Zamolčana resnica o šovu The Biggest Loser

To jesen pri nas prvič spremljamo šov The Biggest Loser, ki je v ZDA v 13 letih predvajanja dosegla neverjetne preobrazbe, za katere je videti, da so tekmovalcem spremenile življenje za vedno, a resnica po končanem tekmovanju je žal precej drugačna.

Zamolčana resnica o šovu The Biggest Loser (foto: Planet TV) Planet TV
17. 10. 2017

Vsakdo, ki se je že lotil (zdrave) izgube kilogramov, dobro ve, da je to težek in dolgotrajen proces, še težje pa je končno težo obdržati.

In v šovu The Biggest Loser kilogrami iz dneva v dan kar kopnijo, tekmovalci pa se po koncu šova polni upanja podajo v novo, lepše in srečnejše življenje.

A resnica je žal vse prej kot to, kot je pokazala študija leta 2016.

Šest let po koncu tekmovanja v šovu The Biggest Loser ZDA se je 14 tekmovalcev od 16 pridružilo raziskavi, pri čemer pa je samo eden izmed njih ohranil težo, ki jo je dosegel v šovu.

Raziskovalci so ugotovili, da je celo po vse teh letih metabolizem tekmovalcev še vedno upočasnjen, pri čemer jih je kar 70% pokurilo približno 500 kalorij manj, kot nekdo z isto težo in višino, kar je botrovalo tudi k temu, da jih je večina izgubljene kilograme delno ali v celoti pridobila nazaj, nekateri pa še več.

In kateri so tisti faktorji, ki so prispevali k temu, da tekmovalci The Biggest Loser ZDA niso mogli vzdrževati končne teže?

Če redno spremljaš šov pri nas, si lahko včeraj zvečer videla, da so nekateri tekmovalci izgubili tudi do 10 kilogramov in to v enem tednu.

No, pri zdravem hujšanju gre to nekoliko drugače: priporočljiva je namreč izguba največ 1 kilograma na teden, saj prehitro hujšanje privede do upočasnjenega metabolizma in drugih negativnih posledic, ki sledijo v nadaljevanju.

1. faktor: upočasnjen metabolizem

Pri izgubi kilogramov se bazalni metabolizem (BMR – stopnja metabolizma v mirovanju, tj. koliko kalorij potrebujemo na dan za normalno delovanje telesa) nekoliko upočasni.

Kar je privedlo do tega, da tekmovalci niso mogli ohranjati teže, je to, da se njihov BMR zaradi zelo restriktivnega vnosa kalorij in veliko aktivnosti, kar je vse skupaj telesu povzročilo stres, tudi po šestih letih ni dvignil nazaj na normalno raven, ko je njihova teža bila še velika. Posledično jim je to začelo oteževati nadaljnjo izgubo kilogramov.

Opomba: Na začetku tekmovanja so imeli vsi, kljub temu da so bili predebeli, za svojo velikost normalen metabolizem, kar pomeni, da so glede na svojo težo kurili normalno število kalorij.

Tukaj nastopi 2. faktor: biološki, vedenjski in okoljski

Ti so prav tako pomembni pri izgubi kilogramov in njihovem pridobivanju.

Ko so tekmovalci zaključili s šovom, so se zelo verjetno vrnili k svojemu vsakdanjemu življenju in rutini, brez podpore nutricionistov, psihologov, trenerjev, strokovnjakov in ostalih, ki so imeli do zdaj med tekmovanjem ključno vlogo pri njihovi izgubi kilogramov.

3. faktor: porušen nivo hormona leptina

Z izgubo kilogramov se poruši tudi nivo hormona leptina, ki je odgovoren za uravnavanje lakote. Med tekmovanjem se je zgodilo ravno to in tako so se poleg upočasnjenega metabolizma in ostalih faktorjev po koncu šova morali boriti še z nenehno lakoto, hrepenenjem po sladki/slani hrani in prenajedanjem.

Raziskovalci so odkrili, da se nivo leptina celo po šestih letih ni vrnil na prvotno raven, ampak zgolj na polovico.

Opomba: vsi tekmovalci so v tekmovanje vstopili z normalnim nivojem tega hormona.

Kako slabo je dejansko udeležba v šovu v The Biggest Loser ZDA vplivala na splošno zdravje in dobro počutje pričajo tudi nekatere izjave bivših tekmovalcev:

"To je bila največja napaka v mojem življenju. Imela sem čudovito kariero in The Biggest Loser mi je to vse odvzel. Največja napaka, nikoli se ne bi smela prijaviti na šov," je priznala Susan iz 2. sezone.

Ena izmed tekmovalk pa je povedala: "lasje so mi začeli izpadati, izgubila sem menstruacijo, spala sem le 3 ure na noč. Moja ščitnica, s katero nikoli nisem imela težav, je zdaj uničena."

Grozno izkušnjo je imel tudi eden izmed tekmovalcev, ki je povedal, da je bil tako dehidriran, da je uriniral kri.

Danny Cahill, zmagovalec 8. sezone, pa je priznal: "Vsi moji prijatelji pijejo pivo in se jim nič ne pozna. Jaz spijem eno in pridobim skoraj 10 kilogramov." Danny danes pokuri kar 800 kalorij manj, kot jih pokuri moški z isto težo.

Več o raziskavi si lahko ogledaš v videu spodaj:

No, če bi naši tekmovalci vedli tole, stavimo, da se nikoli ne bi prijavili v šov...

Preberi še: The Biggest Loser: Najbolj neverjetne preobrazbe (VIDEO)

Priporočamo tudi: Organizatorji so od Miss Velike Britanije 2017 zahtevali, naj shujša. Poglej, kako se je odzvala!