Jadranka Oblak o predavanju Dalajlame v Mariboru

Na nedavnem predavanju z naslovom 'Kako ohraniti duševni mir', ki ga je imel Njegova svetost Dalajlama v Mariboru, je bila tudi tudi novinarka Jadranka Oblak.

23. 5. 2012

V nadaljevanju objavljamo nekaj iskric in fotografij, ki nam jih je z dogodka poslala, njen celoten prispevek pa si lahko prebereš v prispevku 'Dalajlama: To stoletje je stoletje dialoga', ki go smo ga objavili na portalu revije Sensa!

Zemlja je dom nas vseh!

Budistični duhovni vodja Dalaj Lama je ob svojem obisku v Sloveniji je na okrogli mizi v mariborskem gledališču zbrane nagovoril s svojo značilno vero v človeške vrednote, ki jih lahko uresničijo mladi, osvobojeni jeze in sovraštva, ki spoštujejo moralna načela in se zavedajo, da je Zemlja dom nas vseh, ki smo ena sama velika družina.

»Izobraževanje je mnogo več kot le osvajanje znanja in veščin za doseganje ozkih ciljev. Izobraževanje pomeni tudi odpiranje otrokovih oči za potrebe in pravice drugih. Pri prebujanju zavesti mladih o pomenu temeljnih človeških vrednot je pomembno poudariti, da ne gre zgolj za etiko in religijo, temveč predvsem za preživetje človeške vrste. Le tako bodo mladi doumeli, da je prihodnost v njihovih rokah.  Otroke je potrebno naučiti dialoga. Naše stoletje je bilo stoletje vojn, njihovo je stoletje dialoga. Mir je odgovornost mladih, naša odgovornost pa je, da jim posredujemo vrednote.«

Prava človeka moč je zavedanje

Kot budistični menih Dalaj Lama vedno znova in znova poudarja, kako je za razvoj človeške družbe neizogibno sočutje vsakega posameznika.

»Na istem planetu nekateri umirajo od lakote, medtem ko na drugi strani bogati mečejo kruh med odpadke. Človeštvu manjka zavedanja, da je človek socialno bitje. Ne glede na to, kako je posameznik močan in bogat, je njegov razvoj odvisen od celotne skupnosti. Mir na svetu je odvisen od občutka za druge, da drug za drugega skrbimo, da se zavedamo, da smo vsi eno in med seboj soodvisno povezani. Ko se človek tega zaveda, nima več potrebe po goljufiji, izkoriščanju in laži. Vendar nas pri tem ovirajo negativna čustva, ki v nas povzročajo stres, dvom, frustracije in strah. Zato je zelo pomembno, da vemo, kako deluje naš um in kako na nas vplivajo čustva. Najbogatejši nikoli niso najsrečnejši, saj so polni strahu. Denar ne prinese miru niti moči. Prava človekova moč je zavedanje in poznavanje sebe.«

Celoten prispevek novinarke Jadranke Oblak, aktivne članice nevladne organizacije Zdrava atmosfere, si lahko prebereš v prispevku Dalajlama: To stoletje je stoletje dialoga

Fotografije: Milan Vincec

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri