Nevarne pasti lažne duhovnosti

Imaš rada horoskope, prebiraš prispevke o numerologiji, že dala svojo pisavo analizirati grafologinji, obiskala kakšno še posebno dobro lokalno vedeževalko in si v knjižnici rezerviraš prav vsako new-age knjižno novost?

8. 11. 2013

Če se z vsemi temi vsebinami ukvarjaš zato, ker so zabavne (kar je tudi njihovo primarno poslanstvo), si zgolj pristno radovedna, a ob tem vendarle prav počasi gojiš tudi ščepec zdravega skepticizma, ti na dolgi rok ne bo hujšega.

Nekaj povsem drugega pa je, če se nepoučena in naivno ujameš na limance prekaljenih prevarantov, ki te v zameno za lažno duhovnost in obljube o čudovitem novem življenju povsem oropajo dostojanstva, materialnega blagostanja, duševnega miru in zdravja.

Goljufiva duhovnost, ki s pravo duhovnostjo v resnici nima nobene omembe vredne povezave, je v zadnjih nekaj letih postala produkt in z njo nadvse dobičkonosen posel, ki ga najbolj prebrisani ponudniki tovrstnih storitev izvajajo v obliki zloglasnega mreženja.

Medtem ko so desetletje ali dve nazaj najbolj cvetele mrežne prodaje čistil, ličil in drugih produktov za vsakdanjo rabo, se zadnja leta zdi, da gredo v teh in podobnih shemah za med produkti, ki obljubljajo popolno zdravje in vitkost brez truda, na prodaj pa so celo investicije in duhovnost (Pretnar & co.). 

Primer slednjih so zdaj javnosti dobro znani energetski treningi, ki so žrtve prevarantov stale ogromno denarja. Še huje. Ponudniki te oblike lažne duhovnosti so delovali nadvse sektaško.

Člani skupine energetskih treningov so namreč drugim članom celo prepovedovali stike z domačimi in jih izolirajo od okolice, obenem pa njihovo psihično in fizično zdravje maličili s t.i. 'pranjem možganov'.

Na forumu med.over.net obstaja najbolj bogata zbirka pričevanj, primera so se lotili tudi v popularni televizijski oddaji Preverjeno in radijski oddaji Kje pa vas čevelj žuli.

Sicer pa te vabimo, da spodaj prisluhneš zares pretresljivim pričevanjem žrtev tovrstnih prevarantov - v poduk in svarilo, da bi ti in tvoji bližnji kdaj v prihodnje ne nasedli obljubam šarlatanov in prevarantov, ki za svoje goljufije zadnja leta ponujajo celo duhovnost.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri