Vrata. Prostorski in simbolni prehodi življenja.

Slovenski etnografski muzej odpira osrednjo razstavo ob svoji 90. obletnici, ki se ponaša z delovnim naslovom: Vrata. Prostorski in simbolni prehodi življenja.

7. 10. 2013

V četrtek, 10. oktobra, bo ob 19. h v Slovenskem etnografskem muzeju potekalo odprtje letošnje osrednje razstave Vrata. Prostorski in simbolni prehodi življenja., katere avtorica je mag. Polona Sketelj, muzejska svetovalka SEM. Razstavo bo odprl dr. Uroš Grilc, minister za kulturo RS.

Po besedah avtorice razstave so vrata simbolni prehod med prostoroma, svetovoma, stanjema, med življenjem in smrtjo, med znanim in neznanim, svetlobo in temo, bogastvom in revščino, med vsakdanjim in skrivnostnim in (ali) svetim.

Vrata. Vrata? Vrata!

Ali o vratih razmišljamo, jih sploh poznamo in zaznavamo kot zveste spremljevalce skozi življenje? Ali so preprosto tu, in le kadar se nam odprejo ali zaprejo, se zavemo, kaj pomenijo? Morda kdaj pa kdaj pred njimi postojimo in premišljamo, kako naj jih prestopimo, kdo se skriva za njimi in kaj nas čaka onkraj. Jih pogosteje široko odpremo ali tesno zapremo?

Na razstavi vodi pot od najstarejših znanih vrat, ključev (med drugim najstarejši ključ, najden na območju Slovenije) in ključavnic, ohranjenih v muzejskih in zasebnih zbirkah do najsodobnejših primerkov.

Vrata popeljejo obiskovalce v različne predele Slovenije k družinam različnih poklicev in družbenega izvora. Predstavljajo jim številne zgodbe o ljudeh, ki so jih izdelali, o tistih, ki so z njimi živeli, o vzponih in padcih družin, o razvoju domov, o poimenovanju zasebnosti, o odprtosti in zaprtosti ... Zgodbe o vratih kot praznikih in vsakdanjikih.

Zasnova razstave izhaja iz želje predstavite vrat v kar se da širokem kontekstu; poudarek je na vratih kot  sestavini slovenske kulturne dediščine. Ob starih vratih bodo predstavljena tudi različna sodobna vrata, kot so avtomatska steklena drsna, protivlomna, kovinska, sodobna rezljana vrata, ki so jih za razstavo prispevali številni uspešni slovenski proizvajalci vrat.

Razstava vsebuje številne interaktivne elemente: od zvočnih, didaktičnih, slikovnih do multimedijskih. Obiskovalci si bodo lahko ogledali postopke obnavljanja in muzejskega restavriranja vrat. Vsa simbolika vrat bo zaživela tudi s pomočjo umetniških del priznanih slovenskih umetnikov.

Oblikovno raznolika vhodna vrata, leseni, kamniti portal, notranja hišna vrata, vrata gospodarskih poslopij in zaporniška vrata spregovorijo o svoji varovalni in komunikacijski vlogi v povezavi s pomembnejšimi življenjskimi mejniki in prehodi letnih časov.

Razstava je nastajala več let, zanjo so gradivo in predmete posodili številni muzeji, druge ustanove ter posamezniki in družine.