Jasnovidni maček na jutranji viziti

Udomačena mačka je osupnila zdravnike in medicinsko osebje, ko je večkrat zapored pravilno ‘napovedala’, kdo od varovancev doma upokojencev bo kmalu umrl.

27. 7. 2007

"Oskar se je zvil v klobčič poleg tistega pacienta v domu za ostarele, ki je v naslednjih nekaj urah zapustil ta svet,” je novinar časopisa The Sun povzel zgodbo o mačku s temi nenavadnimi sposobnostmi.

Nezmotljiv!

V zadnjem letu naj bi ‘napovedal’ smrt kar 25tih varovancev doma in ker se doslej še ni zmotil, mu skrbniško osebje doma zdaj verjame že ‘na besedo’. Takoj, ko ‘izbere’ naslednjega starostnika, ena od sester že obvešča njegove svojce.

Univerzitetni professor dr. David Dosa je še povedal: “Nikoli se še ni zmotil. In veliko družin umrlih to tudi tolaži. Ljubo jim je, da njihovi bližnji v svojih zadnjih urah niso bili popolnoma sami.”

Dom je njegov dom

Fenomen o jasnovidnem mačku je bil opisan celo v zdravniškem biltenu New England Journal of Medicine. Tam so med drugim zapisali tudi, da je Oskar prišel v dom že kot mladiček in da je odraščal v tretjem nadstropju rehabilitacijskega centra na Rhode Islandu, kjer so bivali predvsem dementni bolniki.

Jutranje vizite

Že kmalu, čez pol leta, naj bi osebje doma opazilo, da Oskar vsak dan obiskuje bolniške sobe, skoraj tako kot zdravniki na svojih jutranjih vizitah. Tako naj bi obiskal vsakega pacienta doma posebej, ga previdno ovohal in za nekaj časa posedel ob tistih pacientih, ki naj bi umrli v naslednjih nekaj urah. Osebje je še povedalo, da je večina pacientov v njihovem nadstropju tako bolnih, da se njegove prisotnosti skoraj ne zavedajo.