Pomladanska razstrupljanja z eteričnimi olji

Po dolgi zimi je napočil čas, da telo očistimo toksinov in ga napolnimo z vitamini in minerali. S pomočjo razstrupljanja bomo znova vzpostavili ravnotežje v telesu, uravnali prebavo in povišali energijo.

Pomladanska razstrupljanja z eteričnimi olji (foto: shutterstock) shutterstock
22. 3. 2013

Načinov razstrupljanja je ogromno in izbira je odvisna od vsakega posameznika.

Kateri koli način razstrupljanja boš izbrala – njegov učinek lahko podkrepiš z eteričnimi olji.

1. ETERIČNA OLJA, KI POMAGAJO PRI RAZSTRUPLJANJU

Eterična olja so najbolj potenten del rastline.

Pridobivamo jih iz različnih delov rastlin: listov, cvetov, korenin, smole, lupin, skorje ... Njihovo učinkovanje je znanstveno podprto in temelji na kemični zgradbi ter farmakoloških učinkih eteričnih olj. Eterična olja so torej veliko več kot prijetne dišavice; vsebujejo podobne učinkovine kot zdravila, zato moramo biti pri njihovi uporabi previdni.

Eterična olja delujejo antibakterijsko, protibolečinsko, krepijo imunski sistem, sproščajo in dvigajo razpoloženje. Pri razstrupljanju nas bodo zanimala predvsem eterična olja z diuretičnim delovanjem, kar pomeni, da odvajajo vodo, pospešujejo izločanje seča in s tem podpirajo ledvice. Mednje sodijo eterična olja brina, pelargonije, janeža, ciprese, korenčkovega semena, mandarine, limone in pomaranče.

Brin

Eterično olje brina odvaja vodo, čisti toksine in pomaga pri težavah s kožo. Uporabimo ga pri zdravljenju cistitisa in sečnih kamnov. Preganja utrujenost, na energetski ravni pa nas bo očistil negativnih vplivov.

Pelargonija

Stimulira limfo, pomaga pri odpravljanju celulita in zastajanju vode. Uravnava proizvodnjo maščobe, ki jo izloča naša koža, zato je izvrstno za nego mešane kože. Posebno vlogo bo to eterično olje odigralo pri PMS-u in v menopavzi, saj uravnava hormone in s tem naše razpoloženje.

Limona

Eterično olje limone osvežuje in bistri misli. Čisti jetra in kri, pospešuje prekrvavitev in odvaja limfo, zato je nepogrešljivo pri pripravi mešanic za razstrupljanje in anticelulitnih pripravkov.

Pomaranča

Vedno veselo eterično olje, odlično za glajenje »pomarančne« kože. Dviga razpoloženje, blaži bolečine v trebuhu in je primerno za nego tako suhe kot mastne kože.

2. NAČINI UPORABE ETERIČNIH OLJ

Eterična olja na nas delujejo na dva načina: preko kože prodrejo v krvni obtok in do vseh organov našega telesa; preko vohalnega sistema prodrejo v možgane in vplivajo na naše razpoloženje. Pri razstrupljanju bodo učinkovala predvsem preko kože.

Masažno olje: 100 ml osnovnega olja dodamo 50 kapljic mešanice eteričnih olj in masiramo celo telo.

Masažno olje za lokalno uporabo: 100 ml osnovnega olja dodamo 100 kapljic mešanice eteričnih olj in s krožnimi gibi masiramo trebuh (čiščenje jeter)

Kopel: 8-10 kapljic mešanice eteričnih olj dodamo emulgatorju (kis, sol, sladka smetana, med) in stresemo v vodo.

Obkladki: V liter tople vode kapnemo 5 kapljic mešanice eteričnih olj, vanjo pomočimo brisačko in polagamo na trebuh oz. jetra.

Solni piling: Skodelico drobno zmlete soli zmešamo s ¾ skodelice osnovnega olja in dodamo 30 kapljic mešanice eteričnih olj. S krožnimi gibi vmasiramo v telo in speremo.

Pripravi si jih sama!

Masažno olje za razstrupljanje:

  • 100 ml osnovnega olja (mandljevo, sezamovo, makadamija)
  • 15 kapljic eteričnega olja brina
  • 10 kapljic eteričnega olja pelargonije
  • 15 kapljic eteričnega olja grenivke
  • 10 kapljic eteričnega olja limone

V stekleničko z osnovnim oljem po kapljicah dodaj eterična olja. Zapri in pregneti med dlanmi, da se eterična olja premešajo med seboj. Masiraj celo telo, in sicer od stopal navzgor. Vedno masiraj v smeri proti srcu.

Razstrupljevalna kopel:

  • 5 žlic morske soli
  • 3 kapljice eteričnega olja brina
  • 3 kapljice eteričnega olja rožmarina
  • 3 kapljice eteričnega olja pomaranče
  • 1 kapljica eteričnega olja mete

V posodico stresi pet žlic morske soli, dodaj eterična olja in premešaj. Stresi v vodo in se potopi v kopel. Priporočljivo je, da v kopeli vztrajaš približno dvajset minut, saj v tem času eterična olja prodrejo v telo. Kopeli lahko dodaš kreativno vizualizacijo; predstavlja si, kako gredo strupi iz tvojega telesa.

Veselo razstrupljanje!

Nina Medved, aromaterapevtka, www.magnolija.si