Odstranili bodo šolski logo s čarovnico

Na neki angleški vaški šoli so se odločili, da bodo spremenili tradicionalen šolski logo, ker naj bi ta preveč odbijal bogaboječe učence in učitelje.

17. 4. 2008

Warboys Community Primary School se je doslej ponašala s 60 let starim emblemom s čarovnico, ki jaha metlo. Takšen logo si šola že pred desetletji ni omislila kar brez razloga: čarovnica na logu naj bi bila v opomin dejstvu, da so prav v tej angleški vasi obesili zadnjo čarovnico v Angliji.

Predsodki in strah

No, zdaj bi se v vasi tega ‘zločestega’ pečata najraje kar znebili, češ da – kar je bilo je bilo, zdaj pa naj bi napočil čas ‘za nov začetek’. Uradno pojasnilo šolskih oblasti, s katerim so pojasnili odlok o odstranitvi spominskega loga, je med drugim povzeto tudi:

“... v šoli že nekaj časa vemo, da nekateri starši ne pošiljajo svojih otrok na Warboys, češ da jih moti prav naš logo s čarovnico. Znano pa je tudi, da nekateri potencialni učitelji in nadučitelji prav zaradi loga niso odgovarjali na naša pisma in vabila ...”

Vaščani so ogorčeni

Vendar je odločitev šolskih oblasti naletela tudi na odpor v vasi. Tamkajšnjim ‘staroselcem’ se namreč zdi odločitev o odstranitvi loga do neke mere ‘svetoskrunska’, zato so že začeli podpisovati peticijo. Trenutno jih je peticijo podpisalo že okoli 1000.

Jill Pierce, lastnica vaške pošte, je povedala:

“Stvari so prerasle okvire šole. Ljudje, ki tu živijo, njihovo odločitev čutijo kot grožnjo pristni zgodovini vasi.”

Ravnatelj jih razume

Martin Kelsey, ravnatelj, ki se je tako drzno lotil prenove šole, je priznal: “Razumem stališča, še posebno pa čustveno prizadetost vaščanov glede tega vprašanja, saj vem, da so od nekdaj zelo, zelo ponosni na svojo zgodovino.”