Mala šola grafologije Jožice Leskovar: Nagibni kot pisave!

Nagibni kot pisave kaže piščevo čustveno reakcijo, dovzetnost za zunanje vplive oziroma dražljaje in, kje je piščev individualni center – v njem ali zunaj njega.

6. 2. 2013

pisavaČe pišeš z desnim nagibom, si odprta do sveta, ki te obkroža in željna kontaktov z drugimi ljudmi. V osnovi si altruist. Tvoje osnovno načelo je »v družbi je moč«. Potrebuješ odzivnost in sodelovanje z drugimi, zato težko razumeš, da je lahko nekdo samemu sebi dovolj. Ceniš odnose v katerih lahko spontano izražaš svoje občutke. Če poleg tega pišeš še z močnim pritiskom na pisalno površino, te lahko drugi doživljajo kot agresivno, lahko celo vsiljivo osebo. Zastavljeni cilji se ti le redko izmuznejo, saj nimaš posebnih zavor. Ko se za nekaj odločiš, ne podvomiš v končni uspeh. Od partnerja pričakuješ, da se bo uglasil na »midva« in ne na »jaz«. Zakaj bi sicer bila z njim, se sprašuješ. Lahko si gonilna moč odnosa, saj premoreš prodornost in s svojim temperamentom pomagaš tudi partnerju na poti do uspeha.

pisavaPokončne črke pravijo, da si prepričana, da center moči leži znotraj tebe in je zato ne iščeš v okolju. Veliko ti pomeni samostojnost in neodvisnost. Vedno izhajaš iz sebe. Tvoje vodilo je, da svoje težave rešuješ na svoj način in v primeru, da sprejmeš tujo pomoč, kar sicer storiš zelo težko, nisi pripravljena prepustiti se mnenju in vodstvu »rešitelja«. Imaš močno razvit notranji in zunanji nadzor. Nagnjena si k pretiravanju v iskanju in dokazovanju resnice. Zanikaš soodvisnost in ceniš partnerski odnos v katerem pride do izraza tvoja individualnost. Ne razumeš tistih odnosov v katerih partnerja neprestano tičita skupaj. Meniš, da mora vsakdo ohraniti delček svoje zasebnosti in imeti dejavnosti, ki ne vključujejo partnerja. Čustva skušaš imeti pod kontrolo razuma. Verjetno sodiš med tiste posameznike, ki pravijo, da imajo visoko stopnjo tolerance, toda ko ti prekipi....

pisavaČe pišeš z levim nagibom je zate značilno dvoje: prikrivanje čustev in tih notranji upor. Deluješ pridušeno, želiš dajati vtis nedostopnosti, hladnosti, brezbrižnosti. V resnici si nezaupljiva in čutiš, da moraš zavarovati svojo notranjost pred zunanjim svetom. Čustva doživljaš bolj navznoter in jih le težko izraziš navzven. Če obenem pišeš še z močnim pritiskom, si pravi speči čustveni vulkan. V ljubezni se predaš s strastjo, ki je znana le partnerju. Če pišeš s šibkim pritiskom, si svojo čustveno naravno potisnilA na dno in veljaš za hladno in nedostopno osebo.

pisavaČe so tvoje črke obrnjene v vse smeri – menjajoč nagib, si prilagodljiva, a tudi občutljiva, nepredvidljiva, razdražljiva in vsestranska. Pri tebi se nikoli ne ve s katere strani piha veter. Kot partnerica znaš biti zanimiva, a tudi naporna, saj tvoja nepredvidljiva narava vnaša v odnos nemir in nestabilnost. Najbolje se počutiš, če ti nihče ne »gleda pod prste«, saj si želiš ohraniti občutek svobode. Kljub temu si za partnerja vedno znova zanimiva, saj senzibilno zaznaš njegove želje in potrebe. Toda, ko že dobi občutek, da te ima, na lepem obstane z občutkom praznine. In tako se zgodba ponavlja znova in znova. Tako pač je, saj še sama ne veš kako se boš počutila naslednji trenutek. Od žalosti do vznesene sreče te lahko deli le droben trenutek, saj čustvena stanja menjaš iz trenutka v trenutek. Tako še sama ne veš s kolikimi obrazi se predstavljaš svetu.

Napisala grafologinja Jožica Leskovar, ki med drugim svetuje tudi v naši Astro rubriki Grafologija