Aromatični feng shui za tvoj dom

Nepremičninski posredniki v svetu čedalje pogosteje uporabljajo vonjave, da lažje prodajo hišo ali stanovanje. Vonj po sveže pečenem kruhu, piškotkih ali kavi v potencialnih kupcih ustvari prijetne občutke – počutijo se kot doma.

Aromatični feng shui za tvoj dom (foto: profimedia) profimedia
26. 8. 2014

Vonj vpliva na naše razpoloženje, zato je pomembno, da se obkrožimo s prijetnimi vonji in v svojem domu ustvarimo dobro počutje. Vonjave – tako kot barve, zvoki in misli – vibrirajo z določeno frekvenco in s spretno uporabo eteričnih olj lahko napeto vzdušje v pisarni spremenimo v sproščeno komunikacijo.

Da bi ustvarila specifično atmosfero v svojem domu ali pisarni, ne potrebuješ veliko znanja.

Moraš ostati budna pozno v noč, da dokončaš projekt?

  • Eterična olja rožmarina cineol, limone, mete in bazilike ti bodo pomagala, da svoje delo opraviš natančno in pravočasno.

Si romantično razpoložena?

  • Eterična olja sandalovega lesa, vrtnice in ilang ilanga vzbujajo senzualnost in ustvarjajo romantično vzdušje.

Si utrujena in se želiš sprostiti po napornem dnevu?

  • Uporabi eterično olje sivke, pelargonije ali rimske kamilice, ki sproščajo in pomirjajo.

Eterična olja lahko razpršimo v prostoru na različne načine.

Aromatično razpršilo za prostor izdelaš tako, da destilirani vodi dodaš eterična olja. Preden razpršilo uporabiš v prostoru, ga dobro pretresi, saj eterična olja niso topna v vodi. 100 ml destilirane vode lahko dodaš 25 do 50 kapljic eteričnih olj.

Uporabiš lahko tudi difuzor. Sama najraje uporabim električni difuzor, pri katerem se ohranijo terapevtski učinki eteričnih olj. Priročni so tudi izparilniki, vendar moraš paziti, da ves čas vzdržuješ nivo vode.

Iz posušenega cvetja in zelišč lahko pripraviš potpuri, na katerega kapneš 10 kapljic eteričnih olj in postaviš v prostor.

Zelo pomembno je, da uporabljaš kvalitetna, 100 % čista in avtentična eterična olja. Vibracija eteričnih olj je odvisna od tega, kje rastlina raste, kako jo destilirajo in kako shranijo eterično olje. Če uporabljaš eterična olja slabe kvalitete ali celo sintetične dišave, ne pričakuj terapevtskega učinka. Sintetični vonji delujejo agresivno, znižujejo energije v prostoru in povzročajo glavobol.

Odišavljanje prostora z vonji narave je preprost način, da osvežiš svoj dom in ustvariš prijetno vzdušje ob različnih priložnostih.

Nekaj idej:

  • zabava: sladka pomaranča, pelargonija, ingver, sandalov les
  • sestanek: pelargonija, bergamotka
  • meditacija: kadilna bosvelija, bor, muškatna kadulja, poprova meta
  • zapeljevanje: pačuli, jasmin, muškatni orešček
  • čiščenje negativnih vibracij: kadilna bosvelija, žajbelj, poprova meta

Nina Medved, www.magnolija.si