Horoskopi - kdo jih piše in kdo jim verjame?

Časopisni bralci, ki navdušeno prebirajo horoskope, so priučeni, da dojemajo sebe in svoje prijatelje in znance kot škropijone ali tehtnice ali pa kaj drugega izmed 12 mitskih 'znamenj'.

23. 11. 2013

Richard Dawkins, britanski evolucijski biolog in dežurni skeptik, je pri tem prepričan, da so astrološki stolpci v časopisih zgolj umetno ustvarjeni stereotipi, ki žal niso tako zelo neškodljivi, kot sicer radi verjamemo:

  • "Poglavitni cilj oglašanja na straneh osamljenih src je razširiti lovno področje možnih spolnih partnerjev. Osamljeni ljudje, katerih življenje bi se lahko povsem spremenilo ob tako zaželenem skladnem prijateljstvu, pa se po astrološkem nauku muhasto in popolnoma brez osnove vnaprej odrečejo enajstim dvanajstinam dosegljive populacije."

Dejstvo je, da del obče javnosti v horoskope verjame tako zelo, da na podlagi zapisov v rubrikah, ki naj bi sodile med zabavne žanre, izbira svojega potencialnega partnerja.

Pa bi ti svoja prepričanja spremenili, če bi vedeli, kdo je pisec vrstic, na podlagi katerih sprejemajo tako pomembne življenjske odločitve?

Kdo piše časopisne horoskope?

Če nekateri naši časopisi in revijalni tisk pisanje horoskopov dejansko zaupa astrologom, pa je praksa v tujih in velikih založniških hišah običajno povsem drugačna.

  • "Delo pisca horoskopov zahteva tako malo spretnosti, da ga pri časopisih največkrat porinejo kakšnemu začetniku, ki ni polno zaseden," trdi Richard Dawkins.

Pritrjujejo mu številni primeri iz prakse.

Med drugim je npr. novinar Jan Moir v Guardianu (leta 1994) priznal tole:

  • "Moje prvo opravilo v novinarstvu je bilo pisanje horoskopov za celo kopico ženskih revij. To je bilo hišno delo, ki so ga zmeraj naložili najnovejšemu rekrutu, ker je bilo tako butasto in nezahtevno, da ga je zmogel celo za ušesi še mokri tepček, kakršen sem bil tedaj sam."

Horoskope je pri nekem montrealskem časopisu kot začetnik pisal tudi danes svetovno znani čarodej, mislec in skeptik James Randi. Randijeva delovna metoda je bila takšna:

  • iz starih astroloških revij si je izrezal napovedi, jih premešal v klobuku, v poljubnem zaporedju nalepil pod 12 'znamenj' in to objavil kot svojo 'napoved'.

Randi je ob priliki opisal, kako je nekoč med odmorom za kosilo v bližnji okrepčevalnici nehote slišal pogovor dveh tajnic, ki sta bili navdušeni bralki (njegovega) Zo-ranovega stolpca v časopisu:

  • "Kar čivkali sta od veselja, ko sta videli svojo prihodnost tako lepo razloženo, in mi na mojo poizvedbo povedali, da je prejšnji teden Zo-ran zadel v črno. Nisem se razkril kot Zo-ran ... Odzivi v pošti na moj stolpec so bili tudi prav zanimivi; dovolj za spoznanje, da bodo ljudje sprejeli in pri sebi osmislili skoraj sleherno napoved, ki prihaja od nekoga, v katerem vidijo avtoriteto z mističnimi sposobnostmi. Ob tem spoznanju sem obesil škarje na klin, pospravil lonček z lepilom in zaprl svojo štacuno." - Sleparije (1982)

Kdo so tisti, ki verjamejo horoskopom?

Richard Dawkins v knjigi Razpletaje mavrice (Znanost, praznoverje in moč domišljije) vendarle piše tudi o dokaznih gradivih iz vprašalnikov, ki kaže, da mnogi ljudje, ki spremljajo dnevne horoskope, v resnici vanje ne verjamejo. Pravijo, da jih berejo samo 'za zabavo'.

Seveda pa je znatno tudi število ljudi, ki horoskopom verjamejo in se po njih nasvetih celo ravnajo. Med njimi je bil bojda svoje čase celo Ronald Reagan in to tudi v času svojega predsednikovanja.

Kako to, da horoskopi nekatere tako prepričajo?

"Predvsem so napovedi ali analize značajev tako splošne, negotovo in blede, da se prilegajo skoraj vsakomur in za vsake okoliščine," je prepričan Dawkins, ki nadaljuje:

  • "Ljudje navadno preberejo v časopisu samo svoj horoskop.Če bi se prisilili prebrati še preostalih 11, bi se jim natančnost lastne napovedi zdela mnogo manj presenetljiva. Poleg tega si ljudje zapomnijo zadetke in pozabijo na zgrešene napovedi. Če je v celem odstavku horoskopa en stavek, ki se zdi zadetek v črno, bo oko zaznalo samo tega, druge pa bo le preletelo. Celo kadar ljudje opazijo kričeče napačno napoved, jo bodo najverjetneje dojeli kot zanimivo izjemo ali anomalijo, ne pa kot znak, da je vse skupaj prazna izmišljostina."

Naj poudarimo, da na tem mestu z namenom vzpostavljanja zdrave in kritične distance do te zgolj zabavne astro zvrsti nismo vzeli pod drobnogled celotne astrologije kot takšne, temveč zgolj pop derivat astrologije: t.j. horoskope, ki jim niti pravi astrologi ne pripisujejo nobene večje astrološke vrednosti.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri