Danijel Šmid Danny vedežuje več kot 20 let!

Triinštiridesetletni Danijel Šmid Danny je svojo kariero začel na Radiu Kranj, v svojem rojstnem mestu, pred več kot dvemi desetletji.

21. 1. 2012

Nadaljeval je na nekaterih drugih regionalnih radijskih postajah, soj televizijskih luči pa je njegova zdaj že legendarna oddaja Dannyjeve zvezde ugledala leta 1991 na trboveljski televiziji, kar 14 let in 1.222 oddaj je posnel na Kanalu A, danes pa svoje poslanstvo nadaljuje na postaji Info TV. Vmes se je spogledoval tudi z drugimi umetniškimi področji, tako je leta 1996 izdal svoj glasbeni prvenec, leto pozneje pa napisal še pravljico o psičku Bariju.

Medtem ko nas večina ne loči med ljudmi, ki naj bi imeli različne nadnaravne sposobnosti, pa zna Danijel Šmid Danny postreči z naslednjo izvirno razlago:

“Za primerjavo - avtomobil je splošen izraz za vozilo, vendar znamka pove več, kaj ta avtomobil je. Sebe uvrščam med tiste, ki imajo moč vizije in energij, ne glede na to, kako to kdo imenuje.”

Pojasni tudi, da svoje sposobnosti nikoli ni jemal za nadnaravne, nasprotno, sprejel jih je kot popolnoma naravne, saj pravi, da drugim ljudem narava pač teh moči ni dala, vseeno pa je vedno verjel, da ima vse svoj namen in da naključja ne obstajajo. Kljub temu pa nas je zanimalo, ali te sposobnosti potrebujejo kakršnokoli nego.

“Piljenje ni potrebno, kar zadeva osnove. Veliko znanja pa je potrebnega pri raziskovanju novega, drugega in še neznanega, to namreč počnem že dobra štiri leta. Vedno sem bil nekaj korakov pred drugimi, zdaj pa sem v znanju zagotovo, karikirano rečeno, kar nekaj kilometrov. Ker se s temi novimi energijami in znanji intenzivno ukvarjam, sem tudi za osebno svetovanje in srečanja skorajda nedostopen.”

Poleg tega veliko potuje in gostuje po različnih evropskih državah, za katere pravi, da ga sprejemajo in poslušajo veliko bolj kot pri nas, kjer je po njegovih besedah še vedno preveč zavor.

”Tujina je pri tem v veliki prednosti, saj imajo ljudje s tovrstnimi sposobnostmi že dolgo tradicijo in tam se ve, kdo ta talent ima in kdo ga nima, tako da gredo tisti, ki potrebujejo tovrstne pogovore, k znanim in talentiranim ljudem.”

Dneva, ko sta svet in prihodnost zanj dobila veliko bolj jasno sliko, kot je bila dana večini, se dobro spominja, a začetki so bili zanj vse prej kot lahki, saj je trajalo kar nekaj časa, preden ga je okolica začela sprejemati kot verodostojnega napovedovalca prihodnosti.

“Glede na to, da sem bil v medijih že leta 1989 in da se takrat o teh rečeh ni smelo govoriti, je bilo to početje zelo pod drobnogledom. Prestajal sem različne teste in preverjanja. Vedeti sem moral namreč največje skrivnosti in dogajanja v ozadju. Vsega tega pa brez vizij in teh energij zagotovo ne bi bilo. Danes je to za druge seveda drugače, brezskrbno se samookličejo za vedeževalce, preroke in vse mogoče ter brez nadzora počnejo, kar hočejo. Tisti, ki so imeli izkušnjo z mano, so me hitro sprejeli in spoznali.”

Seveda pa se je v vseh teh letih srečal tudi z nekaterimi nejevernimi Tomaži, za katere pravi, da izkušnje z njim nikoli niso imeli, so ozkogledi ali pa nevoščljivi.

“Tisti, ki so se realno, in ne tudi namišljeno srečali z menoj, so vedno izvedeli podrobnosti tistega, po kar so prišli, dobili nasvet, ki so ga potrebovali in gledali v prihodnost z mojo pomočjo.”

Ga pa kritike nikoli niso prizadele, z očitki se ni obremenjeval, saj se zaveda, da se bodo vedno našli tudi takšni, ki njegovega poklica ne razumejo.

Čeprav smo Danijela v zadnjih 20 letih spoznali predvsem v oddaji Dannyjeve zvezde, ki se jih je do danes nabralo že več kot dva tisoč in velja za oddajo z enim najdaljših stažev v zgodovini slovenske televizije, pa se je preizkusil tudi na drugih umetniških področjih. Poleg pevske kariere, izdal je tudi svoj album, in pisanja pravljic je nastopil tudi v nekaj filmih. Lani si je prvič po dolgem času vzel odmor, se za nekaj časa umaknil iz televizijskega studia in se usmeril na splet.

“S sodelavci smo bili brezplačno na voljo za pogovor prek spleta. Tako so obiskovalci spleta lahko klicali in se v živo pogovarjali z najboljšimi svetovalci in poznavalkami mejnih ved, ki se predstavljajo na Intervizija.si. Za produkcijo sem v tem primeru skrbel sam.” Ker večino svojega življenja prihodnost napoveduje drugim, nas je seveda zanimalo, kako pogosto pogleda v karte tudi iz lastne radovednosti in ali je kaj razočaran, če se mu njegove napovedi ne uresničijo.

“Tako rekoč stalno živim v prihodnosti. Ker gre za videnje, in ne napovedovanje, pa bojazni, da ne bi bilo tako, pri meni ni.”

Tudi pri igrah na srečo, ki so že od nekdaj njegova strast, svojega daru še ni izkoristil, saj pravi, da to počne izključno iz zabave.

Napisala Anja Kontrec, fotografije osebni arhiv

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri