Feng šuj za energijo, moč in veselje do življenja

S tradicionalnim kitajskim naukom o oblikovanju ne nastane le pester vrt, ampak se v njem sprošča tudi energija, ki daje moč in veselje do življenja.

Feng šuj za energijo, moč in veselje do življenja (foto: moj lepi vrt) moj lepi vrt
8. 9. 2011

Prostor za sedenje je oblikovan bogato, vendar se noben družinski član ne zadržuje rad v njem.

Morda manjka boljša zaščita pred pogledi.

Če je tako, bi lahko hitro našli vzrok nelagodja in ga kmalu ter zalhka odpravili.

Vendar pa je včasih težko odkriti vzrok za neprijetno počutje na določenem kraju – vsekakor ga težko odkrijejo ljudje, ki se zanesejo predvsem na svoj razum.

Intuitivno vedenje

Intuicija, ki v našem sodobnem življenju pogosto igra le podrejeno vlogo, ima v kitajskem nauku feng šuj velik pomen.

Pri njem gre za to, da se oslabijo prevladujoče sile, ki ustvarjajo disharmonijo, da se odstranijo blokade in da se na vrt vnese harmonično ravnovesje, ki pozitivno učinkuje na vse človekovo življenje.

Feng šuj v kitajščini pomeni ‘veter in voda’ in je tisočletja star nauk, ki pravi, da v vseh stvareh biva pozitivna energija, tako imenovani či.

Z zavestnim oblikovanjem človekovega okolja je mogoče aktivirati energijo, na primer s postavljanjem kamnov na vrt.

Tudi rastline krepijo to energijo.

Harmonija v vrtu

Pri oblikovanju vrta se npr. ne gre zanesti le na svoj občutek. K sreči pri načrtovanju pomagajo preizkušena sredstva.

Najprej bi bilo treba omeniti raster z devetimi območji bagua, s katerim se razdeli zemljišče.

Ta območja – namreč bogastvo, slava, partnerstvo, družina, otroci, znanje, kariera in prijatelji, ki pomagajo – po aziatskem pojmovanju zrcalijo človekov življenjski krog.

Zbirajo se okrog središča, taj čija, iz katerega tečejo vse življenjske moči v druga območja.

Pomembno je, da energija na vrtu lahko prosto teče in je ne blokirajo moteči elementi, na primer smetnjak v bližini prostora za sedenje ali gosta visoka živa meja, ki zakriva pogled na pokrajino.

Po drugi strani naj energija ne bi prehitro tekla po vrtu, kot bi to bilo pri dolgi, ravni poti.

Boljši je valovit potek poti, podoben naravnemu potoku.

Oblikovanje z območji bagua ne povečuje le boljšega počutja na vrtu, temveč učinkovito vpliva na celotno življenje. Odvisno od tega, v kakšnem položaju sta lastnik vrta in njegova družina, je različna območja mogoče poudariti in s tem okrepiti energijo.

Če je pred tabo (ali kakšnim družinskim članom) na primer poklicna sprememba, se gre osredotočiti na območje bagua ‘kariera’. Vodomet na takšnem mestu postane vir moči, da človek zmore nove izzive.

Oblikovanje vrta z območji bagua

V kitajskem nauku torej vrtna zemljišča (glej sliko v fotogaleriji) – tako kot bivalne prostore – razdelijo v devet območij. Skupno simbolizirajo krogotok življenja, pri čemer vsako območje zrcali določeno življenjsko obdobje lastnika vrta in njegove družine. Z ustreznim oblikovanjem jih je mogoče krepiti.

Tako dobiš harmonično celoto, ki pelje do zadovoljnega in srečnega življenja.

Posebno pozornost naj bi namenili sredini vrta, energijskemu središču taj čiju. Od tam izhaja vsa energija. Vsako območje dobi določeno barvo. Narisani raster se ravna po zemljišču, obrnjenem proti jugu. Hiša in glavni dovoz na vrt sta torej na spodnjem robu rastra.

V območju bagua ‘družina’ je urejen prostor za sedenje. Okrogla miza v senci drevesa je idealna za skupne obroke, vendar tudi za odkrite pogovore.

Azijski nauk o petih elementih

V feng šuju se vse vidne in nevidne stvari dodelijo petim elementom (glavne moči) – ognju, zemlji, kovini, vodi in lesu, ki imajo posebne lastnosti. Les simbolizira med drugim ustvarjalnost in vsestranskost, ognju pripisujejo intuicijo in dinamiko, elementu zemlja nauk pripisuje avtohtonost, energijo in vzdržljivost. Osnovna moč kovina simbolizira red, dobroto in modrost, medtem ko voda med drugim označuje čustvenost in predanost.

Osnovne moči vplivajo druga na drugo, to pomeni, da se krepijo in slabijo, v idealnem primeru ne prevladuje nobena moč. Z barvami cvetov in obliko rasti rastlin je mogoče pet moči na vrtu aktivirati in okrepiti.

Pet elementov

Nauk o petih elementih podpira oblikovanje. Elementi ogenj, zemlja, kovina, voda in les, ki jih je treba razumeti kot osnovne sile narave, se vzajemno spodbujajo in zavirajo. Element les krepi ogenj, medtem ko ga element voda slabi.

Vsak element, ki je dodeljen določenemu območju bagua, se zrcali v barvi. To je pomembno predvsem za načrtovanje gred v posameznih območjih.

Rumeni cvetovi poudarjajo element zemljo, medtem ko zeleno listje predstavlja element les.

Pri oblikovanju ne gre upoštevati le posameznih območij, ampak ves čas imeti pred očmi celoto. Povezani prehodi z območja na območje so prav tako nepogrešljivi kot zelen okvir za zemljišče ter rastline in materiali, ki se na vrtu večkrat znova pojavijo in celoti dajejo ogrodje.

 

Ne spreglej!

Feng šuji iskrice!

Se nanašajo na zglede v naši fotogaleriji:

 • V območju ‘partnerstvo’ sta ležalnika za prijetne ure v dvoje. Živa meja skrbi za zaščiteno ozračje. Zadržuje negativne stvari, ki bi lahko prišle od zunaj. Tako dinamično kot energija či deluje vzorec tlaka.
 • Visoka lesena stela s prodniki poudarja moški element, ki ga v kitajščini označujejo jang. Za harmonično izravnavo skrbi plahtica, simbol za ženski jin.
 • Topli rumeni odtenki baklaste lilije (Kniphofia), maslenice (Hemerocallis) in zlate rozge (Solidago) so dodeljeni elementu ‘zem­lja’. Sadijo jo predvsem v območji ‘znanje’ in ‘partnerstvo’. Energijsko središče na sredini vrta poudarjata pušpanova krožna greda in amfora. To območje ponazarja življenjsko energijo. Idealno je tukaj tudi drevo, ki povezuje nebo in zemljo.
 • Voda izžareva nekaj posebnega in v feng šuju igra veliko vlogo. Stoječa voda naj bi bila predvsem ob hiši, ker skladišči pozitivno energijo.
 • Voda izžareva nekaj posebnega in v feng šuju igra veliko vlogo. Stoječa voda naj bi bila predvsem ob hiši, ker skladišči pozitivno energijo.
 • Kipi bud izžarevajo globok mir. Dvignjena, naprej odprta dlan je gesta neustrašnosti, spodbujanja in zaščitništva. Primeren prostor za figuro je območje bagua ‘prijatelji, ki pomagajo’.
 • Srebrno sivo listje sivke se dodeli elementu kovina, ki naj bi spodbujala intuicijo lastnika vrta. Kamni so dodatni energetski centri.
 • Nežno valovite poti simbolizirajo dolgo življenje in dovoljujejo pozitivni energiji či, da teče po vrtu. Tako poti podobno kot potok postanejo življenjska žila vrta.
 • Miren prostorček, v katerega se lahko umaknete, berete knjigo ali v miru razmislite o nečem, je najbolje urediti v območju bagua ‘znanje’, na primer s kamnito klopjo.
 • Greda v beli in srebrni z dalijami, žajbljem in mlečkom najde mesto v območjih bagua ‘prijatelji, ki pomagajo’ in ‘otroci’. Okrogli cvetovi dalije oddajajo energijo elementa kovina.
 • Tekoča voda je polna energije, ki pozitivno učinkuje na ljudi. Ni čudno, da so vodometi tako priljubljeni pri lastnikih vrtov. Pogosto intuitivno čutimo, kaj nam dene dobro.
 • Majhna plesalka iz brona dobi mesto v območju bagua ‘kariera’, ko na primer družinski član sanja o življenju na odru. Tako spodbudite to zamisel.

Povzeto po reviji MLV

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri