Konferenca v San Franciscu

Ne zgodi se pogosto, da bi dobili kurjo polt ob gledanju prezentacije v PowerPointu. A v San Franciscu se je minuli vikend dogajalo prav to.

31. 1. 2008

Tema konference so bili duhovi, obsmrtne izkušnje, pa tudi nedavno zabeleženi primeri reinkarnacije pri otrocih.

Pomaga pri domači nalogi

Eno takšnih zgodb je predstavil tudi Loyd Auerbach, bivši učitelj na nekdanjem oddelku za parapsihologijo na univerzi Pleasant Hill's John F. Kennedy. Na konferenci je povedal zgodbo o duhu, ki mu je bilo ime Lois.

Zgodba se začne nekje v sredini osemdesetih let, ko se je neka družina preselila v staro viktorijansko hišo v Livermoru. Kmalu potem, ko so se dobro namestili, so ugotovili, da jim v hiši dela družbo bivši in takrat že pokojni lastnik hiše - duh po imenu Lois. Lois se je še posebno spoprijateljil z 12-letnim sinom, ki se je z Loisom pogovarjal vsak dan.

“Menda,” je povedal Auerbach, “je Lois dečku pomagal celo pri domači nalogi.”

Auerbacha je primer ziintrigiral do te mere, da je še z dvema študentoma spakiral opremo, skočil v avto in se odpeljal v Livermore ...

Škoda za skeptike

Auerbah, z diplomo iz parapsihologije, pisec sedmih zajetnih knjig o paranormalnem in predavatelj, seveda ni bil edini, ki je imel kaj povedati na konferenci. Med govorniki so bili tudi drugi priznani znanstveniki in profesorji, ki so potrdili Auerbachovo prepričanje, da realnost paranormalnega in spiritualnega dejansko obstaja, a tudi, da je včasih posredi prevara, zato zdrava skepsa ni odveč.

A ne glede na številne anekdote, ki so jih imeli govorniki veliko na zalogi, so priznali, da je zares težko verjeti v tovrstne fenomene, če človek nima osebne izkušnje z njimi:

“Žal mi je za skeptike,” je rekel eden od govorcev, “To so tisti, ki so se v svojih glavah že davno odločili!”

Predsodkom nakljub

Vsi ti resni in visoko izobraženi ljudje jemljejo raziskovanje paranormalnega zelo resno, navkljub temu, da so pri svojih kolegih znanstvenikih zaradi teme zanimanja pogosto tarča posmeha in podcenjevanja.

Julie Beischel, soustanoviteljica inštituta raziskovanja človeških potencialov v Arizoni, pa je prepričana, da si to področje zasluži pozornost znanosti:

“Vprašanje je legitimno, v naravi znanosti pa je, da išče odgovore na odprta vprašanja. Znanost si ne sme privoščiti, da bi se omejevala glede na to, kaj sme in kaj ne sme raziskovati!”