Horoskop: Katera znamenja so bolj dovzetna za debelost?

Zasvojenost s hrano je škodljivo vedenje, ki ga ljudje ponavljajo, čeprav ni dobro za njihovo zdravje.

Horoskop: Katera znamenja so bolj dovzetna za debelost? (foto: Profimedia) Profimedia
19. 7. 2016

Zato tudi zbolijo, trpijo in uničujejo odnose z bližnjimi. To je bolezen, ki prizadene človekovo telo, duševnost, odnose z ljudmi in sposobnost za produktivno življenje.

Je kronična bolezen in potrebuje več let, da se razvijejo vsi njeni značilni znaki. Na nastanek, trajanje in razvoj vplivajo številni dejavniki.

Nekateri posamezniki so bolj nagnjeni k temu, da bi postali zasvojeni, nekateri manj. Spremembe razpoloženja so lahko posledica stiske, ki jo zasvojenost povzroča.

Vsako znamenje pa ima svoje prehranjevalne navade, ki vplivajo na to, ali je bolj nagnjeno k debelosti ali modra h kateri drugi motnji hranjenja.

Katera znamenja so bolj dovzetna za debelost?

Osnoven razlog za debelost je porušeno ravnotežje med energetskim vnosom in porabo. Presežek energije, vnesene z različnimi oblikami hrane, in manjša fizična aktivnost se v zadnji fazi vedno manifestirata s kopičenjem telesnega maščevja, ki ogroža zdravje.

Poleg običajnih težav, s katerimi se ubadajo ljudje s povečano telesno težo (bolečine v hrbtenici in sklepih, povečano znojenje, hitra utrujenost in zadihanost, motnje spanja), debelost povečuje tveganje za razvoj številnih drugih bolezenskih stanj, ki občutno poslabšajo kakovost življenja in skrajšajo življenjsko dobo. Najpogostejše so bolezni srca in ožilja ter sladkorna bolezen tipa 2.

Debelost spremlja zvišan krvni tlak, poveča pa tudi tveganje za nastanek nekaterih vrst raka, depresijo in neplodnost pri ženskah.

Debelost je za kajenjem drugi najpogostejši vzrok za smrt po vsem svetu. Veliko ljudi se zredi tudi zato, ker nimajo občutka, koliko kalorij pojedo, kajti žal nimajo nadzora nad maščobami in sladkorjem, skritih v hrani in pijači, ki jo uživajo vsakodnevno.

BIK

Bikice hujšate bolj počasi, saj ste velike gurmanke, ki se hrani preprosto ne želite upreti. Ste izredno vztrajne, vendar ne na tem področju, zato imate v večini primerov kakšen kilogram preveč.

Nujno bi se morale izogibati sladkarijam in polnim omakam. Biki ste gurmani, zato je priporočljivo, da se omejite pri količini hrane.

RAK

Rakice ste vsekakor prave mojstrice kuhanja in vse svoje jedi morate tudi poskusiti, zato ste v večji nevarnosti, da pridobite kakšen dodaten kilogram.

Čutite potrebo po nenehnem preizkušanju receptov, zato bi se morale opredeliti za pestro nizkokalorično prehrano.

Za vas je zelo pomemben tudi zunanji videz hrane, zato med dieto več pozornosti namenite dekoraciji.

TEHNICA

Za tehtnice je tekočina bistvenega pomena, zato se najprej izognite sladkorjem, ki so skriti v gaziranih pijačah in dvigujejo vaš pritisk ob pogledu na tehtnico.

Moški bi se morali izogibati slanim prigrizkom in sladkarijam nasploh ter uživati več hrane, bogate z rastlinskimi vlakninami.

Priporoča se vam tudi več vadbe, da pokurite odvečne kalorije, ki se jim težko uprete.

Katera znamenja so bolj dovzetna za kompulzivno prenajedanje?

krof

To je motnja, pri kateri prihaja do obdobij prenajedanja. Posamezniki s to boleznijo v izjemno kratkem času pojedo nenormalne količine hrane. Prenajedajo se redno, vsaj dvakrat na teden.

Med svojim 'obredom' se pogosto počutijo odsotni ali omamljeni, ne znajo ali ne morejo se nadzorovati in odnehati, dokler niso neprijetno polni. Večino časa jedo sami, skup­nim obrokom pa se izogibajo. Med prenajedanjem čutijo sram, gnus in krivdo, kar vodi k vnovičnemu prenajedanju.

Osebe, zasvojene s prenajedanjem, se v zelo kratkem času drastično zredijo, izjemna debelost pa povzroča tudi bolezenske zaplete. Številni kompulzivni jedci se prenajedanja ne zavedajo, ampak prej naletijo na problem prevelike telesne teže in posledično uvajajo stroge diete.

Značilno je, da se prehranjujejo ob neobičajnih urah. Kompulzivno prenajedan­je se pojavlja v zgodnjem in srednjem odraslem obdobju, najpogosteje med 35. in 40. letom.

Kompulzivno prenajedan­je je progresivna bolezen, torej sčasoma napreduje in jo je vse težje oziroma celo nemogoče ­obvladati. Ta motnja je razširjena med moškimi in ženskami.

RIBI

Ribe obožujete dobro hrano, vendar je vaša presnova bolj občutljiva, zato je dobro, da uživate veliko vitaminov in mineralov, saj v nasprotnem primeru hitro pridobite kakšen dodaten kilogram. Za uspeh pri hujšanju nujno potrebujete podporo, saj ste nekoliko labilni.

Če želite shujšati, bi morali jesti hrano, bogato z železom. Pri vas je problem tudi sol, ki jo je treba omejiti in upoštevati, da je zaužijete ogromno že s pripravljeno hrano.

DEVICA

Device imate bolj občutljiva prebavila, zato morate biti pri prehranjevanju še posebej previdne.

Za vas je najprimernejša vegetarijanska prehrana oziroma prehrana z manj rdečega mesa, saj ste podvržene prenajedanju. Izogibati bi se morale hitri hrani, pretiranim količinam mesnih izdelkov in škodljivim maščobam, ki se vam lahko hitro nakopičijo kot odvečni kilogrami.

DVOJČKA

Dvojčice imate zelo razgibano življenje, zato se večkrat prehranjujete spotoma, pri čemer praviloma izbirate bolj nezdravo hrano.

Čez dan bi morale zaužiti čim več manjših, vendar zdravih obrokov, ne pa bureka in cele čokolade. Tako za dvojčice kot dvojčke je priporočljivo, da uživate veliko svežega sadja, recimo ananas, grenivke in breskve, priporočljiva pa je tudi sveža zelenjava.

Preberi še: Kaj o tebi razkriva ura tvojega rojstva? ali pa Kaj pomeni prva črka tvojega imena?

Priporočamo tudi članek: 7 smrtnih grehov pri prehranjevanju