Merkur – planet z značajem

V astrologiji je Merkur vladar vseh oblik izmenjav in povezav, od stikov z ljudmi do poučevanja in trgovine.

26. 12. 2009

Merkur je unikaten planet: od vseh je najbližji Soncu, ima kovinsko jedro, poleg vsega pa ima še moč, da v določenih obdobjih aktivno poseže v naša življenja in obrne na glavo naše misli, dejanja in začetke projektov.

Če se želiš izogniti težavam, moraš najprej spoznati njegovo muha­sto naravo.

Osebni pomen

V rojstnem horoskopu vsakega človeka je odgovoren za mišljenje in komunikativnost.

Večino leta se Merkur premika z roko v roki s Soncem, zaradi česar smo v življenju bolj odločni, prinaša pa nam tudi vedno nove dogodke.

Vendar občasno (povprečno trikrat na leto po tri tedne) Merkur upočasni svoje gibanje in se začne premikati v nasprotno smer, tako da na nebu ustvari svojevrstno 'zanko'. Astrologi takšno gibanje imenujejo retrogradno. Ta obdobja v naša življenj prinesejo svojevrstna presenečenja.

Končaj nedokončano

Približevanje obdobju, ko se bo Merkur začel gibati nazaj, se začenja čutiti že dva tedna pred dejanskim zavojem. To je prva faza, ko planet prepotuje del zodiakalne poti, po kateri se bo nato gibal v zadnji fazi svoje retrogradnosti. Vsa dela, ki jih začnemo v tem obdobju, pogosto v sebi skrivajo pomanjkljivosti in že med drugo fazo, to je v obdobju dejanskega retrogradnega gibanja Merkurja, se bo treba spet vrniti k njim, da jih popravimo, ali pa bomo ta dela odložili za nedoločen čas. Najboljša odločitev je, da v tem času končamo nedokončane projekte. Lotevanju novih se je v tem obdobju bolje izogniti.

Spremenjena pravila igre

Popolnoma neprimerno za nove začetke je prav obdobje retrogradnega gibanja Merkurja.

Praviloma v tem času ljudje še sami ne vemo, kaj hočemo. Orientacijske točke, ki smo jih bili navajeni upoštevati v službi ali v medsebojnih odnosih, se pospešeno spreminjajo, zato se v tem obdobju na okolico ni več mogoče zanesti. Tako so dogovori, ki jih sklenemo v obdobju retrogradnega Merkurja, podobni hišam, zgrajenim na pesku – v kratkem času jih je treba tudi razdreti. Pogosto je to povezano s hitrim spreminjanjem pravil igre in zato kakršnikoli dogovori, sklenjeni v tem času, kmalu več ne morejo slediti dejanskim potrebam. Podjetja, ustanovljena v tem obdobju, se borijo s kopico težav in praviloma zelo hitro propadejo.

Ni čas za menjavo službe

V obdobju retrogradnega Merkurja ni priporočljivo zamenjati delovnega mesta, saj v najboljšem primeru ne boš delala pod pogoji, na katere si se zanašala.

Lahko se zgodi, da te ne bodo zaposlili na delovno mesto, za katero si se dogovorila, ali pa te bodo večkrat premeščali. V najslabšem primeru ti nova služba niti ne bo več ustrezala, tako da boš kmalu začela na lastno pest iskati novo delovno mesto.

Brez nakupov, operacij in izpitov

Merkurjevo retrogradno gibanje je tudi zelo neugoden čas za drage nakupe. Precej je verjetno se bo izkazalo, da je bila stvar kupljena ob nepravem času ali pa da ima napako, in jo boš morala nenehno nositi v popravila ali celo vrniti v trgovino.

V tem času tudi ni priporočljivo urejati dokumentov, saj boš izgubila ogromno časa in moči. Pa še potem se bo morda izkazalo, da so bili dokumenti nepravilni in boš morala tako ponoviti ves birokratski proces.

Medicina je še eno področje, na ka­terem je vpliv retrogradnega Merkurja zelo pomemben. V tem obdobju se je priporočljivo izogibati dveh stvari: začetnih zdravniških preiskav in zahtevnih operacij, pri ka­terih je možnost zdravniških napak.

Retrogradni Merkur ti jo lahko zagode tudi pri študiju. Še posebej težavno je pisanje testov in oprav­ljanje izpitov. Učenci bodo potrebovali veliko časa, da rešijo celo že na prvi pogled znane in lahko rešljive naloge. Če boš v tem času oddala osnutek svojega dela profesorju ali uredniku, boš skoraj zagotovo zavrnjena ali pa bo v najboljšem primeru popravil dobršen del tvojega dela. Ta čas ni primeren za ocenjevanje rezultatov, temveč za vneto in pozorno proučevanje težko razumljivih tem.

Razkriva skrito

Posebnost spremenjenega gibanja Merkurja je tudi ta, da odkriva skrite težave. Tako je v tem obdobju pogosta okvara različnih tehničnih aparatov, predvsem zaradi določenih napak, ki se velikokrat pokažejo prav v tem času. Za obdobje retrogradnega Merkurja je tudi značilno, da se ljudje, ki so bili dolgo nezadovoljni, a prej niso zmogli odločilnega koraka, zdaj odločajo za končanje razmerij ali odhod iz službe.

Razočaranjem se lahko izogneš, če si pripravljena na to, da se razmere lahko spremenijo. Če notranje nisi pripravljena na presenečenja in spremembe, preprosto potrpi in počakaj na primernejši čas.

Čas, da se ozreš nazaj

V obdobju retrogradnega Merkurja ni treba sedeti križem rok. To obdobje ima tudi dobre strani, saj lahko dokončaš tisto, s čimer si že dolgo odlašala, in izpelješ projekte, ki so čakali na pravi trenutek. Predvsem pa je to obdobje ugodno za to, da se ne ukvarjaš z neobveznimi opravki in si vzameš čas, da v svojem stanovanju ali pisarni pospraviš in narediš red. Ko Merkur potuje nazaj, si lahko oddahneš od bombardiranja vseh vrst informacij. Predvsem pa je pomembno, da predelaš in analiziraš lastne napake in se iz njih kaj naučiš, da ne boš ponavljala starih. V tem obdobju lahko po naključju ali načrtovano srečaš stare prijatelje in znance ali pa dobiš pisma ljudi, ki jih že dolgo nisi videla. Tako Merkur, ko potuje nazaj, daje priložnost, da se ob vsem hitenju lahko ozreš na že prehojeno pot. Poleg vsega pa je to idealen čas za srečanja z nekdanjimi sošolci.

Retrogradni Merkur v letu 2010

Svetujemo, da proučiš vzorec gibanja Merkurja v letu 2010 in ta obdobja obrneš v svojo korist:

  • 26. 12. 2009  do 15. 1. 2010
  • 18. 4. 2010 do 11. 5. 2010
  • 20. 8. 2010 do 12. 9. 2010
  • 10. 12. 2010 do 30. 12. 2010

Še več o retrogradnem Merkurju pa si lahko prebereš tudi tukaj.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri