Biologija prepričanj: Naša čustva in um vladajo materiji!

Biologija, kot jo poznamo, trdi, da naši geni kontrolirajo naše življenje. Tej splošno sprejeti dogmi pa zadnja leta po robu postavljajo vse glasnejša razmišljanja t.i. nove biologije, ki v to več kot dvomi.

Biologija prepričanj: Naša čustva in um vladajo materiji! (foto: shutterstock) shutterstock
27. 2. 2013

Bruce H. Lipton, priznan celični biolog, v svoji knjigi Biologija prepričanj nazorno, elegantno in z veliko moči popiše nekatera nova znanstvena odkritja, ki razgaljajo vplive biokemičnih učinkov na delovanje naših možganov. Ta nova znanost, imenovana Epigenetika, tako obljublja, da bo za vedno spremenila naša prepričanja o razmišljanju.

In kaj je Epigenetika?

Epigenetika dobesedno pomeni 'kontrola nad geni' in je tako predvsem znanost o tem, kako okoljski signali izbirajo, spreminjajo in regulirajo aktivnosti genov. To novo zavedanje razkriva, da se naši geni stalno preoblikujejo, ko se odzivajo na življenjske situacije. In prav o tem v svoji knjigi Biologija prepričanj piše Bruce H. Lipton.

  • "Končno imamo prepričljivo in lahko razumljivo pojasnilo na kakšen način vaša čustva kontrolirajo genetske odzive! Morate prebrati to knjigo, da boste resnično ugotovili, da niste žrtev vaših lastnih genov, ampak, da imate neomejeni potencial za življenje polno miru, sreče in ljubezni." Joseph Mercola, dr. osteopatije, www.mercola.com

Zavestno in nezavedno z roko v roki!

Naj kar takoj poudarimo, da dr. Lipton seveda ne govori o popularnih, a nikoli dokazano učinkovitih učenjih o domnevnih izjemnih močeh pozitivnega razmišljanja, ki so jih do nedavnega bili polni priročniki zadnjega desetletja ali dveh, temveč:

"... moram zelo jasno povedati, da ne verjamem, da pozitivno mišljenje preprosto vodi v fizično ozdravitev. Potrebujete več kot samo 'pozitivno mišljenje', da bi izkoristili nadzor nad svojim telesom in življenjem. Za naše zdravje in dobro počutje, je pomembno, da pomaknemo energijo naših umov v bolj pozitivne, življenjsko spodbudne misli in izločimo vedno prisotne, energijsko izčrpavajoče in hromeče negativne misli. Toda, in s tem imam v mislih 'TODA' v največjem možnem pomenu, ni nujno, da bo že samo pozitivno mišljenje imelo kakršenkoli vpliv na naša življenja! Pravzaprav včasih ljudjem, ki 'pogrnejo' pri pozitivnem mišljenju, to še bolj vzame moč, ker zdaj misijo, da je njihova situacija brezupna - verjamejo, da so izčrpali vsa sredstva za zdravljenje uma in telesa."

Prav ti ljudje pa ne vedo, da so vse delali prav, saj je njihov zavestni um uspel misliti same lepe misli, žal pa je njihov podzavestni um še naprej deloval iz navade in ponavljal enake vedenjske odzive na istovrstne življenjske izzive.

Dejstvo je, da si ljudje lahko še tako vneto ponavljamo pozitivne afirmacije, da smo lepi, da bo astma izginila ali se zmanjšal rakav tumor, a bo ves naš trud izničen spričo dejstva, da smo kot otrok vedno znova poslušali, kako nismo dovolj ljubki, smo ničvredni ali krhkega zdravja. Prav ta sporočila, ki so vprogramirana v naš podzavestni um, pa so tista, ki zamajejo vsa naša zavestna prizadevanja, da spremenimo svoje življenje.

Seveda se dr. Lipton na tej točki ne ustavi:

"... pa vendar podzavesti ni potrebno imeti za zastrašujočo, super-močno, Freudovsko fontano destruktivnega 'znanja'. V realnosti je podzavest brezčustvena baza podatkov shranjenih programov, ki ne sprašuje in ne sodi, njena funkcija pa izključno zadeva razbiranje siganlov iz okolja in sodelovanje v trajno ožičenih vednjskih programih. Podzavest je programljiv 'trdi disk', v katerega se nalagajo naše življenjske izkušnje."

Rešitve na nivoju uma, čustev in energij!

Lipton v nadaljevanju spregovori o vrsti 'energijskih' psiholoških metod, ki izkoriščajo najnovejše raziskave uma in telesa za hiter dostop in reprogramiranje omejujočih in samouničujočih podzavestnih programov, ki smo jih prenesli v svojo podzavest kot otroci.

  • "V tej knjigi, katera menja paradigme, je dr. Lipton nokautiral Staro biologijo. Z darvinistično biologijo na levi in alopatsko medicino na desni, se osvobodi fizikalnih omejitev pri novem razumevanju povezanosti um - telo (prepričanje - biologija). Morate prebrati, zelo zanimivo." Ralph Abraham, dr. sci., profesor matematike na Kalifornijskem vseučilišču

Biologija prepričanj tako ni nekakšen priročnik, temveč je knjiga, ki nas opolnomoči.

Informacije ponujajo znanje o sebi in iz tega znanja izvira moč nadzora nad lastnim življenjem.

Še več. Po desetletjih študija in raziskovanj je Lipton danes prepričan, da ljudje nismo nič bolj 'obsojeni' niti na prirojeno, kruto tekmovalno naravo ali na gene, ki naj bi povzročali, da zbolimo ali pa smo nasilni, kot je prepričan, da je še kako mogoče reprogramirati naš nezavestni um in uskladiti z zavestnim. V tem času se je v znanstvenih krogih tudi sicer mnogo tega spremenilo s spoznanji iz sveta kvantne fizike, z novimi odkritji pa so se pričeli spreminjati tudi pogledi na biologijo, kakršno smo poznali.

"Mi smo gonilo svoje lastne biologije," se ob detaljnem opisovanju mnogih novih znanstvenih dognanj navdušuje dr. Lipton in nadaljuje:

"Mi imamo sposobnost, da urejamo podatke, ki jih vstavimo v naše bioračunalnike, tako gotovo kot lahko izbiramo besede, ki jih tipkamo. Ko razumemo, kako integralni mebranski proteini kontrolirajo biologijo, postanemo mojstri svoje usode, ne pa žrtve svojih genov."

Eden osrednjih, a v knjigi še zdaleč ne edini dokaz za povedano pa je gotovo tudi fenomen placeba, o katerem smo na naših spletnih straneh že pisali. A tako kot se Lipton nad fenomenom navdušuje, tako ga jezi v ta dejstva slabo poučena medicinska stroka in preračunljiva farmacevtska industrija:

"... ker nismo nemočni biokemični stroji, to ni rešitev, da pogoltnemo tableto vsakič, ko smo mentalno ali fizično neuravnovešeni. Zdravila in operacije so močni pripomočki, kadar ne pretiravamo z njimi, vendar ideja, da zdravilo preprosto ozdravi nekaj, je že v osnovi pomankljiva. Vsakič, ko v telo pride zdravilo, da bi popravilo funkcijo A, to neizogibno vrže iz tira funkcijo B, C ali D. Naših teles in naših umov ne kontrolirajo gensko-vodeni hormoni in nevrotransmitterji; naša prepričanja so tista, ki kontrolirajo naša telesa, naše ume in posledično naša življenja," še piše nadvse prepričan in z argumenti podkovan Bruce H. Lipton.

Veliko več o vsem tem si boš lahko prebrala v knjigi Biologija prepričanj.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri