Majevski koledar ne napoveduje konca sveta v letu 2012

Majevski koledar napoveduje za leto 2012 tranzicijo v novo dobo, nikakor pa ne tudi apokalipse, je prepričan nemški ekspert, Sven Gronemeyer.

20. 12. 2011

Sven Gronemeyer iz avstralske La Trobe University je ob proučevanju zapisov na majevskih ploščah ugotovil, da ti ne napovedujejo konca sveta v letu 2012.

Njegove interpretacije hieroglifov so pred dnevi premierno predstavili na enem od arheoloških najdbišč v južni Mehiki, potem ko je teden pred tem mehiški inštitut tudi uradno sprejel nove reference na datum 2012 v majevskem koledarju.

Zapisi na najnovejših najdbah

Gronemeyer je med drugim študiral tudi zapise na kamnitih blokih, ki so jih našli pred nekaj leti na arheološkem najdbišču Tortuguero v Mehiki.

Zapise na novih najdbah naj bi vklesali pred 1.300 leti, so v detalje preštudirali šele pred kratkim, saj je kamen počil, zaradi česar so bili deli zapisov slabo berljivi. Gronemeyer je prepričan, da se zapisi nanašajo na konec cikla, ki obsega kar 5.125 let od začetka Majevskega koledarja iz leta 3113 pred našim štetjem.

Vrnitev majevskega boga na zemljo?

Povedal je, da zapisi govorijo o vrnitvi mističnega majevskega božanstva Bolon Yokta, bog pravičnosti in stvarjenja.

Majevski bog, znan tudi kot Baktuns (za nekatere nekakšnega Jezusa Kritusa), naj bi se ob koncu 13. cikla (vsak cikel naj bi bil dolg 400 let) - torej 21. decembra 2012, vrnil.

Pri tem ne gre pozabiti dejstva, da je bilo število 13 za Maje sveto število!

Nemški ekspert za majevski koledar je zato več kot prepričan, da se v omenjenem datumu ne skriva nič zloveščega in še manj apokaliptičnega.