Hobotnici Paulu grozijo s smrtjo

Jasnovidna hobotnica Paul se ni motil. Včeraj zvečer je Španija z zadetkom v drugem polčasu nogometne tekme svetovnega pokala premagala nemški reprezentančni stroj.

8. 7. 2010

In kot se spodobi za superzvezdnika, so se zanj ‘ogreli’ še rumeni mediji in izbrskali 10 stvari, ki jih doslej (morda še) nisi vedela o simpatičnem osmorokcu:

1. Rojen v Angliji

Čeprav je že od leta 2006 prebivalec ponosnega akvarija Sea Life Centre v nemškem Oberhausnu, se je Paul dejansko rodil v angleškem Weymouthu.

2. Za Paulom je razpisana tiralica

Po popolni seriji šestih pravilnih zadetkov je seznam tistih, ki so ‘jezni’, ker je Paul napovedal poraz njihovih miljencev, vse daljši.

Argentinski šef Nicolas Bedorrou je ob priliki že predlagal recept, na katerega naj bi ga skuhali. Na facebook je zapisal:

“Nanj bomo poslali lovce na glave, ga ujeli in ga položili na papir. Potem ga bomo na živo pretepli (da ohranimo meso mehko) in ga vrgli v vrelo vodo.”

3. Noč in dan ga oblegajo TV-paparaci

Paulove napoved so dvignile veliko prahu. Tako veliko, da je nemška televizija NTV njegove zadnje napovedi predvajala v živo, v akvarij pa so poslali tudi dva novinarja, ki gledalcem sproti poročata o tamkajšnjih dogajanjih.

4. Oberhausen je postavil na zemljevid sveta

Paul je s svojimi napovedmi navdušil praktično cel svet in ker je zanimanje zanj zares enormno, je skupaj z njim postalo svetovno znano tudi mesto Oberhausen.

Menda, da si je mesto Oberhausen še kako vredno ogledati ...

5. Paul ni čisti začetnik

Paul v svetu napovedovanj prihajajočih dogodkov ni povsem zelen. Napovedoval je tudi že izide nemških tekem za EP 2008. Takrat se je očitno šele učil tega ‘posla’, saj od šestih tekem pravilno napovedal štiri. Motil se je, ko je napovedal, da bo Nemčija premagala Hrvaško in v finalu Španijo.

Da je svoji ‘nalogi’ zdaj končno dorasel, pa dokazuje prav letošnja zmagovalna serija pravilnih napovedi - Paul se letos še ni zmotil ;)

6. Paulovo mnenje šteje na stavnicah

Vsi, ki so športne stave vplačevali po Paulovih predikcijah, do danes precej bogatejši kot pred svetovnim prvenstvom v nogometu.

Če bi npr. stavila le 1 evro na vse rezultate tekem, ki jih je Paul napovedal, bi ti stavnice izplačale 131 evrov. Pomisli, koliko bi dobila, če bi vložila 10, 100 ... uf ;)

7. Paul je zelo inteligentno bitje

Hobotnice so zelo inteligentne živali. Raziskave so pokazale, da se ponašajo z močnim kratkoročnim in dolgoročnim spominom.

Fiona Smith, njegova bivša skrbnica iz Weymouthovega morskega parka, je povedala:

“Navadne hobotnice kot je Paul so zelo inteligentne. Strokovnjaki enačimo njihovo inteligenco z inteligenco psov. Prav tako je znano, da imajo zelo rade izzive in naravnost ljubijo reševanje problemov.”

8. Paul je hit Twitterja in Facebooka

Paul je postal pravi spletni fenomen v zadnjih nekaj tednih in je trenutno najbolj iskana ‘oseba’ na spletu.

Frazi ‘Paul the Octopus’ in špansko ‘Pulpo’ (v naših iskalnikih pa seveda kar ‘hobotnica Paul’) se trenutno uvrščata med 10 naj globalnih trendov na Twitterju.

9. Paul ni šarlatan

Paul izide tekem napoveduje tako, da odpre tisto škatlo, na kateri je zastava zmagovalca prihajajoče tekme. Tanja Munzig iz Oberhausnovega akvarija pa ostro zavrača vsakršne obtožbe v smeri, da bi bile škatle (ali školjke v njej) kakorkoli nameščene s strani skrbnikov v želji, da bi vplivali na Paulovo odločitev.

Povedala je:

“Ni nobenih trikov. Hrana je vedno ista. Pravzaprav sta obe škatli popolnoma enaki, le s to razliko, da sta nanje nameščene različne zastave.”

10. Paul ima ‘jajca’

Oliver Walenciak, njegov skrbnik, pravi, da Paula številne grožnje s smrtjo, ki so jih pošiljali argentinski navijači, niso iztirile.

Povedal je:

“Vedno bodo na svetu ljudje, ki si ga bodo zaželeli za kosilo. Vendar se Paul ne boji in ne skriva. Sploh pa smo tukaj mi, ki ga bomo zaščitili. Paul bo preživel.”

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri