'okrogline'. Če je ženska suhica, potem se lahko na njej občuduje, no ja, kosti. Moški okus za bolj okrogle ali bolj vitke ženske pa je menda odvisen od tega, kako lačni so. Če jim kruli želodec, jih bolj privlačijo debelušne ženske, kar naj bi bil nagon še iz pradavnih časov. Dobro rejena ženska je namreč predstavljala zdravje in dobre kuharske sposobnosti.

Mirna krogla

Ko se igramo igro s kroglo, pa najsi bo to poigravanje s kroglicami qigong v dlaneh, krogla za bovling, ki jo odvržemo z vso močjo, frnikole, s katerimi se radi igrajo otroci, ali pa krogle za balinanje, ki so priljubljene na jugu Francije, Italije in v Dalmaciji, se zelo umirimo in postanemo sproščeni.

Popolnoma geometrično

Krogla tudi sicer velja za najpopolnejši geometrijski lik. Vsaka točka na površini je povsem enako oddaljena od osrednje točke. Nikoli se ne oddaljimo od nje, približamo pa tudi ne.

No, zdaj veš, zakaj je najlepše prav okroglo!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri