VIDEO: V naša kina prihaja Mesečina - film leta (dobitnik oskarja)

9. marca v naša kina prihaja nepričakovani dobitnik oskarja - film Mesečina (Moonlight). Preden prebereš vse o tej filmski mojstrovini, ki jo res moraš videti, si oglej napovednik ...

VIDEO: V naša kina prihaja Mesečina - film leta (dobitnik oskarja) (foto: Profimedia) Profimedia
6. 3. 2017

Oglej si napovednik:

Niti Alfred Hitchcock niti M. Night Shyamalan si ne bi mogla zamisliti šokantnega konca letošnje podelitve prestižnih oskarjev, ko je drama MESEČINA tako rekoč iztrgala nagrado za najboljši film leta največjemu favoritu na vseh stavnicah, filmu Dežela La La.

Čeprav so najprej vsi, še zlasti pa ekipa filma MESEČINA, mislili, da gre spet za kakšno šalo, so ob splošnem navdušenju (in delno šoku) občinstva na oder hitro prišli po kipce osupli producenti filma z režiserjem Barryjem Jenkinsom.

Oglej si ta dramatični zaplet na letošnjih oskarjih:

MESEČINA je bil tako razglašen za najboljši film leta, od naslednjega četrtka, 9. marca, pa si ga bomo lahko ogledali tudi v domačih kinematografih.

MESEČINA je film o brezčasni človeški povezanosti in samoodkrivanju.

Film pripoveduje o življenju mladega temnopoltega fanta od zgodnega otroštva do odraslih let in notranjih bojev, da bi našel svoje mesto pod soncem med težavnim odraščanjem v nevarnem predelu Miamija.

Kot vzporedni portret sodobnega življenja Afroameričanov ter izrazito osebno in poetično razmišljanje o identiteti, družini, prijateljstvu in ljubezni je film MESEČINA izjemno fascinanten filmski dosežek, ki nas navdihuje z globokim sočutjem in univerzalno resnico. 

Poleg oskarja za najboljši film je MESEČINA osvojila tudi oskarja za najboljšo stransko moško vlogo (Mahershala Ali) in za najboljši prirejeni scenarij, ki sta ga po neobjavljeni igri Tarella Alvina McCraneyja »In Moonlight Black Boys Look Blue« napisala sam McCraney in režiser filma Barry Jenkins.

Poleg treh oskarjev pa je film MESEČINA osvojil tudi niz drugih nagrad, med katerimi izstopajo nagrada Ameriškega filmskega inštituta in zlati globus za najboljšo dramo leta. 

Ob nepozabni igri, zlasti enkratnih Mahershale Alija in Naomie Harris, je film MESEČINA poseben tudi zato, ker različni igralci igrajo iste like v različnih življenjskih obdobjih.

Alex R. Hibbert, Ashton Sanders in Trevante Rhodes igrajo Chirona, Jaden Piner, Jharrel Jerome in André Holland pa igrajo Kevina – dečka/najstnika/moška, ki se vse življenje spopadata z družinskimi težavami, pa tudi sama s sabo.

Zanimivo je, da režiser Jenkins niti enemu od igralcev, ki so igrali isti lik, ni dovolil, da se med sabo družijo med snemanjem filma, da bi vsak na svoj način čim naravneje upodobil svoj lik v določenem življenjskem obdobju.

Preberi še: 3 vrste ljubezni na naši življenjski poti – si doživel/-a že vse tri?