Začimbe za vsak balkon in okensko polico!

Sveže začimbe dajejo jedem poln in intenziven okus. In najbolj sveže so lahko le tiste, ki smo jih kar med samo kuho nabrali in obtrgali z bujno rastočega rastja in grmičkov. Ta nadvse zeleni urbani trend, pri katerem zelišča vzgojamo kar sami - in to ne le na lastnem vrtu, temveč tudi na okenskih policah ali balkonih!

Bazilika (foto: Lisa, shutterstock) Lisa, shutterstock
10. 5. 2014

Preden pa greš v nakupi za sadike, premisli, kaj natačno bi si želela vzgajati. To boš najlažje ugotovila tako, da najprej premisliš, katere jedi pravzaprav najraje pripravljaš in katera zelišča pri pripravi potrebuješ. Lahko pa začneš z najbolj osnovnimi.

začimbe

Da se boš lažje odločila, se malce sprehodi skozi našo tokratno fotogalerijo.

  • Rožmarin: Rožmarin raste le v submediteranski Sloveniji. Je trajnica, ki jo uporabljajo za žive meje, samostojne grme, lončnice ... Potrebuje veliko sonca in toplote, ne prenese nizkih temperatur. Je odlična in močna začimba za vrsto ribjih jedi.
  • Peteršilj: Je dvoletna rastlina. Večina ne ve, da so pri drugem letu najboljši in najbolj okusni peteršiljevi sveži nasekljani zreli cvetovi, ki so se že prevesili v zelene plodove. Peteršilj ima rad rahlo vlažno zemljo v polsenci. S peteršiljem začinjamo ribe, meso, zelenjavne jedi, juhe, omake in prelive za solate. Peteršilj se dobro ujema z drobnjakom, pehtranom in timijanom, pa tudi s česnom in čebulo.
  • Lovor: To je grm, ki raste le v mediteranski Sloveniji. Lahko ga posadite kot okrasno rastlino, živo mejo ali na rob vrta. Okusni zeleni listi bodo še boljši, če bodo dnevi sončni, vroči in suhi.
  • Šetraj: Šetraj je gosta, močno razvejana, zelo aromatična enoletna rastlina, ki zraste do 40 cm visoko. Sveže liste trgamo kadarkoli, za sušenje in zamrzovanje pa takrat, ko začne oblikovati cvetne popke. Šetraj je začimba za stročji fižol, fižolove, grahove in druge zelenjavne jedi ter ovčetino. Primeren je tudi kot dodatek teže prebavljivim mastnim mesnim jedem, ribam (predvsem postrvim) in nekaterim klobasam. Skupaj z jedjo ga kuhamo le kratek čas.
  • Bazilika: S svojim posebnim vonjem in aromo je bazilika popolna že sama po sebi. Številni kuharji se strinjajo, da je bazilika s svojim vonjem velikokrat povod za prav posebne jedi. Bazilika je enoletnica, ki jo posadite na sončni del vrta ali vsaj na del, ki bo imel sonce le popoldne. Potrebuje kar bogato in dobro zrahljano zemljo. Bolje je, če pred uporabo liste stolčemo ali zmečkamo s prsti, kot da jih sesekljamo. Jedem jih dodajamo tik pred koncem kuhanja.
  • Origano: Origano raste po vsej Evropi, potrebuje le prostor na robu vrta in že se vam bo prijel in začel rasti. Ker je samonikla rastlina, je izredno odporna. Poznamo pa veliko vrst origana, zato se lahko odločite med številnimi sortami. Aromatične liste pri kuhanju zelo pogosto uporabljamo za pice in paradižnikove omake.
  • Drobnjak: Drobnjak je grmiček, s številnimi pokončnimi, votlimi, temno zelenimi listi, ki poženejo iz podzemnih čebulic. Cevkasti listi in svetlo vijoličasti cvetovi imajo okus po čebuli ali česnu. Rastline uspevajo tudi v cvetličnih lončkih na okenskih policah. Drobnjak ne prenaša daljšega kuhanja. Najbolje, da ga potresemo po jedeh, tik preden jih serviramo.
  • Timijan: Domovina timijana so sredozemske goličave in zimzeleno grmovje. Zdaj timijan gojijo na vrtovih in nasadih, najdemo pa tudi divje oblike te zdravilne rastline. Nabiramo cvetočo zel (od junija do avgusta), najrajši so vršičke poganjkov. Timijan je prastara zdravilna rastlina. Aromatične liste dodajamo dišavnim šopkom, nadevom, omakam, juham in mesnim jedem. Poparek pijemo kot čaj za boljšo prebavo in premagovanje mačka, oslajen z medom pomaga pri prehladih in vnetju grla.

začimbe

In kako bi kakšno od predstavljenih začimb gojila sama doma?

Dovolj svetlobe in redno zalivanje

Vse, kar potrebuješ za gojenje začimb doma, je dovolj svetlobe, redno zalivanje in bogata prst. Bodi pozorna na vlažnost zemlje, kajti zelišča ne marajo ne premokre ne presuhe zemlje. Celo boljše je, če je nekoliko presuha kot preveč vlažna. Pri prvem mrazu jih zaščiti in postavi na toplo. Pazi le, da bo mesto dovolj svetlo in stran od radiatorja.

Najprej izberi primerne lončke

Če želiš imeti bogato razrasle začimbe, moraš izbrati velike lončke – le tako bodo imele rastline dovolj prostora. Če bodo lončki stali na terasi ali na tleh v notranjem prostoru, izberi takšne, ki imajo premer vsaj 60 centimetrov.

Še najbolje v glineno posodo

Začimbe je najbolje posaditi v lonce iz gline, ki je porozen material, torej lahko skozi njene pore prehajata tako vlaga kot zrak. Druga možnost so plastični lončki, ki jim na dnu narediš luknjice za zračenje in odtekanje vode. Če boš imela začimbe na okenski polici, v katero se skozi okno rado upre močno sonce ali na sončni terasi, potem jih nikar ne sadi v steklene ali kovinske lonce – ti se na soncu radi precej segrejejo, posledično pa se prične 'kuhati' tudi prst in rastlina v njej.

Vir in fotografije: Lisa, shutterstock