Lightmanov Gospod b - filozofska prilika stvarjenja vesolja

Alan Lightman se po edinstveni zbirki drobnih vinjet o času, Einsteinove sanje, vrača s svojim novim presežkom, ki ga odlikuje absolutna originalnost tako forme kot vsebine.

Lightmanov Gospod b - filozofska prilika stvarjenja vesolja (foto: shutterstock) shutterstock
31. 10. 2012

"Gospod b je filozofska fabula, ki na trenutke preseneti z duhovitimi preobrati in ganljivimi prilikami. Avtorjeva literarna veščina v delo vtke metafizične teme največje znanstvene teže s takšno lahkoto, da te bralcu pred očmi zavibrirajo v popolni radosti." - Rebecca Newberger, Goldstein.

Duhovitost, obilico domišljije in transcedentalna lepota so atributi, ki jo novi knjigi znanega ameriškega teoretskega fizika in literata, Alana Lightmana, pripisujejo tudi nekateri drugi kritiki.

Roman o velikem stvarjenju!

Gospod b je roman o stvarjenju vesolja, v katerem se prepletajo odmevi znanosti in religije, ki sta v kar najvčeji meri izoblikovali človeško civilizacijo.

"Če se prav spomnim, sem sklenil ustvariti vesolje, potem ko sem se komajda prebudil iz sna.

Takrat se ni prav dosti dogajalo. Čas pravzaprav ni obstajal. Pa prostor tudi ne. Ko si se zazrl v Praznino, resnici na ljubo nisi uzrl drugega kakor lastno misel. In če si si skušal zamisliti veter in zvezde in vodo, svojim predstavam nisi mogel podeliti oblike in teksture.

Te reči niso obstajale ..."

Grdo in lepo, dobro in zlo

V vsemirju, ki ga naseljuje, pa gospod b ni sam: poleg nergave tete in blagovoljnega strica mu družbo od časa do časa dela tudi Belhor, ki ni nič drugega kot njegov antipod, s stvaritvjio vesolja namreč gospod b ustvari tudi utelešenje zla. Kot za prostor in čas, ki sta relativna, tudi za vesolje, ki ga ustvari prostodušni gospod b, velja, da v njem ni absolutov, da torej lepo ne more obstajati mimo grdega in dobro ne mimo zlega.

"Stric me je ljubeče pogledal in zavzdihnil. 'Vidim, da te nekaj tare,' je dejal. 'Kaj te skrbi?' - 'Skrbi me, da bi se morda ne zgodilo kaj neprijetnega,' sem dejal, 'kaj grozljivega. Morda celo več grozljivih reči. Če je poljubno dejanje, ne glede na svoj smoter, lahko veličastno, tedaj je poljubno dejanje, ne glede na svoj smoter, lahko tudi katastrofično. Skrbi me, da bi se inteligentnim bitjem v novem vesolju morda ne primerilo kaj slabega, da bi morda ne trpela.'"

Čista teorija fizike & duhovnost!

Vsekakor obstajajo vprašanja, na katera ne zna odgovoriti niti znanost. Eden od leitmotivov romana je tako preizpraševanje o nedoumljivem - nedojemanju minljivega.

knjigaProstorsko-časovni kontinuum, ki ga ustvari gospod b, pa je seveda neskončen; civilizacije, tudi tiste najnaprednejše, kakršna je civilizacija na planetu čistega uma, ki ga naseljujejo bitja, katerih razum je kodiran v spektru visokofrkvenčnega elektromagnetnega valovanja, naposled vse po vrsti umrejo. A v vsemirju gospoda b se vse začenja znova, in tudi tokrat, kot v primeru smrti, se iz nestalnosti poraja stalnost.

Knjiga je v slovenščini izšla pri založbi Modrijan.