Nogomet, vudu in … kje sploh je Slovenija?

V svetovno nogometno prvenstvo v Južni Afriki so trenutno uprte oči iz celega sveta. In ker v svetu energij in magije velja, da je pozornost pravzaprav ključen nosilec (najrazličnejših) energij ...

Nogomet, vudu in … kje sploh je Slovenija? (foto: shutterstock) shutterstock
21. 6. 2010

... se menda (tako vsaj trdijo nekateri) dogaja te dni tudi prava mala podtalna 'vojna' med lokalnimi in manj lokalnimi vrači, čarovniki, vudu mojstri in magi vseh vrst. Vse skupaj z enim samim ciljem: vplivati na potek iger v prvenstvu.

Na spletu smo poleg nadvse pestrih magijskih praks, s katerimi je nadvse bogata prav afriška tradicija (o nadvse živem vraževerju in nekaterih nadvse grozljivih posledicah le-tega smo že pisali), nikakor pa takšnih in podobnih praks ne umanjka niti na Zahodu, našli tudi pravo malo:

Nogometni vudu je zelo živ

Da je nogometni vudu in čire-čare okoli najpomembnejše postranske stvari na svetu še kako živ, pišejo na prav omenjenem spletnem portalu, ki te dni analizira tudi vudu potenciale posamičnih odigranih tekem na SP v nogometu.

Menda - trdijo, da se že dogaja vse mogoče.

Od zaklinjanj nogometnih zelenic, nošnje srečonosnih dresov, uriniranja po kotnih zastavicah na igriščih do iskanj takšnih in drugačnih talismanov ter celo eksorcizmov.

Uf?

Slovenija je na vudu imuna

Pa si poglejmo, kakšno stopnjo vudu potenciala je omenjena spletna stran pripisala doslej odigranim tekmam Slovenije:

18. junij - ZDA vs. Slovenija

"Čarovniški boj med starim in novim svetom je malo verjeten. Predvsem zato, ker je težko dovolj močno sovražiti nekoga, za katerega sploh ne veš, od kje prihaja."

Vudu potencial: 2

13. junij - Algeria v Slovenia

Medtem ko na spletni strani pripisujejo Alžiriji zares bogato tradicijo v čarovništvu (njihovi zdravilci naj bi se močno naslanjali tudi na Koran), pa nas je malce presenetila naslednja 'poznavalska' opredelitev vudu stanja v Sloveniji:

"Slovenija pozna bogastvo balkanskih vraž in deli podobna ljudska verovanja kot Bolgarija in nekatere bivše republike Jugoslavije. Tradicija čarovništva je ostala nadvse živa v odročnejših vaseh, kjer za glavne mage veljajo ženske. Starejše ženske svoje znanje zdravilstva in urokov prenašajo na mlajše izbranke. Po vaseh značilno poznajo vsaj eno zdravilko in enega praktika črne magije."

Vudu potencial pa je bil na koncu vseeno samo: 3 (od desetih mogočih).

Zanimivo, ni kaj ;)

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri