Neverjetna preobrazba

Toni Kofi je svetovno znani profesionalni instrumentalist in zdi se prav neverjetno, da je kot najstnik naravnost sovražil glasbo ...

26. 7. 2008

Vse se je spremenilo, ko je kot šestnajstletnik omahnil 18 metrov globoko ...

“Padel sem iz tretjega nadstropja stavbe, v kateri sem delal kot tesarski pripravnik.”

Obsmrtna vizija

“Prepričan sem bil, da bom umrl. Potem pa sem naenkrat doživel nenavadno vizijo. Samega sebe sem zagledal kot neverjetno uspešnega saksofonista in družinskega očeta – in to navkljub temu, da sem takrat naravnost sovražil glasbo in bil samski.”

“Vem, da se sliši čudno, ampak takrat me je prešinilo: Točno to bom v življenju počel, če le preživim tale padec!”

Dvajset let kasneje

... in danes, torej dobri dve desetletji kasneje, je 44-letni Toni Kofi postal prejemnik prestižne državne nagrade za njegovo jazz stiliziranje.

Kmalu po uspešnem okrevanju od tega zares nesrečnega padca se je Toni kot samouk naučil igranja na saksofon. To mu je šlo tako dobro od rok, da si je kasneje prislužil celo štipendijo na glasbenem kolidžu Berklee v Massachusettsu. Profesionalen glasbenik je postal pri svojih 27 letih in kot solist in v sestavi različnih bendov s turnejami nekajkrat obkrožil svet. V svoji obetavni karieri je tako med drugim igral na jazz koncertu v Royal Albert Hallu in v Hollywood Bowlu. In igral je – z ramo ob rami - s številnimi svetovno slavnimi glasbeniki: med drugim tudi s saksofonistom Courtney Pineom, pa tudi v skupini Salt-N-Pepa.

Priznanja in nagrade so kar deževale. Pred tremi leti je med drugim tako prejel plaketo za najboljši CD, ki mu ga je podelila prestižna All-Party Parliamentary Jazz Group, ta ponedeljek pa zmagal v kategoriji najboljših instrumentalistov 2008 BBC Jazz Awards za londonski Mermaid Theatre. Osebno meni, da je prejetje te nagrade verjetno višek njegove tudi sicer impresivne kariere.

Vse se je uresničilo

In glede drugega dela njegove obsmrtne vizije – ta ponedeljek so ob prejemu že omenjene prestižne nagrade med občinstvom najbolj bučno ploskali prav njegova 32-letna žena Helen in njuni trije otroci: 18-letna Kimberley, 4-letni Mingus in osemmesečni Dante.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri