Nekdanja policistka v izzivu za milijon dolarjev

46-letna bajaličarka, Connie Sonne iz Danske, se je 12. julija letos v Las Vegasu prvič pred zares številčnim občinstvom v živo preizkusila v preliminarnem testiranju James Randijevega izziva za milijon dolarjev.

14. 8. 2009

Zadnjih nekaj let upokojena nekdanja policistka, ki se je pri obilici prostega časa zadnje leto in pol intenzivno ukvarjala z radiestezijo, je tako prepričana v svoje sposobnosti za delo z viski in bajalicami, da se je - tako kot že mnogi pred njo – prijavila naravnost v slavni izziv za milijon dolarjev.

Še nikomur ni uspelo

In tako kot mnoge pred njo, je ekipa izobraževalne fundacije Jamesa Randija njene domnevne sposobnosti ugotavljanja ‘identitete’ skritih objektov tudi dejansko preizkusila. Prav od rezultata tega preliminarnega poskusa je namreč odvisno prav vse: tudi njena priložnost, da se dejansko poteguje na čisto pravem paranormalnem izzivu za milijon dolarjev.

Mimogrede: Če bi gospe Sonne uspelo opraviti dotični preliminarni test, bi velja za doslej edino osebo v zgodovini dotičnega izziva, ki ji je to uspelo ;)

In kako se je Connie v izzivu odrezala?

Deset kart in trije poizkusi

V skladu z njenimi trditvami o svojih talentih so pripravili prav poseben predpreizkus, v katerem je morala Connie s pomočjo viska ugotoviti, v kateri od v kuverte zapakiranem paketku se skriva določena igralna karta oz. katera od desetih igralnih kart se dejansko skriva v ovojnici, ki jo je izbrala.

Ker je kompleten test vseboval tri poizkuse, so bile njene možnosti, da bi identiteto izbrane karte enostavno uganila, ocenjene na 1:1000, kar je relativno majhna možnost ... saj se strinjaš, ne?

Recept za paranormalni test

Za testiranje, ki je Connie šele prinašal možnost potegovati se za čisto pravi pravcati milijon dolarjev, so potrebovali:

  • 41 poštnih ovojnic (različnih velikosti, ki pa so dovolj velike, da shranijo po eno navadno igralno karto)
  • 41 večjih ovojnic (ki so dovolj velike, da shranijo manjše ovojnice z v njih shranjenimi igralnimi kartami) z dodatnim varnostnim zatičem
  • 4 velike ovojnice z dodanimi varnostnimi zatiči
  • 1 nov, pred tem nikoli odprt paket igralnih kart za poker
  • 1 črni flomaster
  • 1 desetstrano igralno kocko
  • 1 mizo
  • 2 stola
  • škarje

Pod strogim nadzorom

Dan pred preliminarnim testom, je ekipa James Randija odprla paket čisto novih igralnih kart, izločila iz seta kart glavne karte (torej vse fante, kraljice, kralje) in jokerje. Taiste glavne karte so na dan preliminarnega testiranja uporabili pri odprtem testu (to je poizkusnem testu še pred dotičnim uradnim predtestom), preostale karte - od asa do desetic - pa so premešali in jih posamično (in to dvojno) zapakirali v ovojnice.

Z uvodnim, odprtim delom testa so predvsem testirali ali so vsi pogoji testiranja jasni in ali so paranormalne moči gospe aktivirane ali kako drugače blokirane. Takoj za tem, pa se je pred številnim občinstvom in samim James Randijem v prvi vrsti, v živo odvil dejanski in uradni del preliminarnega testiranja.

Naključje vs. paranormalno

Medtem ko je vodja testiranja uporabljal desetstrano kocko (ki je na nek način poosebljala duha gole verjetnosti in naključij), se je gospa radiestezijka naloge lotevala s svojim viskom (in intuicijo).

Prav takšen test so nato ponovili trikrat in vsakič uporabili istovetno pripravljen paket.

Ob koncu preliminarnega poskusa so vse zapakirane karte odprli in do zadnje podrobnosti preverili, kako dobro se je gospa Sonne v resnici odrezala. Naj povemo, da voditelj prireditve s svojo desetstrano kocko ni uganil niti ene od treh izbranih kart. Bil je pravzaprav ravno tako uspešen kot Connie, ki vendarle ni poskrbela za veliko presenečenje, ki ga je v uvodni predstavitvi tako samozavestno obljubljala.

Sicer pa, klikni tukaj in se prepričaj kar sama!

Še naprej prepričana vase

In kaj si o svojih domnevno neverjetnih sposobnostih iskanja skritih predmetov po tem preliminarnem testiranju misli Connie?

Hja, še naprej ostaja enako globoko prepričana sama vase:

“... nobeno testiranje me ne more prepričati v to, da nimam sposobnosti, za katere sem prepričana, da jih imam.”

Sicer pa si lahko njeno osebno videnje dogodka in analizo z mnenji James Randija ogledaš na videopostnetkih s tiskovke po preliminarnem testiranju. Ogled posnetkov bo verjetno precej zabaval zagrizene skeptike, zna pa vendarle biti poučen tudi za tiste, ki so za možnosti paranormalnega odprti, a se ne branijo pri tem uporabljati zdravega razuma.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri