Zakaj srečni in zadovoljni ljudje nikoli ne delijo svojih fotografij športanja na družbenih omrežjih?

Živimo v časih, ko objave na profilih družbenih omrežij pogosto pomenijo več kot dogajanje v realnosti ...

Zakaj srečni in zadovoljni ljudje nikoli ne delijo svojih fotografij športanja na družbenih omrežjih? (foto: Profimedia) Profimedia
6. 4. 2017

Spomni se, koliko fotografij športanja prijateljev, kolegov, znancev opaziš med 'listanjem' po Facebooku? Vsak od nas ima zagotovo vsaj enega prijatelja, ki pretirava in ves čas objavlja svoje fitnes udejstvovanje na družbenih omrežjih. No, lahko da to redno počneš tudi ti ... Na spletni strani curiousmindmagazine.com smo odkrili, kaj to pomeni.

Fotografije s pozami, ki prikazujejo vadbo v telovadnici, in nekoliko dvignjenimi majicami, ki razkrivajo mišični tonus na predelu trebuščka … Ti je znano?

Opazimo lahko tudi ogromno fotografij tekačev, ljudi, ki nas vsak čas obveščajo o svoji zdravi dieti, in ljudi, ki si ne morejo pomagati, da ti ne bi sporočili, kako zelo skrbijo za svoj zunanji videz.

Statusi na družbenih omrežjih odsevajo osebnostne lastnosti ljudi

Kot pravi psihologinja dr. Tara Marshall, je dejstvo, da "Facebook statusi odsevajo osebnostne lastnosti ljudi", precej presenetljivo. Zapisano je raziskovalce Univerze Brunel spodbudilo k odločitvi, da izvedejo raziskavo, v katero so vključili 555 uporabnikov Facebooka.

Raziskava je pokazala, da so ljudje, ki so nagnjeni k rednemu objavljanju svojih vadbenih navad na družbenih omrežjih, in tisti, katerih objave se ves čas vrtijo okoli zdravih diet, ki naj bi pripomogle k njihovemu popolnemu zunanjemu izgledu, nagnjeni k narcisizmu (t.j. samovšečnosti).

Potreba po pozornosti in potrjevanju

Ena od ugotovitev študije pravi, da je razlog za pogosto objavljanje fotografij s fitnesa in zdrave prehrane prav "potreba po pozornosti in potrjevanju". Ti ljudje enostavno hrepenijo po pozornosti drugih.

Dr. Tara Marshall pravi, da dobrim rezultatom teh objav navkljub (velikemu številu všečkov in komentarjev), "obstaja možnost, da prijatelji (grdo rečeno!) 'samovšečnežev', medtem ko vljudni nudijo podporo, po drugi strani egoistične objave športanja in zdrave prehrane celo prezirajo".

Z raziskavo so merili 'velikih pet' osebnostnih lastnost udeležencev. To so ekstrovertiranost, nevroticizem, odprtost, prijetnost. Hkrati pa so ugotavljali tudi stanje samopodobe in stopnjo narcisizma.

Običajno ljudje z nizko samopodobo redno objavljajo statuse o njihovem trenutnem romantičnem razmerju in partnerju; ljudje, pri katerih prevladuje lastnost vestnosti, so bolj nagnjeni k pisanju objav o otrocih; potem pa so tu tudi narcisi, ki ves čas objavljajo statuse o dosežkih, dietah in vadbenih navadah. Njihova motivacija je želja po pozornosti in potrditvi.

Naslednjič bodi pri pripravljanju statusa za socialna družbena omrežja previdnejša!

No, razen če si fitnes trenerka in na ta način pripravljaš promocijske objave. Tvoje Facebook navade drugim sporočajo precej (in predvsem!) o tvojih slabostih.

Srečni in zadovoljni ljudje ne čutijo potrebe po dokazovanju, imajo radi same sebe, čeprav na Facebooku tega ne obelodanijo vsak dan posebej. To se tiče samo tebe, zakaj bi morala svoj športni napredek dokazovati še drugim?

Na koncu vedno štejejo resnična doživetja, občutki in spomini. Če trenutek shraniš v fotografiji, s tem seveda ni narobe prav nič. Prepričaj pa se, da pravo srečo najprej živiš v realnem življenju.

Bodi kreativna in naslednjič previdno izberi besede ter se pri dnevnem objavljanju statusov o tvojem vadbenem napredku drži nekoliko nazaj.

Tvoji prijatelji bodo bolj navdušeni, kot pa če jim boš še naprej vsak dan na pladnju postregla s klišejskimi objavami. Postrezi jim s svojo originalnostjo in kreativnostjo. Saj znaš!

Po članku People who post their fitness routine to Facebook have psychological problems prevedla in priredila Ajda Hovnik Plešej

Preberi še: To so pozitivni (in najbolj nenavadni) učinki joka na naše telo in Naši novinarki noge depilira fant, in to po metodi egipčanske kraljice!

Priporočamo tudi: Postani kraljica svojega časa in uresniči vse življenjske želje! (nasveti strokovnjakinje)