Homeopatija je enako učinkovita kot placebo

V nemškem tedniku Der Spiegel so pred nedavnim objavili kritičen članek na račun homeopatije. V njem je bilo med drugim mogoče brati, da večina znanstvenikov s področja medicine in farmacije homeopatije ne jemlje resno in da ji pripisujejo zgolj placebo učinke.

Homeopatija je enako učinkovita kot placebo (foto: Nadji Hedjazi) Nadji Hedjazi
15. 6. 2011

In kaj dosti drugače se s homeopatijo ne godi tudi drugod po Evropi.

V luči prihoda prvih homeopatskih zdravil v nekatere naše lekarne, ki smo ga očitno pozdravili le s figo v žepu, saj jih je zdaj mogoče kupiti, nikogar pa ni, ki bi nam jih lahko predpisal, bi bilo namreč le preveč trditi, da tudi v ostalih evropskih državah, v katerih homeopatije že je sprejeta ( v Nemčiji, Avstriji, Švici, Franciji, Veliki Britaniji in na Nizozemskem) v homeopatijo nihče več ne dvomi.

Skupinski ‘overdose’ v Veliki Britaniji

Dober primer za to so trenutne polemike v Veliki Britaniji.

Zadnje mesece se prav na hrbtu homeopatije bijejo hudi boji med zagovorniki, med katerimi je menda celo princ Charles in z njim več generacij kraljeve družine, ter njenimi nasprotniki, med katerimi je zelo glasen tudi nekdanji BBC-jev novinar in avtor knjige ‘Trick or Tretment’, Simon Singh.

Prav združenje britanskih skeptikov, katerih član je tudi Simon Singh, je na svoji spletni strani www.1023.org.uk pred kratkim objavilo letošnje poročilo s svoje ‘Overdose’ kampanje, s katero so želeli ponovno dokazati, da gre pri homeopatiji zgolj za placebo učinek, s posmehljivim skupinskim predoziranjem s sladkornimi tabletkami pa sicer bolj kot ne tudi jeziti homeopatiji naklonjeno javnost.

5. in 6. februarja letos je na njihovi svojevrstni skupinski demonstraciji sodeovalo več kot 1500 skeptikov s celega sveta.

Spodaj si lahko ogledaš video enega iz serije takšnih ‘predoziranj’, tokrat s homeopatskim zdravilom za nespečnost …

 

Še nekaj zanimivost:

  • Precej podobno kot homeopatiji se zadnja leta godi tudi akupunkturi. Tudi v primeru akupunkture naj bi raziskave pokazale, da so bili lažni tretmaji akupunkture praktično enako učinkoviti kot pravi tretmaji.
  • Si vedela, da je bil velik navdušenec nad homeopatijo svoje čase tudi Abraham Lincoln (1809-1865)? Leta1854, še preden je postal ameriški predsednik, se je Lincoln kot odvetnik lotil priprave predloga zakona, ki bi v Chicagu omogočil odprtje višje šole za homeopatsko medicino.
  • Placebo efekt je še kako učinkovit celo pri hujšanju! Neka ženska, ki so jo s pomočjo hipnoze ‘prepričali’ v to, da so ji opravili operacijo želodca (ki se seveda nikoli ni zgodila), je v petih mesecih shujšala za dobrih 30 kilogramov.