Mala šola grafologije Jožice Leskovar: Srednje pisno območje!

'Pokažite mi pisavo ženske, pa vam povem, kakšen je njen karakter.' William Shakespeare

Mala šola grafologije Jožice Leskovar: Srednje pisno območje! (foto: shutterstock) shutterstock
17. 1. 2013

No, slednje seveda velja tudi za fante.

In članek, ki je pred teboj, je namenjen vajini zabavi.

Če 'pišeta' le še s tipkovnico, je to morda trenutek, ko boš po dolgem času znova uzrla svoje črke. Ne, nikar jih ne zapostavljaj. So nekaj posebnega, enkratnega in izražajo to, kar si tudi sama – enkratna in neponovljiva.

Vsaka pisava je razdeljena na tri pisna območja: zgornje, srednje in spodnje.

Tokrat se bomo osredotočili le na srednje pisno območje, v katerem ležijo črke: a, c, č, e, i, m, n, o, r, s, š, u, v z, ž, x.

takomajhno srednje območje kaže na občutljivost. Tak pisec je hitro užaljen in nagnjen k manjvrednostnemu kompleksu. Je stvaren, objektiven in neoseben, intelektualno gibčen. Sposoben je dolgotrajne koncentracije.

zelopretirano veliko srednje območje izdaja egocentrično osebo. Pisec je velikodušen, plemenit, podjeten, pogumen, vendar tudi brezobziren, nepremišljen, lahkomiseln. Skrbi ga, kakšen vtis bo naredil na okolico, nagnjen je k pretiravanju.

skoziširoko srednje območje kaže na bogastvo čustev, naklonjenost, vdanost, zmožnost vživeti se v čustva drugega. Kadar je pisava obenem tudi velika, sklepamo, da se pisec zaveda svojega egocentrizma.

Kadar je v pisavi zaznati pretirano široko srednje območje, je to znak egocentrizma in pomanjkanje zanimanja za potrebe drugih. Za pisca je bolj pomembno, kako se počuti v razmerju z drugimi, kot to, kako se počutijo drugi v razmerju z njim. Taki ljudje težko prenesejo zavrnitev. Če se široki pisavi pridružijo še močan pritisk, pokončnost in oglate poteze pisave, sklepamo, da je pisec avtoritativen in neuklonljiv.

pisavaozko srednje območje kaže na ambicioznega pisca, analitične sposobnosti, pomanjkanje čustev in v nekaterih primerih na okrutnost, nehumanost. Velika in obenem ozka pisava kaže, da se pisec ne zaveda svojega egocentrizma.

Kadar je srednje območje zelo ozko, je pisec na čustvenem področju previden in nezaupljiv. Težko komu zaupa in vedno znova analizira dogodke in ljudi, s katerimi pride v stik. Kaj hitro se čuti čustveno ogroženega. Najboljše se počuti v znanem okolju, s peščico ljudi, ki jim zaupa in so že prestali njegov preizkus. Kadar vidimo izrazito nesproščeno širino srednjega območja (1 : 4), bomo piscu pripisali prikrivanje in zatajevanje. Taki pisci ne razkrivajo svojih resničnih čustev, ker se bojijo zavrnitve.

razocaralenako visoke črke srednjega območja kažejo na stabilno, trdno, samozavestno osebo, obenem pa so zanjo značilne še naslednje lastnosti: čezmeren nadzor, hladnokrvna naravnanost k uspehu in sposobnost izključevanja osebnih občutkov.

Različno visoke črke v srednjem območju so znak prilagodljivosti, senzibilnosti, empatije do soljudi, a tudi znak nestabilnosti in nihanja v občutku lastne vrednosti.

Napisala grafologinja Jožica Leskovar, ki med drugim svetuje tudi v naši Astro rubriki Grafologija