Feng šui na tvojem vrtu in balkonu

Pri načrtovanju in ureditvi vrta po načelih feng šuija so nam lahko v pomoč zgolj okvirne smernice in napotki, ki pa se jih zahodnjaki včasih le težko popolnoma držimo.

Feng šui na tvojem vrtu in balkonu (foto: arhiv Nataša Lotrič) arhiv Nataša Lotrič
27. 6. 2011

Že naše hiše in stanovanja, pa tudi naše terase, vrtovi in balkoni so pogosto grajeni in postavljeni tako, da ustrezajo praktični umeščenosti v prostor, ne pa tudi pravilom tradicije feng šuija – vede o skladju naravnih principov in večnem iskanju harmonije med njimi.

Vzhodnjaška filozofija Feng šuija tudi sicer uči, da se življenje neprestano spreminja, zato tudi pri urejanju naših stanovanj, vrtov in okolice ne gre pričakovati, da je delo enkrat za vselej končano.

Da pri ureditvi vrta ni neke dokončne in trajne rešitve, temveč se je z njim potrebno z veliko ljubezni in skrbi kar ukvarjati, ve povedati tudi profesionalna urejevalka vrtov in okolice, Nataša Lotrič.

V nadaljevanju povzemamo nekaj napotkov, ki se jih pri svojem delu tudi sama drži, za tiste, ki bi si želele urediti svoj vrt po principih feng šuija.

Možne omejitve:

  • sama velikost vrta ne igra večje vloge, šteje zgolj skladje in harmonija elementov v njem,
  • tudi na umeščenost vrta v prostor in ob hiši pogosto nimamo kaj dosti vpliva (razen seveda, če nismo na postavitev vrta po feng šuiju mislili že pri snovanju novogradnje).

Skratka, zaradi stvari, ki jih ne moremo (kar tako) spremeniti in na katere do neke mere niti nimamo vpliva, se ne bomo obremenjevali (stvari je vendarle modro vzeti takšne, kot nam pridejo ( z razlogom) nasproti). Še vedno je več kot dovolj tistih možnosti, na katere še kako lahko vplivamo, npr.:

Naredi si zasaditveni načrt

Ko boš izbirala rastline za svoj novi, po feng šuiju urejeni vrt, se prepričaj o rastnih potrebah, velikosti in obliki rastlin.Rastlin ne zasadi pregosto, saj se z leti lahko preveč razrastejo. Prevladuje naj predvsem zelena barva v različnih odtenkih. Pri izbiri trajnic in enoletnic ne uporabljaj močnih barvnih kontrastov. Izberite raje le dve ali tri osnovne barve v različnih odtenkih (na primer: svetlo rumena, ognjeno rumena in temno rumena).

Nežno valovanje vrtnih poti

Vrtne poti naj bi po feng šuiju ne bile ravne kot puščice, temveč raje rahlo vijugaste.

Material, ki ga boš uporabila za vrtne poti, naj bo iz naravnih materialov: manjši prodniki, pesek, lubje, stopalni kamni nepravilnih oblik (lomljenec) ali pa v naravi najdeni večji ploščati kamni.

Okrasni kamen in lični skalnjak

V vrt lahko dodaš večje kamenje, ki ga (z nekaj prefinjenega občutka in/ali intuicije) razporediš prosto po prostoru ali pa jih postaviš med rastline. Delovati mora tako, kot bi kamenje videla v naravi. Vse naj deluje uravnoteženo.

Kamenje z ostrimi robovi lahko prekriješ tako, da zasadiš pokrovne trajnice ali pa dovoliš, da se na njih z leti razraste mah.

Kamenje lahko uporabiš tudi za izdelavo skalnjaka, manjšega zidu ali pa narediš manjše kaskade, po katerih bo tekla voda.

Element vode je v vrtu zaželjen

Voda v vrtu je pri feng šuiju zaželjena, vendar pa se zaradi tega ni potrebno malodane ‘postavljati na glavo’. Pozorna moraš biti le na to, da ti bo kar najlažje ustvariti vrt, v katerem boš našla prostor tudi za delček elementa vode.

Če je mogoče, si lahko narediš na vrtu bazen, ribnik ali potoček (ovalne oblike), vendar pa je to kar velik poseg v že obstoječ vrt in tudi finančno lahko postane prevelik zalogaj. Zato si lahko enostavno omisliš tudi precej preprostejšo vodno obliko. Dovolj bo že, če boš v vrt postavila ptičje napajališče ali pa večjo okrasno posodo, v katero boš posadila lokvanj ali katero drugo vodno rastlino. Na vrtno mizico lahko postaviš tudi manjšo okrasno posodico, v katero položiš manjše ploščate kamenčke in vodo.

Okrasni predmeti v tvojem vrtu

Predmete, ki jih uporabljamo za okras v vrtu,  postavi na takšna mesto, kjer jih ne bo mogoče kar takoj opaziti. Racionalno naj bo postavljena tudi razsvetljava na vrtu, ne spreglej pa niti urejenosti vrtne lope, smetnjaka in morebitnega kompostnika. Lahko jih namreč zakriješ s pergulo in ob njih zasadiš zimzeleno vzpenjavko.

P.S.

Več o urejanju vrtov, najbolj popularnih sobnih in okrasnih vrtnih rastlinah v Sloveniji in vintage pomladnem dekorju za notranje prostore si lahko prebereš tudi tukaj in tukaj.

Za kakšen nasvet glede načrtovanja, urejanja in vzdrževanja vrtov, posamičnih rastlin, okolice in interierja se lahko obrneš tudi na profesiolno urejevalkov vrtov: