Homeopatska zdravila tudi v slovenskih lekarnah

Prav v času svetovnega tedna osveščanja o homeopatiji, ki poteka med 10. in 16. aprilom, začenjamo s prodajo homeopatskih zdravil tudi v naših lekarnah.

14. 4. 2011

Tako smo se poenotili z državami Evropske unije, kjer je to mogoče že dlje časa.

Evropska in slovenska zakonodaja homeopatska zdravila uvrščata med zdravila in zato tudi zanje, enako kot za konvencionalna zdravila, veljajo določbe iz Zakona o zdravilih in ustrezni podzakonski predpisi, ki med drugim urejajo proizvodnjo, promet in izdajo le-teh v lekarni. Pred prihodom na trg morajo tudi homeopatska zdravila pridobiti dovoljenje za promet pri Agenciji za zdravila in medicinske pripomočke RS.

Homeopatska zdravila se uporabljajo tako v humani kot v veterinarski medicini.

Trenutno so vsa pri nas registrirana homeopatska zdravila rastlinskega, mineralnega ali živalskega izvora. Pripravljena so v obliki kroglic. Homeopatska zdravila se ne preizkušajo na živalih, pač pa na zdravih prostovoljcih. Preizkus zdravila je povezan z enim od treh osnovnih načel homeopatskega zdravljenja. Gre za načelo podobnosti, pri katerem zdravimo z zdravilom, ki pri preizkusu na zdravem človeku povzroča podobne simptome, kot jih ima bolnik.

S homeopatijo lahko zdravimo akutne in kronične bolezni.

Pri posameznih blažjih akutnih stanjih si bolniki, ki dobro poznajo osnove homeopatije, pomagajo tudi sami. Za vsakodnevne težave z zdravjem oziroma počutjem in blažja akutna stanja bo magister farmacije, upoštevajoč osnovna načela homeopatije in na osnovi nekaj ciljnih vprašanj, svetoval zdravila, ki so se v dosedanji homeopatski praksi pokazala za učinkovita pri zdravljenju posameznih bolezni ali odpravljanju težav - enako kot je to navada pri izdaji tako imenovanih zdravil brez recepta.

V primeru težjih, burnih akutnih bolezni, ali pri kroničnih boleznih, bo magister farmacije bolnika napotil k splošnem zdravniku ali zdravniku homeopatu, ki bo presodil, kdaj je treba v zdravljenje vključiti tudi konvencionalno medicino. Zdravnik homeopat bo zdravilo izbral na osnovi temeljite anamneze (pogovora), upoštevajoč vse pomembne bolnikove simptome (psihične, fizične in splošne) in po načelu 'podobno se zdravi s podobnim' našel zdravilo, ki je bolniku 'pisano na kožo'.

Homeopatsko zdravljenje in zdravljenje s konvencionalno medicino se ne izključujeta in ju lahko izvajamo sočasno. Nikoli pa naj bolnik sam ne zmanjša odmerkov ali prekine zdravljenja z zdravili konvencionalne medicine brez posveta s svojim zdravnikom.

V Evropi je homeopatija uveljavljena in priznana zdravniška metoda zdravljenja, fakultativno jo poučujejo tudi na nekaterih medicinskih fakultetah v sklopu dodiplomskega ali podiplomskega študija. Homeopatsko zdravljenje nudijo tudi nekatere bolnišnice v Avstriji, Franciji, Nemčiji, Italiji, Španiji, Švici in Veliki Britaniji. V Veliki Britaniji je pet javnih homeopatskih bolnišnic. V vseh državah članicah Evropske unije so homeopatska zdravila na voljo v lekarnah. V nekaterih državah osnovno zdravstveno zavarovanje delno ali v celoti krije stroške homeopatskega zdravljenja.

Da bi samozdravljenje s homeopatskimi zdravili približali laični javnosti, je te dni izšla knjiga 'Družinski homeopatski vodnik'.

Knjiga je prvotno namenjena laikom. V njej so pregledno in enostavno opisane osnove homeopatije in homeopatskega samozdravljenja; predstavljena so homeopatska zdravila za blažja bolezenska stanja in težave.

P.S.

  • Prvo podjetje s pridobljenim dovoljenjem v Sloveniji je AdriaPharm.
  • Pooblaščena oseba za izdajanje homeopatskih zdravil je magister farmacije z opravljenim strokovnim izpitom in dodatnimi znanji iz homeopatije. Lekarniška zbornica Slovenije od leta 2006 organizira strokovno usposabljanje magistrov farmacije s področja homeopatije. Do danes je to usposabljanje z zaključnim izpitom opravilo 156 magistrov farmacije.
  • Lekarne, ki bodo izdajale homeopatska zdravila, bodo ustrezno označene.
  • Kot je to že ustaljena praksa v drugih evropskih državah, bo v lekarni magister farmacije homeopat na osnovi svojega znanja in izkušenj presodil, kdaj je primerno homeopatsko samozdravljenje, in bo za homeopatijo motiviranemu bolniku svetoval primerno homeopatsko zdravilo.

 

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri