Ajurveda - pot v zdravo življenje!

Naj gre za kakršenkoli zdravstveni sistem, glavna skrb je vedno samo ena: najti pot, ki spodbuja življenje, preventivne ukrepe, ki varujejo zdravje, v bolezni pa učinkovita zdravila brez stranskih učinkov in druge vrste pomoči.

Ajurvedska zelišča (foto: shutterstock) shutterstock
16. 11. 2014

Nad nobenim načinom zdravljenja se ne gre slepo navduševati in nobenega ne gre popolnoma zavračati. Učinkovite metode različnih načinov zdravljenja se lahko medseboj dopolnjujejo. Sodobna medicina se usmerja predvsem na bolezen, ne ukvarja se z zdravjem. Medicinske raziskave iščejo zdravila za bolezni, manj pa jih zanimajo metode ohranjanja trdnega zdravja in preprečevanja bolezni. Zdravo življenje in preventivni ukrepi ne sodijo v zdravstveno izobraževanje.

Ajurveda je osredotočena na ohranjanje zdravja in zdravega življenjskega sloga.

Druga slaba stran sodobne zahodne medicine je, da vse ljudi obravnava enako. Ne upošteva razlik med posamezniki in njihovo konstitucijo. Tako kot se razlikujemo po videzu in osebnostnih potezah, se tudi različno odzivamo na zdravljenje.

Ajurveda vse te razlike upošteva.

Ajurveda obravnava telo drugače kot sodobna medicina. Ne ločuje med telesom in umom, saj telo zanjo ni stroj, ki ga je mogoče proučevati po delih. Telo zajema tudi um, ki označuje fizični, uničljivi jaz. Medtem, ko je duša neuničljiva, nesnovna oblika energije, je um šesto čutilo. Telo, um in duša sestavljajo živo bitje. Duša je resnična bit posameznika in počelo zavesti. Telo in um sestavljata telesni del bitja in ne moreta biti brez duše, ki je povezana z univerzalno dušo ali kozmično energijo. Po ajurvedi telo (oseba) ni neodvisna enota. Biološka, duševna, duhovna in kozmična dejavnost so medsebojno povezane in sovisne.

Več o ajurvedi boš lahko izvedela tudi na predavanju, seminarju, delavnici ali ob osebnem posvetu z dr. Vinod Verma, svetovno znano strokovnjakinjo s področja ajurvede in avtorico knjig, ki bo Slovenijo počastila s svojim obiskom v času od 21. novembra do 1. decembra 2014!

O strokovnjakinji ajurvede in avtorici knjig, dr. Vinod Verma:

  • Po doktorski disertaciji s področja reprodukcijske biologije, ki jo je zagovarjala v Indiji, je dr. Verma študirala nevrobiologijo na Pariški univerzi in pridobila drugi doktorat. Raziskovanje je nadaljevala na Državnem inštitutu za zdravje v Bethesdi (ZDA) in na Inštitutu Max Planck v nemškem Freiburgu. Na vrhuncu svoje kariere v medicinskem raziskovanju pri nemški farmacevtski družbi je ugotovila, da je sodoben pristop do zdravstvene nege pravzaprav razdrobljen in necelosten, za povrh pa usmerja vse napore in vire v zdravljenje bolezni namesto v ohranjanje zdravja. Zato je dr. Verma leta 1986 ustanovila NOW, da bi širila sporočilo o holističnem življenju in preventivnih zdravstvenih metodah ter spodbujala uporabo blage medicine ter različnih terapevtskih ukrepov samopomoči. Odraščala je v strogi družinski ajurvedski tradiciji ob stari materi, ki je slovela po izjemnem ajurvedskem védenju in je bila nadarjena zdravilka. Minulih 21 let je študirala ajurvedo z učiteljem Acharya Vrat Sharmo z benareške Hindujske univerze in pridobila doktorski naslov.

Povzeto po knjigi Ajurveda – Način življenja (Založba Primus, 2013)

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri