Kampanja za pomilostitev zadnje britanske čarovnice

11 letno Mary Martin je oče naučil boksati. Iz šole namreč prihaja opraskana in v modricah, saj jo njeni sovrstniki brez milosti šikanirajo zato, ker je pravnukinja ‘čarovnice’.

31. 1. 2007

Njena prababica, Helen Duncan, je bila znana kot prijetna in razumevajoča ženska. Bila pa je tudi zelo posebna. Obdarjena je bila namreč s sposobnostjo, da komunicira s svetom duhov. Zaradi njenega daru so jo aprila 1944 v pravem sodnem procesu spoznali za čarovnico, ki naj bi vohunila za sovražno Nemčijo in ji predajala vojne skrivnosti.

Danes, 50 let po njeni smrti, jo skuša nekaj aktivistov s posebno kampanjo posmrtno oprati krivde. Njena oprostitev bo morda prinesla nekaj olajšanja vsaj v življenje njene pravnukinje.

Butalski čarovniški proces

Gospa Duncan, Škotinja, ki je za časa svojega življenja potovala in prirejala spiritualne seanse po celi državi, je bila svoje dni ena najbolj znanih medijev. Menda so bili med njenimi strankami celo Winston Churchill in George VI. Vse dokler je niso aretirali januarja leta 1944 na eni od njenih razvpitih seans v Portsmouthu.

Vojaške avtoritete je namreč zagrabila panika, ko so med skrivnimi pripravami na operacijo D-dan, prišli do poročil o nekaterih njenih ‘videnjih’. Med njimi so bila tudi videnja o potopitvi kar dveh angleških bojnih ladij, o katerih pa takratna javnost ne bi smela še nič vedeti. Najbolj resno razkritje je bilo prav tisto, ko je gospa Duncan staršem enega od pogrešanih mornarjev povedala, da je ladja, na kateri je služil, potopljena.

Državniki so v paniki, da bi ustavili ‘uhajanje državnih skrivnosti’ obtožili gospo Duncan za zaroto, prevaro in čarovništvo. Ker ji prvega in drugega niso uspeli dokazati, so jo nazadnje lahko obtožili le, da se ukvarja s ‘črno magijo’, in jo obsodili po aktu, ki je datiral v daljno leto 1735. To je bila prva takšna obtožba po več kot stoletju.

V ječo po črki 200 let starega zakona

Gospo Duncan so vrgli v ječo. Devet mesecev je bila zaprta v ženski kaznilnici na severu Londona, in ko jo je Churcill, ki je bil takrat premier, obiskal v zaporu, je to, da je bila obsojena po 200 let starem paragrafu, označil za nesmisel in absurd. Leta 1951 je ta akt dokončno prenehal veljati, njena obsodba pa je še kar veljala za pravnomočno. Še več. V spominu ljudstva se je – tudi zaradi medijskega linča - gospa Duncan zapisala kot ‘grda, zlobna čarovnica’. Do dandanes …

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri