Krvavi ponedeljek Cho Seung Huia

Ameriški psihologi, pa tudi njihovi kolegi po svetu, te dni mrzlično stikajo svoje glave, da bi ugotovili, kaj je gnalo 23-letnega Cho Seung Huia, da je umoril 32 študentov Univerze Virginia Tech in si nato sodil še sam …

19. 4. 2007

Takoj potem, ko je novica o krvavi drami obšla svet, je bilo eno najpogostejših vprašanj vedno znova le: Zakaj? V človeški naravi je namreč, da poskušamo, želimo in moramo razumeti, pa naj gre za še tako nesmiselno, nepojmljivo, grozljivo …

Notranja časovna bomba

Takoj, ko pogledamo natalno karto mladega Južnokorejca, ki je s svojim dejanjem šokiral svet, nam v oči padejo konjukcije planetov v intenzivnem, doslednem, skrivnostnem in pod določenimi okoliščinami tudi nevarno maščevalnem Škorpijonu. Da sta del te trojne konjukcije prav Mars, ki je bil pred okritjem Plutona vladar Škorpijona, in mogočni Pluton, ki je sedanji vladar Škorpijona, kaže, da bi prav ta točka njegove natalne karte lahko bila alfa in omega časovne bombe, ki je nevarno tiktakala znotraj duševno močno motenega mladeniča.

Intenzivna čustvenost Škorpijona, ki s položaji omenjenih planetov še povečuje primat nagonskih strasti in z njimi tudi zanimanje za spolnost, bi kaj lahko bila sprožilec ponedeljkovih srhljivih dogodkov. Še več. Če rečemo, da spolnost tako in tako potrebujemo vsi, moramo na tem mestu dodati, da nepotešen človek s tako položenimi planeti postane nevarno vzdražljiv, nesrečen in potlačen, kar je bilo očitno zares dobro gojišče za najrazličnejše motene misli s katerimi je bila že tako in tako preplavljena njegova psiha.

In Cho je resnično imel prav takšne težave. Čeprav je v ZDA živel že štirinajsto leto, se v novo okolje nikoli ni zares vklopil. Srenja elitne ameriške študentarije mu je bila tuja, v policijskih arhivih zadnjih let pa so med drugim zabeleženi številni dogodki, ko naj bi Cho zalezoval in nadlegoval študentke in nenazadnje celo zakuril sobo v študentskem domu. Močne strasti, za katere očitno ni našel pravega odmeva v svetu, so že leta pred krvavim ponedeljkom nevarno brbotale pod površjem …

Kompulzivno obsesivne napetosti

Seveda le nekaj aspektov v natalni karti posameznika iz njega še ne naredi množičnega morilca. V Chojevi karti smo zato morali poiskati še druge dejavnike, ki bi tehtnico dobrega in zla v njegovi duši usodno prevagali. In jih našli v zavrtem Saturnu, ki vlada Kozorogu v katerem je tudi njegovo natalno Sonce, ki se skupaj z Marsom in Plutonom prav tako gnete v Škorpijonu. Saturn tako obteži njegovo osebnost z morečo intenzivnostjo, ki ji sledi obsesivnost, pa tudi težave z nesproščenostjo, zavrtostjo, zavistjo in ljubosumjem. Tako položenemu Saturnu bi se kdo drug še morda lahko postavil po robu z vso močjo svoje volje, a Cho-ju to več kot očitno ni šlo prav dobro od rok.

Njegova karta je tudi sicer polna težkih aspektov, še posebno veliko pa je težavnih opozicij, ki so še dodatno razcepljale njegovo psiho. Cho se je rodil tudi s skoraj eksaktno konjukcijo asteroida Vesta (spolna represija) in Severnim luninim vozlom (usoda) v znamenju dvojnih in komunikativnih Dvojčkov. Nič čudnega, da je svoj hude notranje razklanosti poskušač nekako tudi ubesediti. Govorimo seveda o dramskih tekstih, ki so tako osupnile in šokirale njegovo učiteljico kreativnega pisanja. Vesta, ki poleg tega tvori še opozicijo s frigidno Venero in težavnim Uranom, dodatno namiguje na nevarnost psihološkega umika in določeno patološke zavrtosti v odnosu do spolnosti.

Vse to in še več je bilo dovolj …

Nataša Zupanc

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri