Atlantidski prstan in vse njegove skrivnosti!

Je skrivnostni Atlantidski prstan res starodaven talisman, ki ščiti pred nevšečnostmi, ali pa gre njegove čudežne vplive pripisati zgolj placebo efektu?

21. 5. 2014

Izvor Atlantidskega prstana

Okrog zgodovine in izvora Atlantidskega prstana je kar nekaj zgodb, najbolj razširjena verzija pa pravi, da naj bi okrog leta 1860 znan francoski egiptolog Marquis d'Argain odkril prstan med izkopavanjem v dolini Kraljev v Egiptu. Tisoče let star prstan so krasili geometrični simboli, razporejeni po prav posebni ureditvi.

Znan strokovnjak radiostezije in znanosti o energiji oblik Arnold de Belizal je kasneje podedoval Atlantidski prstan. Raziskal je svojo novo pridobitev in odkril, da simboli ustvarjajo subtilno energijo močnih vibracij. Belizal je ugotovil, da elektromagnetični valovi preprečujejo alternacijo energijskih vzorcev, ki ustvarjajo nekakšen ščit okrog tistega, ki ga nosi. Prav tako naj bi povečeval intuicijsko zmožnost, podzavestno delovanje in duševnost.

Njvečji zagovornik vplivov Atlantidskega prstana je bil britanski arheolog Howard Carter, ki je menil, da ga je prav nošenje prstana rešilo med izkopavanjem grobnice Tutankamna. Ta naj bi ga zaščitil pred "prekletstvom grobnic", ki naj bi doletelo vsakogar, ki si drzne vstopiti v grobnico. Njegovi sodelavci naj bi namreč umrli v nepojasnenih okoliščinah, med tem ko je sam umrl naravne smrti, mnogo let po njegovem zgodovinskem odkritju.

Obljube čudežnih učinkov

Geometrične oblike Atlantidskega prstana predstavljajo napredne civilizacije naše preteklosti in pomembne simbole uravnoteženosti in harmonije – piramide. Neprekinjen krog oz. prstan pa je starodaven in univerzalen simbol enotnosti, popolnosti in neskončnosti.

In kaj je pravzaprav skrivnost Atlantidskega prstana? Med simboli, ki so vgravirani na prstan, naj bi se pretakala močna energija, ki ustvarja nekakšno zaščito, ki jo je opisoval tudi Belizal. Nošenje na različnih prstih naj bi imelo različne učinke:

  • nošenje prstana na mezincu naj bi prinašalo obilje, blaginjo in uspeh, fiziološko pa blagodejno vpliva na dihala in črevesje.
  • Nošenje Atlantidskega prstana na prstancu vpliva na splošno zdravje, na funkcije srca, prebavnega sistema, kosti, možgane in spolne organe.
  • Prstan na sredincu naj bi prinašal ljubezen in plodnost, fiziološko pa deluje blagodejno na hrbtenico, mišice in ožilje.
  • Atlantidski prstan na kazalcu prinaša inteligenco in je dober za živčni sistem in jetra.
  • Če nosimo prstan na palcu ta prinaša modrost in intelekt. Vpliva pa tudi na grlo, krvni cikel in seč.

Izkušnje uporabnikov Cosmo foruma

Ker smo o vplivih tega talismana nekoliko skeptični, smo pobrskali za izkušnjami uporabnikov Cosmo foruma. Te so izdredno raznolike in vsekakor zanimive:

  • candy. pravi: " Js sm ga tud približno dve/tri leta nzaj kupila. In takoj sm opazla spremembe. Ko se mi je kaj zgodilo, je tkoj črn ratal al pa par dni predn sm zbolela al kej tud. Pol pa se je začel tud, da sm mislna na eno osebo al na neki, pa sm jo čez neki časa kje srečala al kej.. še isti dan. Mislim.. čudna naključja pa to. Pa tud ko se je komu od bližnjih kej zgodilo se je črno obarval. Pa sm da se je črno obarval vedno pred se je kaj takega zgodilo. I mean.. ne znam povedat, sam ma nek vpliv. Mogoč je naključje sam.. ko sm ga pol redno več let nosila, sm bla zlo zlo redko prehlajena. Milsim da mogoč enkrat. Pa ko sm se navadla, da se obarva črno sm nrdila neko stvar drgač ko sm prej mela namen, pa se pol tud ni nč zgodilo. Prstan pa pol nekak ni biu več črn."
  • Poma_rancha je zaupala: "Ko sem se odločila za nakup tega prstana sem bila bolj neprepričana, ampak mentalitete "splača se poizkusit". No, ne vem, če mi je kaj pomagal ali ne. Vem pa da ga nisem nosila cca pol leta, ga dala nato "čistiti" na kameno strelo in nato nosila nekaj dni - ki so bili eni izmed najbolj groznih dni v mojem življenju (do sedaj). Vsaka stvar, ki sem se jo lotila je šla po zlu, odnosi z ljudmi so se skrhali, v službi je šlo vse po zlu - nadrejeni so brez razloga "težili"... Bilo je neverjetno v skrajno negativnem smislu. In takoj, ko sem ga prenehala nositi se je moje življenje sestavilo nazaj v normalo."
  • Naajaa je zapisala: "Jst mam atlantidski prstan že več kt let. In name deluje ful pozitivn. Že prej sm bla največji optimist, zdj sm še večji! Nosim ga čist skoz, edin ponoč ne, ker če ga mam gor, pol nonstop sam sanjam in to ene čudne sanje. Če ga nimam se pa počutm čist izgublena."
  • ryu10kyu piše: "Lahko ti škoduje! Jaz sem ga dal včeraj spet gor, pa me je začelo ful mest v glavi, pa vroče mi je ratalo! Sem se ful omotičnega počutil... sem ga potem takoj dol dal... pa je bilo pol v redu!"

Čudež ali le placebo efekt?

Raznolikost izkušenj z nošenjem Atlantidskega prstana namiguje k prepričanju, da gre pri vsem skupaj zgolj za placebo efekt.

Prepričanost v blagodejne učinke ustvari pričakovane pozitivne spremembe, ki se v določenih okoljih tudi realizirajo kjub odsotnosti dejanskih učinkovin. Razlog za nekatere učinke je vpliv možganov na telo preko številnih fizioloških mehanizmov, kot sta percepcija bolečine in uravnavanje hormonov. Ta učinek se še najbolje izkaže pri subjektivnem doživljanju simptomov bolezni, kot so glavoboli in splošno počutje ter spremembah stanj, kot so krvni pritisk, anksioznost in dojemanje bolečine. To je tudi pojasnilo zakaj vplive Atlantidskega prstana nekateri uporabniki dojemajo pozitivno, drugi pa negativno.

Več o izkušnjah uporabnikov lahko prebereš v temi Cosmo foruma:

Za spletni Cosmo v okviru projekta Hud job pripravila Katja Kozlevčar, fotografije: profimedia, promo Zlatarne celje