Astrologija pod lupo znanosti

Dandanes se kar 60 odstotkov ljudi, ki vedo v katerem znamenju so se rodili, istoveti s psihološkim tipom tega znamenja do te mere, da zares verjamejo tudi najmanjše podobnosti.

12. 3. 2009

Astrologija se je pojavila že v 5. stoletju pred našim štetjem, nekateri njihovi psihološki orisi pa se še danes zdijo kot preprostejša inačica sodobne psihodiagnostike.

Pri rojstvu znanosti

Za časa renesanse so skupaj z začetki sodobne znanosti paradoksalno triumfirale tudi vse okultne znanosti. Dejstvo je, da je vse renesančne učenjake klasična astrologija povsem prevzela.

Johannes Kepler se je na primer zelo zanimal za astrologijo in prav njegova vera v okultno je veliko prispevala k temu, da je postal eden od ustanoviteljev moderne astronomije.

In čeprav je prav Kopernik 'vrgel Zemljo s tečajev' tako, da ji je vzel središčno mesto in namesto nje tja postavil Sonce, astrologiji ni nasprotoval.

Evolucija astrologije

Od 18. stoletja dalje je bilo vse manj in manj učenih mož, ki so še verjeli v astrologijo, s časom pa je evoluirala tudi astrologija sama.

Osnovna predpostavka sodobne astrologije danes ni več vzročni oz. fatalistični vpliv, temveč koncept dinamičnega simbolizma.

Za to ima velike zasluge tudi C.G. Jung. Po njegovem mnenju je pogled na zvezdno nebo človeka od nekdaj silil k sanjam in sanjanju. Kopičenje fragmentov teh nebeških sanj je po nekaj tisoč letih pustilo usedline v zavesti človeštva, kar je poimenoval za arhetipe. Prav od tu še danes črpa svojo bogato simboliko tudi astrologija.

Več o astrologiji in argumentih za in proti.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri