Petra Majdič ima svoj srečni talisman

Nesreča in nato veliko zmagoslavje naše najboljše športnice Petre Majdič sta prejšnji teden zasenčila večino preostalih tekem na olimpijskih igrah.

24. 2. 2010

Njen dosežek še vedno odmeva po vsem svetu. Izvedeli pa smo, da je Petra s sabo v Kanado vzela prav poseben talisman za srečo – slikico, od katere se ne loči.

Nesrečni padec

Petra se je poškodovala že med ogrevanjem, pred samimi kvalifikacijami.

Zdrsnila je v jarek ob progi in si zlomila štiri rebra in utrpela pnevmotoraks (eno rebro ji je predrlo pljuča). Na kvalifikacijah so ji zdravniki pomagali s protibolečinskimi tabletami, a je kljub temu v velikih bolečinah tekla na vso moč, na koncu pa zasedla odlično tretje mesto.

Na podelitev medalj so jo na glavni trg v Whistlerju pripeljali z rešilcem, kjer je s pomočjo dveh spremljevalcev in s cevko v prsnem košu stopila na oder za zmagovalce. Zaradi poškodbe je bil to njen edini olimpijski nastop v Kanadi, vsem drugim načrtovanim udeležbam na tekmah pa se je odpovedala.

Türk jo je odlikoval

Petra je s svojim dobesedno herojskim tekom navdahnila in pripravila do solz vsakega, ki je spremljal njeno mučno pot do bronaste medalje, zasenčila pa je tudi zmagovalko in drugouvrščeno. Novinarje, zbrane z vseh koncev sveta, je zanimala le Petra, ki pa je z muko in bolečino na obrazu odgovarjala na vprašanja. Vrhunsko športnico je odlikoval tudi predsednik države Danilo Türk, in sicer z zlatim redom za zasluge.

“Petra Majdič je na tekmovanju v sprintu izkazala izjemno junaštvo, srčno borbo in izjemen uspeh na olimpijskih igrah. S tem je pokazala, kakšen neustavljiv borbeni duh in vztrajnost sta potrebna, da človek zmore in da mu uspe narediti to, kar je uspelo njej. To olimpijsko bronasto odličje je vredno več kot zlato, je izjemen dosežek in lepo zaokrožuje imenitne dosežke v izvrstni karieri Petre Majdič. Obdržati takšno kakovost in toliko let ostati v samem svetovnem vrhu, je edinstven uspeh slovenskega športa. Le z resnim delom ter neustavljivo voljo je Petra Majdič vedno znova upravičevala zaupanje svojih trenerjev in s svojimi dosežki navdušila slovensko športno javnost, kar je v neizprosni svetovni konkurenci sodobnega športa vredno vsega občudovanja. Mlada generacija pa ima v Petri Majdič vzor velike športne osebnosti,” je zapisano v utemeljitvi za odlikovanje.

Nečakinja Klara prinaša srečo

Sicer pa Petra na olimpijske igre ni odpotovala brez popotnice, za katero verjame, da ji prinaša srečo.

To je namreč njej zelo draga fotografija, na kateri sta Petra in njena leto in pol stara nečakinja Klara. Svetlolasa Klara je hči Petrinega starejšega brata Gregorja, ki je tako kot mlajši brat Gašper Petro spremljal v Kanadi.

Kakorkoli, Petra se od omenjene fotografije ni ločila.

Ker je fotografija resnično uspela, na njej obe sijeta kot sončka, so si v Petrini družini njene različice izdelali v različnih variantah, celo v obliki sestavljanke. Koliko sreče je imela Petra na letošnjih olimpijskih igrah, presodite sami, raje pa ne pomislimo, da bi se naši smučarki lahko pripetilo še kaj hujšega.

Petra trenutno dobro okreva, vendar pa še vsaj 14 dni ne bo smela na letalo zaradi tako težke poškodbe, so še zapisali v reviji Lea.