Magija različnih običajev

Kolikor narodov in držav – toliko tudi šeg in navad. Preberi, v kaj verjamejo ljudje iz Evrope in tudi tisti z bolj oddaljenih celin.

12. 12. 2009

Odvezane vezalke

Ženska na Švedskem naj bi imela na čevljih odvezane vezalke, zato da bi tako lahko, kot sezuva obutev, rojevala tudi otroke.

Tek za sirom

V Angliji ne bodi presenečena, če boš zagledala skupino ljudi, ki teče navzdol po hribu za kolutom sira, v Španiji pa je obmetavanje s hrano povsem normalen običaj.

Podkev

Gre za nedvomno najbolj pogost amulet.

Verovanje, da prinaša srečo, še posebno, če jo namestimo blizu hišnega praga, izvira iz Evrope. Na vratih hiš v Italiji, Nemčiji in Angliji je konjska podkev obrnjena navzgor in ljudje verjamejo, da jim prinaša srečo. Italijani menijo, da je pomembno, da je podkev že uporabljena, najdena na njivi ali kleti, le kupljena ne sme biti. Vsak naj bi se je dotaknil, preden stopi v hišo.

Veličasten samorog

Ta žival se v knjigah in bajkah omenja že več kot tri tisoč let.

Mitološko gre za be­lega konja z rogom na čelu, po njegovem telesu pa teče srebrna skrb. Po verovanju bo tisti, ki bo ubil to veličastno bitje, preklet za vekomaj.

Sprehod s soncem

Na Škotskem je zelo priljubljen običaj, da mora iti nevesta na 'sprehod s soncem' – na južni strani cerkve gre na sprehod od vzhoda proti zahodu, potem pa naredi tri kroge okrog cerkve. Ljudje verjamejo, da bo tako imela srečo v življenju.

Slon

Verovanje, da slon (še posebno sedem slonov) prinaša srečo, izvira iz Indije in hinduizma. Tam imajo vsa spoštovana božanstva tudi slonjo glavo. V Ameriki verjamejo, da srečo prinašajo le sloni, ki imajo vzdignjen rilec.

Limona

Na Siciliji so včasih imeli velike težave z zalogami sladke vode, zato so v njih vedno puščali polovico sveže limone.

Psi

V Srbiji verjamejo, da psi ne lajajo na angele oziroma da nikdar ne napadejo dobrih ljudi. Na njih samo cvilijo in vrtijo svoje repe.

Oko proti urokom

Ta amulet uporabljajo Grki in Turki in se glede na državo imenuje 'grško' ali 'turško oko'. Lahko je detajl na obleki, lahko je zapestnica ali obesek, lahko pa je tudi verižica, ki si jo nadenemo okoli vratu ali pa jo namestimo na otroško posteljico, kjer bo varovala otroka pred zlom.

Nosečnost in rojstvo otroka

Rojstvo otroka se še danes razume kot glavni 'dosežek' poročenega para. Zato je z nosečnostjo in poznejšim rojstvom otroka povezanih kar nekaj prepričanj in navad.

Nosečnica je že tako ali tako ves čas pod drobnogledom družine, prijateljev in tudi naključnih 'znancev', ki ocenjujejo njen zunanji videz. Nemalokrat slišimo, da zabuhel in precej spremenjen obraz nosečnice izdaja, da bo rodila deklico, saj naj bi ji ta v času nosečnosti odvzela vso lepoto. Če pa je nosečniški trebuh bolj špičaste oblike, naj bi to bilo znamenje, da bo rodila moškega potomca.

V naših nekdanjih republikah poleg tega menijo, da bo tudi drugi otrok v družini enakega spola kot prvi, če je prvi otrok podoben očetu. Če pa je prvi otrok podoben mami, bo drugi otrok nasprotnega spola.

Potem so tu še prepričanja, da naj bi se nosečnica izogibala druženju z ljudmi, ki imajo slabe osebnostne lastnosti, saj naj bi se te prenašale na nerojenega otroka. Na nerojenega otroka pa naj bi vplivala tudi naklonjenost do nekaterih jedi – nerojeni otrok naj bi naravnost oboževal hrano, ki jo je njegova mama v času nosečnosti pojedla v večjih količinah.

Še več šeg, navad in različnih prepričanj je povezanih z rojstvom otroka.

Včasih je veljalo, da hišo novorojenega otroka točno opolnoči obiščejo vile sojenice, a videti jih ne more nihče razen beračev. Navadno so bile sojenice tri, zelo redko pa ena sama. Med seboj se prepirajo o otrokovi usodi, kar dosodijo, pa je dokončno in se ne more več spremeniti. Ponekod pravijo, da prva sojenica sodi mladost, druga zakonsko življenje, tretja smrt. Stara slovenska navada je bila, da so ob rojstvu otroka na mizo položili vino, pogačo ter hlebec kruha. To so delali zato, ker naj bi bile sojenice med rojstvom za mizo – čim bolj obloženo mizo najdejo, bolj srečno življenju dosodijo detetu, ki se rodi.

Od naših babic pa smo najbrž velikokrat slišali, da je treba novorojenčku 'narisati' križ na čelo, ko ga prvič vidimo. Gre za izražanje želje, da bi se mu v življenju dobro godilo. Enak učinek za mamo in otroka naj bi imel tudi raztros slame in perja na dvorišču.

Veliko pozornosti je porodnica deležna v prvih šestih tednih po porodu. Takrat naj bi jedla dobro (mastno) kokošjo juho, da se okrepi, in ker je še precej živo prepričanje, da 'smrt še 6 tednov leži pod posteljo', naj si porodnice ne bi umivale las, brale in gledale TV.

Sreča v ljubezni

Tistemu, ki mu uspeva prav vsako posajeno cvetje, ima srečo tudi v osebnem in družinskem življenju.

Poroka

Zaradi hitrega načina življenja so poročni običaji postali veliko bolj preprosti, a tudi manj romantični. Naj te spomnimo le na nekaj v urbanem okolju že nekoliko pozabljenih, a na srečo v vaških okoljih še kako živih običajev.

Ženitev se je včasih začela z vasovanjem oziroma snubljenjem. Sledila je predzakonska priprava, nekaj dni pred poroko pa so vozili nevestino balo na ženinov dom. V modernem času ta navada izginja, obuja se le ob občasnih prireditvah na vasi.

V mestih in na vasi se je ohranila dekliščina, ko nevesta povabi na zabavo svoje prijateljice, ter fantovščina, na kateri se ženin s svojimi prijatelji poslovi od fantovskega stanu.

Na dan poroke je ponekod navada, da mora ženin nevesto najprej poiskati, ker se mu skrije, domači pa mu ponudijo nekaj drugih 'nevest', ki so običajno grde, stare ... Tako ali tako velja, da ženin svoje neveste ne sme videti v poročni obleki pred poroko.

Za srečen in dolg zakon naj bi si nevesta oblekla nekaj novega, nekaj starega, nekaj sposojenega in nekaj modrega.

Ko se ženin in nevesta odpeljeta z njenega doma, vaški fantje na določenem mestu radi postavijo šrango ali oviro. Tam se pogajajo o višini odškodnine za nevesto oziroma za njeno čuvanje v mladosti. Višina je odvisna od premoženjskega stanja, navadno pa se danes vsaj okvirno predhodno dogovorijo. Če se s ceno ne strinjajo ali celo pobegnejo in ne ustavijo pri oviri, se fantje maščujejo in stresejo kup gnoja pred nevestino hišo.

Po šrangi sledita civilna in cerkvena poroka, potem pa se začne gostija, na kateri moški svatje radi še ukradejo nevesto. Po ohceti gresta ženin in nevesta na novi skupni dom, navada pa je, da ženin nese nevesto prvič čez prag.

Kdaj je najboljši dan za poroko?

Poroka v ponedeljek naj bi zagotavljala bogastvo, v torek pa zdravje. Sreda naj bi bil najboljši dan za poroko, četrtek predstavlja izgubo, petek krst, sobota pa naj bi bila najslabša. Zanimivo, ali ne?

Kako zadržati denar v denarnici

Denarja si nikdar ne izposojaj ob ponedeljkih, dolgov pa ne vračaj ob petkih.

Zašij žepe

Žepe oblačil, ki so dalj časa v omari, napolni s petevrskimi bankovci ali drugimi kovanci. Denar ne mara strganih žepov in potrganih gumbov.

Kdaj si izposoditi denar?

Povišanje osebnega dohodka je najbolje zahtevati v sredo. Prijateljem in znancem nikar ne posojaj denarja ob torkih.

Kot izhaja iz kar nekaj verovanj po svetu, je treba denar posojati ali pa si ga izposojati dopoldne, kajti 'finančne operacije', opravljene pozno popoldne ali pa ponoči, bodo zagotovo propadle.

Potrudi se, da si ti ne bo treba izposojati denarja in da ga pogosteje daješ tistim, ki ga od tebe prosijo, saj boš tako 'sprogramirala', da se ti vrne na drug način.

Denar ima lahko 'rad' dom

Da bi zaslužen denar imel 'rad' tvoj dom, potem na dan izplačila osebnega dohodka ne zapravi niti centa. Celoten znesek mora najprej prenočiti pri tebi doma.

Sosedi nikdar ne posojaj kruha in soli – tvoj dom lahko namreč zapusti denarna varnost in se preseli v drugo, sosedovo družino.

Če žvižgaš v sobi in če drobtine z mize pospravljaš z roko, ti bo vedno primanjkovalo denarja.

Shrani kovance

Tvoja denarnica naj ne bo nikoli prazna. V njej imej shranjen vsaj kovanec za 1 cent. Tvoj denar mora biti z glavno stranjo obrnjen proti gospodarju.

Da v tvoji hiši ne bi bilo pomanjkanja denarja, metlo vedno postavljaj z ročajem navzdol.

Petevrski trikotnik

V najmanjšem žepu denarnice imej spravljen bankovec za 5 evrov, ki ga zvij v trikotnik. V denarnici imej spravljen tudi 'srečen denar' (prvi denar, ki si ga zaslužila ali dobila). Ne izgubi in ne zavrzi te denarnice, saj je talisman de­narne varnosti. V nasprotnem primeru se bo denar 'razjezil' in bo spolzel iz tvojih rok.

Ne kradi sreče drugim

Prikockan denar, denar, zaslužen nepošteno, najden ali strgan denar prinaša nesrečo in ga ne imej shranje­nega v denarnici. Razdeli ga siromašnim ali pa ga hitro porabi.

Velika denarnica

V hiši ali stanovanju približno eno leto hrani 'veliko' denarnico, ki se bo napolnila s tvojo energijo in bo začela privlačiti denar.

Sreča in nesreča

Kolikokrat ti je že 'zvonilo' v desnem ušesu ali pa te je zasrbela leva dlan? Nekateri ljudje močno verjamejo, da nam telo sporoča razne življenjske dogodke:

Vrh glave
Trzljaj – čaka te dobitek

Vratno vretence
Trzljaj - darilo od neznane osebe

Grlo
Trzljaj – slaba novica

Čelo
Trzljaj med očmi – potovanje

Levo uho
Trzljaj in zvonjenje – slaba novica

Desno uho
Trzljaj in zvonjenje – dobra novica

Levo oko
Trzljaj – slabe novice

Desno oko
Trzljaj – pomisli na nekaj in uresničilo se bo

Popek
Trzljaj – kmalu boš zaslužila veliko denarja

Nos
Trzljaj – nepričakovana pohvala; če pa te srbi – razjezila se boš na nekoga

Trebuh
Trzljaj – darilo bogate osebe

Obe ustnici
Če zadrhtita – ljubila se boš z nekom

Prsi
Trzljaji v njih – sklenila boš velik posel

Desna dlan
Ko zasrbi – kmalu boš nekaj plačala

Leva dlan
Ko zasrbi – dobila boš denar ali darila

Desno koleno
Trzljaj – povečala boš bogastvo

Levo koleno
Trzljaj – čakajo te težave

Desno stopalo
Trzljaj – predstavlja žalost

Levo stopalo
Trzljaj – bogastvo in zaslužek

Desna peta
Trzljaj – pričakuj dobre novice

Leva peta
Trzljaj – kritizirali te bodo

Levo in desno

Staro slovansko verovanje pravi, da se desna stran vedno povezuje z moškim, leva pa z ženskim polom. Naši predniki so tako verovali, da lahko tisti, ki mu 'zvoni' v desnem ušesu, pričakuje dobro novico od moškega, če pa mu 'zvoni' v levem, ga čaka slaba novica od ženske.

Desna stran naj bi tako bila srečna, leva pa nesrečna. Da bi bil dan uspešen, je treba vstati na desno nogo, si najprej obuti desni čevelj, desno nogavico in pri oblačilu desni rokav.

Pomen posameznih dni

  • Ponedeljek je srečen dan za nove posle, ne pa tudi za velika potovanja.
  • Torek je dan, na katerega se ne krsti, poroča in ne pere perila.
  • Sreda je dan za post, ko ženske ne bi smele delati prav nič.
  • Četrtek je dober dan za začetek novih poslov.
  • Petek je dan za dokončanje začetega in dan, na katerega ne posojamo denarja.
  • Sobota je nesrečen dan in dan, na katerega se spominjamo umrlih.
  • Nedelja je dan za počitek in brezdelje.

Vir: Lisa

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri